site.btaПравителстово е решено да освободи страната от езика на омразата и антисемитизма, усилията имат международно признание - зам.-министър

NW 17:40:01 30-12-2019
LN1737NW.120
3012.120 ПОЛИТИКА - АНТИ-СЕМИТИЗЪМ - МЕРКИ

Правителстово е решено да освободи
страната от езика на омразата и антисемитизма, усилията имат международно признание - зам.-министър


София, 30 декември /БТА/ Правителството на България е решено да превърне страната в място, освободено изцяло от език на омразата и прояви на антисемитизъм, каза днес заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е национален координатор за борбата с антисемитизма. В отчет на постигнатото през 2019 в борбата с антисемитизма, той каза, че България получава международно признание за усилията си в тази посока.

Георгиев изброи някои важни мерки, предприет през годината. Сред тях спомена създаването на контактна група към националния координатор за борбата с антисемитизма, която цели да се разработи целенасочен механизъм, с който да се атакуват и предотвратяват проявите на антисемитизъм. В контактната група влизат представители на Министерството на правосъдието, МВР, МВнР, Столичната община, на МОН, на Комисията за защита от дискриминация и на "Шалом".

Георгиев информира също, че е предприета и кампания за промяна в Наказателния кодекс за по-високи наказания за хора, извършили престъпления с мотив антисемитизъм или друга човеконенавистническа идеология.

Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом", каза, че в последните години борбата с антисемитизма е приоритет на държавните институции. Според него в България антисемитизмът е несъизмеримо по-малък проблем в сравнение с други държави, но проблем е, когато си затваряме очите към грозните прояви на човеконенавист.

Той изброи някои такива прояви през изминалата година у нас, сред които поругаване на Синагогата, продаване на нацистки сувенири, изказвания на организатори на честване на българския генерал и военен министър Христо Луков (1887-1943), известен с подкрепата си за нацистката идеология.

"България, в лицето на МВнР и екипа, ръководен от Георг Георгиев, направиха много борбата с антисемитизма да се институционализира и еврейската общност да има реален партньор, към когото да се обърне, когато има тревожни прояви на антисемитизъм," посочи той. ЛН///



news.modal.header

news.modal.text

By 19:16 on 03.08.2024 Today`s news

This website uses cookies. By accepting cookies you can enjoy a better experience while browsing pages.

Accept More information