ОБЗОР

site.btaГорещото лято на Джорджа Мелони

Горещото лято на Джорджа Мелони
Горещото лято на Джорджа Мелони
Джорджа Мелони заедно с премиерите на Великобритания и Албания Киър Стармър и Еди Рама на срещата на Европейската политическа общност в двореца Белъм във Великобритания на 18 юли 2024 г., снимка: Hollie Adams / AP

За италианския  премиер Джорджа Мелони приключи един наситен с горещи емоции период насред рекордно горещото лято на 2024 година. Първо, Мелони беше фокусирана върху това след евровота гласът на Рим в ЕС да се чува по такива важни въпроси като избора на титуляри на ключовите европейски постове, предвид факта, че на изборите нейната партия „Италиански братя“ спечели първо място в Италия, а нейното европарламентарно семейство „Европейски консерватори и реформисти“ (ЕКР) се класира на четвърто място в новия състав на Европарламента. Второ, Мелони с интерес следеше италианското представяне на Олимпийските игри във Франция и публикуваше в акаунта си във Фейсбук постове при всеки спечелен златен олимпийски медал. Италианският премиер дори посети Париж за среща с олимпийците. Мелони не пропусна да надигне глас и когато сметна, че италианската боксьорка Анджела Карини е била поставена в неравностойна ситуация да се бие срещу интерсексуалната алжирка Имане Хелиф, спечелила в крайна сметка олимпийското злато в женската боксова категория до 66 килограма.

И в двата случая обаче Италия понесе и немалко разочарования. По олимпийското направление някои италиански спортисти, смятани за фаворити за олимпийското злато, по лошо стечение на обстоятелствата, се разминаха с него. Яник Синер, лидер в световната тенис ранглиста, пропусна изобщо Олимпиадата в Париж заради възпалени сливици. Олимпийският шампион от Токио на скок на височина Джанмарко Тамбери остана на 11-о място в Париж заради бъбречни проблеми, които наложиха негова спешна хоспитализация дори в деня на финала на състезанието. Италианските състезателки по художествена гимнастика изпуснаха смятаното за сигурно първо място и останаха на трета позиция в ансамблите и в индивидуалната надпревара. На финала на Олимпиадата Италия се класира на девето място с общо 40 медала, от които 12 златни.

По европейското направление  италианският премиер и италианската управляваща партия може и да се представиха добре на евровота. Но това далеч не предостави на Рим тежест при взимането на решение кой да бъде председател на Европейската комисия, кой да стане дипломат номер едно на блока и кой да е председател на Европейския съвет. Напротив решението относно това трио беше взето от европейските десноцентристи, запазили водеща позиция в Европа на евровота и коалирали се с европейските социалисти и европейските либерали. Социалистите въпреки че запазиха втората си позиция в новия ЕП, отчетоха загуби на евровота. А либералите направо изгубиха позицията си на трета политическа сила в ЕП, след като бяха изпреварени от две крайнодесни европолитически семейства – „Патриоти за Европа“ на Виктор Орбан и ЕКР на Мелони. Но към европейските либерали спада партията на френския президент Емаюнел Макрон, а към социалистите партията на германския канцлер Олаф Шолц. Всичко това обяснява защо накрая беше съставено мнозинството, от което партията на Мелони отсъстваше, довело до преизбирането на германската десноцентристка Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК, до избирането на естонската премиерка, либералката Кая Калас за дипломат номер едно на ЕС и до избирането на бившия португалски премиер, социалиста Антонио Коща за председател на Европейския съвет.

В средата на юли, когато в новия ЕП се състоя гласуването за председател на ЕК, Мелони и нейната партия „Италиански братя“ обявиха, че са гласували против преизбирането на Фон дер Лайен. Германката в действителност нямаше нужда от подкрепата на 24-те депутати на Мелони, за да бъде преизбрана с общо 401 гласа „за“ в 720-членния ЕП. След като през май тя намекна, че би се насочила към едно дясно европарламентарно мнозинство в бъдещия ЕП, от което би могла да бъде част и партията на Мелони, след евровота Фон дер Лайен предпочете да разчита освен на трите групи, избрали я преди 5 години на поста председател на ЕК, и на „европейските зелени“, класирали се на шесто място на евроизборите през юни.

Начинът, по който Мелони гласува за Фон дер Лайен, бележи промяна в досегашните усилия на италианския премиер да запази добри отношения с ЕК в момент, в който Рим продължава да има проблеми с огромния си държавен дълг, отбелязва Ройтерс. Според някои коментатори в Италия ЕК може сега да е по-малко снизходителна към италианските държавни финанси или към италианския план за устойчивост и развитие, допълва агенцията.

Мелони беше разкритикувана за това, че гласува срещу Фон дер Лайен, както от италиански партии, подкрепили преизбирането на германката, като например левоцентристите от италианската Демократическа партия, така и от партии, гласували срещу Фон дер Лайен, като „Движение 5 звезди“, посочват италиански издания. Критики бяха отправени и от италианските центристи, които на евровота не успяха изобщо да преодолеят 4-процентния италиански праг за влизане в ЕП. Всички те я упрекнаха, че с решението си излага Италия на риск от изолация в ЕС. Самата Мелони подчерта, че гласувайки срещу Фон дер Лайен, тя е искала да бъде вярна на обещанието си, че никога не би гласувала заедно със социалистите по даден въпрос.

Според някои анализатори Мелони не е искала да застава на страната на европейските традиционни политически сили в навечерието на една евентуална победа на републиканеца Доналд Тръмп на изборите в САЩ през ноември, която би могла да засили позициите на националистите в ЕС, отбелязва Ройтерс. Но ако е имало такива калкулации от нейна страна, то те не са отчели оттеглянето на демократа Джо Байдън от кандидатпрезидентската надпревара и включването в нея на американската вицепрезидентка Камала Харис.

Дали Италия вече действително е изолирана на европейско ниво? В средата на юли Рим получи две места на заместник-председател на Европейския парламент от общо 14 места за заместници на малтийката Роберта Мецола, която също беше преизбрана на поста. Единият от двамата заместник-председатели е Джузепина Пичерно. Тя е родена през 1981 г., завършила е комуникационни науки в Университета в Салерно. Била е член на италианския парламент от Демократическата партия, а от 2014 г. е и италиански евродепутат. В предишния ЕП тя вече беше заместник на Мецола.

Вторият италианец, който е заместник на малтийката, също е жена и това е Антонела Сберна от „Италиански братя“ и от ЕКР. Тя е родена през 1982 г. Завършила е маркетинг и комуникации в Милано. Била е стажант в ЕП, работила е в генералното консулство на Италия в Лос Анджелис, била е и на различни позиции в италианския Сенат.

Пак през юли на Италия бяха поверени две председателски места в европарламентарни комисии и подкомисии, припомня италианското издание „ЕУнюз“. Начело на комисията за околна среда, обществено здравеопазване и хранителна сигурност застана Антонио Декаро. Той е роден през 1970 г., дипломиран инженер е от Политехническия институт в Бари и е бивш кмет на същия този град, избран от Демократическата партия. От юни Декаро е евродепутат.

Начело на подкомисията по фискалните въпроси беше избран Паскуале Тридико от „Движение 5 звезди“. Той е роден през 1975 г. Завършил е политически науки и международни отношения в римския университет „Сапиенца“ и икономика в Трети римски университет, където е бил и преподавател. Има магистратура по икономика и от Университета в Брайтън във Великобритания. Стипендиант е бил на фондация „Фулбрайт“ в университетите в Ню Йорк и  Лос Анджелис. Печелил е и стипендията „Мария Кюри“ на ЕС и по тази линия е учил в университетите на Варшава и Съсекс. До май тази година той беше начело на Италианския институт за социално осигуряване.

В допълнение от общо 96 заместник-председатели на 20 европарламентарни комисии и 4 европарламентарни подкомисии, Италия получи 12 места, от които 4 за Демократическата партия, 6 за „Италиански братя“  и по един за „Форца Италия“ и за „Съюз Зелени Левица“.

Предстои съставяне на ЕК, като страните членки получиха задача до края на август да представят имена на кандидати за еврокомисари. По време на неотдавнашната си визита в Китай Мелони заяви, че като се прибере в Италия, ще започне да работи по този въпрос, припомня АНСА. Така че август не се очертава месец за почивка за италианския премиер, посочва „Евронюз Италия“. Въпреки че тези дни италиански медии пишат, че Мелони отдъхва в луксозно имение в Пулия с дъщеря си Джиневра и с бившия си партньор Андреа Джанбруно, както и с други роднини и приятели, по време на тази августовска ваканция тя вероятно ще обмисля как да прокара искането на Рим за по-главен пост в бъдещата ЕК на Фон дер Лайен.

Италия вече даде да се разбере, че иска позиция на заместник-председател на ЕК, който да отговаря за икономическите въпроси. В тази насока от няколко месеца се споменава името на Рафаеле Фито. Той е роден през 1969 г. Завършил е право в Университета „Алдо Моро“ в Бари. Бил е областен управител на Пулия и е заемал поста на министър на регионалните въпроси в четвъртото правителство на Силвио Берлускони. Бащата на Рафаеле Фито е Салваторе Фито, политик от несъществуващата вече партия „Християндемокрация“. Той също е бил областен управител на Пулия. Рафаеле Фито е бил и италиански депутат и евродепутат и което е най-важно, той е от „Италиански братя“. В правителството на Мелони от октомври 2022 г. Фито е министър на европейските въпроси, кохезионните политики и на националния план за устойчивост и развитие. Това го прави една от ключовите италиански фигури в ЕС, защото именно той участва в разговорите между Рим и Брюксел по редица европейски кохезионни политики и най-вече по важния за Италия въпрос относно траншовете по постковидния план за устойчивост и развитие. За да получи нов транш, страната трябва да дефинира целите, за които го иска. Ако иска да промени някои от целите, тя трябва да се аргументира пред Брюксел защо настоява за промяна. После трябва да покаже на Брюксел и че изпълнява набелязаните цели, за които й е отпусната финансова помощ. В тази насока водеща е ролята именно на Фито.

През първата седмица на август Италия получи от Брюксел петия транш по плана си за възстановяване и развитие. Траншът е на стойност 11 милиарда евро. По плана Италия ще получи общо близо 200 милиарда евро, предаде АНСА. По този повод Мелони се похвали, че страната й е първа в ЕС по постигане на целите, заложени в националния план за устойчивост и развитие. Страната е подала вече и заявка за отпускане на шести транш.

Отпускането на петия транш стана след решението на Мелони да не подкрепи Фон дер Лайен.  Това би могло да се разтълкува от италианските управляващи като илюстрация, че Италия не е изолирана в ЕС. Но опозицията припомня, че разговорите за този пети транш са започнали преди евровота и всичко, което го последва.

В първата Еврокомисия на Фон дер Лайен Италия държеше позицията на еврокомисар по икономическите въпроси. Неин еврокомисар беше бившият италиански премиер Паоло Джентилони. Другият важен икономико-финансов пост в досегашната Еврокомисия – този на еврокомисаря за вътрешния пазар - беше поверен на французина Тиери Бретон. Твърди се, че Франция ще издигне отново кандидатурата му и че тя също иска заместник-председателски пост в бъдещата ЕК, който да е с икономическа насоченост. Така Франция и Италия влизат в директен сблъсък по тази тема.

Любопитна в тази насока беше срещата на италианския премиер Мелони с френския президент Макрон във Версай на 2 август. Двамата се видяха в кулоарите на състезание по фехтовка от Олимпийските игри. Срещата последва визитата на Мелони в Китай. В официално разпространено съобщение от канцеларията на Мелони се казваше, че тя и Макрон са обсъдили редица основни въпроси, свързани с международната и европейската политика, като се започне от Ливан и Венецуела. Предполага се, че сред дискутираните теми са били резултатите от визитата на Мелони в Китай и разговорът й с китайския президент Си Цзинпин за конфликта в Украйна и войната в Газа. Предполага се, че другата тема е била именно за разпределянето на позициите в бъдещата ЕК. Снимки и видео от срещата, качени в социалните канали на Мелони и завъртели се и в италиански и френски медии, показаха, че разговорите са била сърдечни. Накрая Макрон прави жест, с който показва, че с Мелони ще държат връзка по телефона, а после я придърпва за „френско разцелуване“.

Това затопляне на отношенията между лидерите на Франция и Италия се наблюдава именно насред спекулациите, че Мелони е изолирана в ЕС заради решението си да не подкрепи Фон дер Лайен. Сърдечната неформална среща във Версай последва няколко седмици, през които Мелони имаше два повода за гняв срещу Макрон. Първо на срещата на върха на Г-7 в Пулия в средата на юни между двамата възникна напрежение заради настояването на Рим от заключителната декларация на форума да отпадне формулировка за аборта, за която Париж, вписал правото на аборт неотдавна във френската конституция, настояваше. Тогава медийните камери запечатаха „убийствен поглед“, който Мелони хвърля на Макрон по време на гала вечерята, дадена в Бриндизи от президента на Италия Серджо Матарела в чест на лидерите от Г-7.   От кадрите се видя как Мелони приветства сърдечно всички лидери, включително Фон дер Лайен и Олаф Шолц, като с някои от тях или с техните съпруги даже се разцелува. Единствено Макрон беше удостоен с леден поглед и получи само възможност да й целуне протоколно ръка.

Впоследствие Мелони се разгневи на Макрон и за това, че той беше част от шестимата европейски лидери, заедно с тези на Германия, Испания, Нидерландия, Полша и Гърция, които са водели преговорите за трите ключови европейски поста в ЕС и са представили на колегите си от останалите страни членки готов пакет от три имена – тези на Фон дер Лайен, на Коща и на Калас. И шестимата лидери, участвали в преговорите, увериха, че Италия не е била пренебрегвана по време на преговорите и че е важно сега тя да бъде накарана да се почувства важна част от бъдещата ЕК, припомня АНСА.

Сърдечната среща във Версай между Мелони и Макрон показва вероятно, че италианската премиерка се е върнала към правилото си, че политическият прагматизъм налага разговори с всички. Този извод може да се направи и от срещата на Мелони с Антонио Коща в Рим на 22 юли. Коща избра именно италианската столица за първи етап от обиколката си из страни членки на ЕС, по време на която той представи приоритетите си като бъдещ председател на Европейския съвет, отбелязва АНСА. След срещата с Мелони, продължила един час, Коща описа разговора с нея като отличен. Португалецът допълни, че за него е било важно да направи оценка на перспективите и на приоритетите на различните страни членки. „Тъй като Италия е сред страните основателки на ЕС е важно да се видят и вземат предвид приоритетите на премиера Мелони“, допълни Коща. По време на срещата са били обсъдени и работните методи на Европейския съвет и това как да бъде подобрена ролята и ефикасността му. Мелони е приветствала и ангажимента на Коща  да осигури споделено и прагматично ръководство на Европейския съвет, допълва АНСА, като се позовава на изявление на канцеларията на италианския премиер.

Паралелно с тези срещи на Мелони с Коща и с Макрон, които според поддръжници на Мелони опровергават хипотезите, че Италия е изолирана в ЕС, обаче се случи едно важно нещо. На 24 юли се появи и дългоочакваният доклад на ЕК за върховенството на закона в страните членки на ЕС. Твърди се, че публикуването на документа е било забавено от Брюксел, за да не се пречи на преговорите относно подкрепата за преизбирането на Фон дер Лайен, отбелязва "Политико".

В доклада в раздела за Италия се констатираше, че независимостта на обществената телевизионна и радиокомпания РАИ поражда постоянно безпокойство поради проблеми, свързани с управлението и финансирането. Според ЕК са необходими всеобхватни реформи, за да може РАИ да бъде по-добре предпазена от рисковете на политическата намеса. Изпълнителният орган на ЕС припомняше  в доклада си и масовото напускане на журналисти и редактори от РАИ.

Според ЕК също така в Италия не се отчита напредък по отношение на прозрачността на собствеността на медиите.  В доклада се отбелязваше, че смъртните заплахи, физическите атаки и сплашването на журналисти продължават да предизвикват загриженост за сигурността на журналистите в Италия.

В документа освен медиите се засягаха и други теми, като например институционалната реформа, планирана от кабинета на Мелони, която опозицията възприема като ограничаване на правомощията на президента в полза на засилване на тези на премиера. Но акцентът от доклада, падащ върху медиите в Италия, породи най-голямо внимание.

Пет дни след публикуване на доклада, докато беше на посещение в Китай, Мелони изпрати на Брюксел писмо, съдържащо, както тя самата каза, някои размисли, породени от някои изводи в доклада. Писмото беше адресирано до председателката на ЕК. „Скъпа Урсула, преди няколко дни, както се случва всяка година от 2020 г. насам, ЕК публикува годишния си доклад за върховенството на закона в ЕС. Финалните препоръки към Италия не се различаваха особено от тези от предходните години. Обаче за първи път съдържанието на този документ беше изкривено с политическа цел от някои в опит да атакуват италианското правителство. Някои дори стигнаха толкова далеч, та да твърдят, че върховенството на закона е изложено на риск в Италия, по-специално, че е изложена на риск свободата на информацията в РАИ", се казваше в писмото, цитирано от АНСА. В него се допълваше, че някои медийни публикации относно части от доклада, касаещи Италия, „са били нескопосани и благовидни атаки, които могат да се предприемат само в опустошителния контекст на системното използване на фалшиви новини, които все повече опорочават дебата в Европа". „Жалко е, че дори докладът на ЕК за върховенството на закона, и по-специално за свободата на информацията в обществената медия,  не беше пощаден от специалистите по дезинформация и по въвеждането в заблуда", се допълваше в писмото. „Настоящото правителство на Италия и парламентарното мнозинство, което го подкрепя, все още не са се възползвали от действащите законови разпоредби да подновят висшето ръководство на РАИ. Настоящият административен съвет на РАИ беше назначен от предходния парламент от едно мнозинство, в което „Италиански братя" не участваше и сега е трудно за възприемане как настоящото правителство може да бъде обвинявано в предполагаема политическа намеса в управлението на РАИ“, се допълваше в писмото на Мелони във връзка с онези части от доклада, в които се казваше, че системата на управление на РАИ не гарантира пълната независимост на медията и в нея има прекомерна политическа намеса. В писмото на Мелони се формулираха и възражения срещу частите от доклада, изразяващи опасения относно напускането на служители от РАИ в последно време. Мелони обясни това с динамиките на пазара и с търсене на нови възможности за професионално развитие. Мелони възрази в писмото си и относно забележките в доклада, че по време на кампанията за евровота всички партии не са получили равна възможност за изява в РАИ. Италианският премиер напълно подмина в писмото си забележките в доклада, касаещи други въпроси, свързани с Италия.  

Докладът на ЕК беше публикуван малко след като президентката на РАИ Маринела Солди обяви, че се оттегля от поста си, за да гради кариера в Би Си Би, но и по лични причини. Малко преди това стана ясно, че през новия телевизионен сезон в РАИ няма да бъде подновено и хумористичното предаване на шоумена Фиорело, който редовно отправяше саркастични критики по адрес на управляващите. А ветеранката на кореспондентите в медията, Джована Ботери, смятана за пример за подражание в италианската журналистика, обяви, че точно сега е настъпил моментът да се пенсионира.

Още през септември, в началото на новия политически сезон, в Италия ще започне и промяната по върховете на РАИ с избиране на нови членове на административния съвет на обществената медия. Двама членове в него се излъчват от двете камари на парламента. Още двама членове се избират от правителството, а един от служителите на РАИ. После  административният съвет се събира, за да избере делегиран административен управител на медията или управляващ директор и да посочи име на президент на РАИ. Предложението за президент после се гласува в парламентарната комисия за медиен надзор, припомня  „Евронюз Италия“. В допълнение ръководна роля в РАИ заема и генералният директор, определян от делегирания административен управител на медията.

В Италия докладът на ЕК, в който страната беше поставена на равна нога с Унгария и Словакия, беше възприет от критици на Мелони като  илюстрация, че Италия вече е изолирана в ЕС заради решението й да не подкрепи Фон дер Лайен. Самата Мелони обаче не смята така. В интервю за „Кориере дела сера“ в края на юли тя заяви, че Италия е една от страните основателки на Съюза, една от най-големите и влиятелни държави в Европа и като такава нейната задача е да помогне за определянето на посоката на ЕС, а не да наблюдава мълчаливо какво се случва в ЕС. Това е била и причината тя да не подкрепи преизбирането на Фон дер Лайен, защото това е бил „ изборът на другите“, който Мелони заяви, че не споделя. Ако беше подкрепила Фон дер Лайен тогава, Мелони и нейната партия са щели да се превърнат в мълчаливи наблюдатели на реализиране на решенията на другите – една недостойна роля за Италия, поясни още италианският премиер. В интервюто Мелони заяви, че на Европа често й е липсвала преди всичко такава политика, която да е едновременно визия за бъдещето и решение на проблемите. „Причината, поради която има опасност нещата да не се получат през следващите години, е, че избраният метод за назначаване на висши длъжности в ЕС може да подкопае и двете (и визията, и намирането на решения)", допълни тя, изтъквайки това като още един аргумент в подкрепа на решението си да гласува срещу преизбирането на Фон дер Лайен.

В отговор на въпрос в това интервю дали сега за Италия ще бъде по-трудно да получи важен пост в бъдещата ЕК, Мелони заяви, че това е един сюрреалистичен прочит на нещата.  А за сътрудничеството с Фон дер Лайен тя заяви: „Сътрудничихме си досега и ще продължим да си сътрудничим и занапред. Ние сме хора, които имат отговорности и разбират тежестта (на тези отговорности). Италия зависи от европейския избор, но и Европа зависи от Италия, защото ние не сме провинция на една империята. Ние сме една от държавите основателки, втората по големина производствена индустрия, третата по големина икономика и също така имаме най-стабилното правителство сред големите европейски държави. Всички признават тежестта и ролята на Италия и съм сигурна, че това ще бъдат оценките, които ще бъдат направени при разпределянето на постовете (в бъдещата ЕК)“.

В същото интервю Мелони  увери, че би работила добре и с евентуална администрация на Тръмп в САЩ, както е работи добре сега и с администрацията на Байдън. Тя добави, че ще работи добре и с новия британски премиер по въпроси от взаимен национален интерес.

Въпреки всички тези уверения от страна на италианския премиер мнозина съзряха изолация на Италия освен в ЕС, и в НАТО, където италианското искане за назначаване на италианец за поста на специален пратеник за Южния фланг на алианса не беше удовлетворено. Съзряна беше и изолация на Италия и сред крайнодесните сили, обединили се в новото европейско политическо семейство "Патриоти за Европа", заради което традиционни партньори на Мелони, като испанската партия "Вокс" на Сантяго Абаскал, изоставиха ЕКР. Някои медии, като "Република", заговориха за изолация на Италия дори в света на спорта, когато Мелони възрази срещу неравнопоставената битка между Анджела Карини и Имане Хелиф и така отприщи дебати не само между Международния олимпийски комитет и Международната боксова асоциация, оглавявана от приближен на Путин олигарх, но и между консерваторите и либералите в Европа и по света.

Малко внимание обаче беше обърнато на това, че на 18 юли, докато в Страсбург заседаваше новият състав на ЕП, във Великобритания се състоя четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност. Мястото на срещата беше в двореца Бленъм. Там Мелони далеч не изглеждаше изолирана. След срещата тя изтъкна, че за първи път в дневния ред на тази структура влиза и въпросът за борбата с незаконните миграционни потоци – тема, наложена от Рим в дневния ред на ЕС и на Г-7. На тази тема  е била посветена дори кръгла маса, на която съпредседатели са били Мелони и Еди Рама, премиерът на Албания. Двамата са посочили като пример за действие в областта на възпиране на незаконните миграционни потоци протокола за сътрудничество между двете им страни, предвиждащ изграждане от Италия на центрове за мигранти в Албания. Сделката между двете държави обаче породи възмущението на италианската и албанската опозиция и на неправителствени организации. Критици на споразумението изтъкват освен това, че, въпреки че то е хвалено като иновативен метод в областта на възпирането на незаконната миграция, прилагането му на практика се бави. Центровете в Албания трябваше да са отворени още през май, но това така и не се случи. И въпросът се превръща в още една лятна главоблъсканица за Мелони.

 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:18 на 13.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация