site.btaЕлка Русков: С кулинарната си разходка в българските села Рори Милър и Милена Димитрова надникнаха и в дълбините на родната душа
При пълна зала нестандартният автор Рори Милър и сладкодумната Милена Димитрова - редактор на книгата му „На око“, ни направиха не просто кулинарна разходка в българските села, но надникнаха и в дълбините на родната душа. Това съобщи почетният консул на България в Сиатъл Елка Русков, която присъства на представянето на книгата „На око“ в Генералното ни консулство в Ню Йорк.
Събитието бе открито от генералния консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов и продължи с умело приготвените от самия Рори коктейли „Мечка“ и „Компютърче“. Радвам се, че успях да се видя с много „стари” приятели, а и да създам нови в града, който никога не спи! Благодаря на г-н Ангел Ангелов, г-жа Даниела Сиракова и г-жа Маргарита Маркова за перфектната организация и съдействие! Благодаря на Penna Tod за емблематичните букети в бяло, зелено, червено! Благодаря ви, приятели в Ню Йорк! До нови срещи, посочи Елка Русков.
Живеещият в България американец Рори Милър представя книгата си „На око“, съдържаща кулинарни рецепти от български села, на турне в Северна Америка, което се осъществява по инициативата „Хубава си, Татковино” на почетния консул на България в Сиатъл. Милър е придружен от журналиста и редактор на „На око“ Милена Димитрова. Тя освен да представя самия автор, разказва и повече за своята книга „Проклятието на бялото сирене“, в чиято анотация е посочено, че „творбата не е чисто пътешественическа, гастрономическа, философска, смешна или криминална. Съдържа арганово олио и по жанр се определя само като миленизъм“.
До момента „На око“ бе представена на 17 април в Чикаго, на 19 април в Торонто, на 20 април в Монреал, на 21 април в Отава и на 25 април в Ню Йорк. Последната спирка от турнето ще бъде Сиатъл на 27 април. „Ще се видим на тихоокеанското крайбрежие! Очаквайте изненади“, посочи Елка Русков.
Освен да опитват от коктейлите, които Рори Милър приготвя на място, гостите на събитията имат възможност да си закупят и книги с автограф.
Инициативата е подкрепена от Генералното консулство на България в Ню Йорк, както и от Фолклорен ансамбъл „Хопа Троп“ в Сиатъл, Културен център „Магура“ в Чикаго, Ели Йорданов и ElArte, Bulgarian Arts and Cultural Exchange (BACE), Domani Pizzeria and Restaurant, Йоанна Бъгден, посочи Елка Русков.
По-рано почетният консул на България в Сиатъл представи и част от анотацията на „На око“:
„Книгата „На око”, замислена като кулинарен пътеводител, се превръща в пътеводител в дебрите на българската душа. Първоначалната идея на Рори Милър, американец, който от години живее в България, е да посети няколко отдалечени села, да се срещне с местните хора и да опита от традиционните български гозби. Вместо това той намира приятели, докосва се до тяхната богата душевност и човещина. Така неговите записки са не само за вкусните блюда, приготвяни на око от сърдечните домакини, но и за топлината в домовете им, за радостите и болките им. Така този израз, който първоначално е катализаторът на неговите пътешествия, става символ на цяла житейска философия“.
Както БТА писа, Рори Милър пътува и на северозапад, и на югоизток в България. В книгата разказва за гостуванията си в Неговановци, Салаш, Челопек, Паволче, Горно Пещене, Кабиле, Воден (Ямболско) и Дряново (Родопи). „Всеки път отивах с тетрадка, в която записвах рецепти и някакви бележки за това какво се случва”, сподели Милър по време на премиерата на книгата през октомври 2023 г. в София. Сред включените в „На око” рецепти са кумски петел, кокоша саламура, попска яхния, просеник, пълнена тиква с месо, чорба с луканка, зелеви сарми, курбан, качамак, боб.
„Аз познавам българската мярка „на око” от няколко години. Беше ми много интересно, понеже на английски език няма точно такава”, каза Рори Милър. По думите му той се спира на това заглавие за своята книга понеже според него „на око” не е нещо, свързано само с „храна и пиене”.
Рори Милър е роден в град Такома в американския щат Вашингтон. На 19 години заминава за Италия, където работи като строителен работник, майстор по пиърсинг, берач на маслини и учител по английски език. В България се установява преди 15 години. Създава крафт бири, нает е за главен готвач в няколко ресторанта и основава заведения за бързо хранене.
/ЙК/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text