ОБЗОР

site.btaИталианците и животът на другите

Италианците и животът на другите
Италианците и животът на другите
Джорджа Мелони по време на срещата на върха на Г-7 в Борго Еняция в Пулия, снимка: АП

Вчера италианският премиер Джорджа Мелони обяви в иронично видео, качено в профила й във Фейсбук, че се е върнала на работа в Палацо Киджи (канцеларията на италианския министър-председател). Веднага от офиса на Мелони съобщиха, че за петък е насрочена нейна среща с двамата вицепремиери – министъра на външните работи Антонио Таяни и министъра на инфраструктурата Матео Салвини. Двамата са й лидери на партиите „Форца Италия“ и „Лига“, които са коалиционни партньори в правителството на партията „Италиански братя“ на Мелони. Пак в петък ще се проведе и първото заседание на министерския съвет след лятната ваканция в Италия. До тогава Рим трябва да излъчи и своя кандидат за еврокомисар и упорито в тази насока се споменава името на Рафаеле Фито, министъра на европейските въпроси, Юга, териториална кохезия и националния план за възстановяване и устойчивост, отбелязва АНСА. От канцеларията на Мелони съобщиха и, че следващата седмица тя ще пътува за Париж, за да гледа състезания от Параолимпийските игри, откриващи се днес  и продължаващи до 8 септември. Мелони вече гостува на Олимпийските игри в началото на август и тогава в кулоарите на спортната проява тя проведе неформална среща с френския президент Еманюел Макрон, припомня АНСА.

Завръщането на Мелони към работните й задължения последва двуседмичен период на ваканция, през който тя избра да почива в южната италианска област Пулия, набираща все по-голяма популярност сред чуждите туристи. Там са големите градове Бари, Лече и Бриндизи. Оттам туристите се отправят и за Матера в съседната област Базиликата. В Пулия са и ослепително белите градчета Алберобело, Локоротондо, Остуни, Полиняно ал Маре, Монополи. Там е и луксозният курорт Борго Еняция, в който през юни се проведе срещата на върха на Г-7, на която Мелони беше домакин.

Във видеото, което публикува във Фейсбук акаунта си, Мелони казва, че докато е била на почивка, тя е следила държавните дела. На критиците, които от няколко седмици говорят за „трудното лято“, което преживява Мелони, предвид това, че нейната партия не беше част от мнозинството в новия Европарламент, преизбрало Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия, и беше изолирана и от новата националистическа европарламентарна формация, оглавявана от унгарския премиер Виктор Орбан, във видеото италианският премиер отвръща, че не само, че тя не е имала трудно лято, но напротив тя е благодарна, че е имала шанса да си почине за малко от държавните дела, да презареди батериите и да прекара време с дъщеря си Джиневра. Мелони припомни, че трудно лято са имали други, например онези, които дори не са могли да отидат на почивка. В края на видеото Мелони обещава да работи с още по-голяма решимост.

Началото на ироничното видео, в което италианският премиер обяви завръщането си към рутинната премиерска работа, обаче гласеше: „Ето ме тук. Появих се отново. Отзовете всички (издирвателни) екипи. В Палацо Киджи съм“. 

Не случайно Мелони използва точно това въведение за видеото си. От Успение Богородично до нощта на 22 срещу 23 август Мелони и 8-годишната й дъщеря Джиневра бяха на лятна ваканция в луксозния пулийски комплекс „Масерия Бенефичо“ в бялото градче Челие Месапика в района на Бриндизи. Курортът е всъщност типично пулийско имение, издържано в бяло и разположено около басейн с формата на сърце. Наоколо има само маслинови градини. Мястото, което е изолирано, беше буквално отцепено от службите, охраняващи италианския премиер. Там Мелони и Джиневра бяха придружавани от Ариана Мелони, сестрата на Джорджа, която е и неин водещ съветник. Заедно с Ариана дойде и министърът на земеделието Франческо Лолобриджида, с когото сестрата на Мелони имаше 20-годишна връзка. Групата се допълваше от семейството на Марчело Джемато, заместник държавен секретар по въпросите на здравеопазването. За Джемато в последно време се говори, че е един от приближените на Мелони. Той е и водеща фигура на нейната партия в областта Пулия, отбелязва изданието „Гадзетино“. Към летовниците се присъедини и бившият партньор на Мелони и баща на Джиневра, журналистът Андреа Джанбруно. Този етап от почивката на Мелони беше следен със силен интерес от медиите. Самата Мелони публикува кадри от ваканцията си.

В ранните часове на 23 август обаче италианският премиер и дъщеря й Джиневра напуснаха пулийското имение и за няколко дни следите им се изгубиха. В италиански медии последваха предположения къде може да е Мелони, след като не се е върнала в Рим. В интернет пространството се заформиха дискусии дали един италиански премиер, предвид поста, който заема, може да си позволи да изчезне по този начин от полезрението на обществеността и дали в този период на „изгубване“ сигурността му е гарантирана. Поддръжници на Мелони акцентираха върху това, че тя също има право на личен живот, като всеки обикновен човек.

Накрая изданието „Нуово Куотидиано ди Пулия“ съобщи, че Мелони и дъщеря й продължават ваканцията си в района на Бари. Не се съобщаваше мястото, на което те са отседнали в компанията на техни приближени. В някои издания се появиха спекулации, че не става дума за хотел, а за частен дом.

И докато медиите се чудеха къде за няколко дни се е скрила Джорджа Мелони, италианците трябваше да се задоволят с откровенията на нейната сестра Ариана. В пространно интервю за изданието „Фольо“ тя разкри, че от известно време е разделена с партньора си Франческо Лолобриджида. Ариана Мелони заяви, че продължава да изпитва топли чувства и уважение към него. „Заради Лоло (галеното име на Франческо Лолобриджида - бел. ред.) бих се хвърлила в Тибър, както казваме ние в Рим. Двамата се обичаме. Знам от какво политическо тесто е замесен той. Той е човек, който може да работи по 500 часа в денонощието“, споделя Ариана в интервюто. В него тя добавя, с Лолобриджида продължават да имат общи политически идеи и проекти. „Но любовта е друго нещо“, заключава тя.

От връзката си Лолобриджида, който е родственик на кинодивата Джина Лолобриджида и е водеща фигура в „Италиански братя“, Ариана Мелони (родена през 1975 г.) има две дъщери – 12-годишната Витория и 14-годишната Ракеле, припомня изданието „Фанпейдж“.

В интервюто, в което разказа за раздялата си с Лолобриджида, Ариана Мелони отрича и твърденията, появили се в италиански медии, че тя имала връзка с телевизионния водещ Стефано Де Мартино и казва, че дори не се познава с него.

След тези разкрития последваха спекулации защо са се разделили Ариана Мелони и Франческо Лолобриджида. Мнозина направиха паралел между тази раздяла и раздялата между Джорджа Мелони и журналиста Андреа Джанбруно миналия октомври. Припомнено беше, че подобно на Джанбруно и Лолобриджида понякога прави изказвания или предприема действия, които пораждат полемика. Така например той спря високоскоростен влак, който закъснявал, за да слезе от него насред пътя и да продължи пътуването си за работен ангажимент по по-бърз начин. Лолобриджида спомена и любимото на комплотистите понятие „етническа подмяна“ във връзка с масовата миграция към Италия през 2023 г., след което трябваше да пояснява, че не е бил разбран правилно.

В разгара на спекулациите за причините за раздялата му с Ариана Мелони, Лолобриджида направи изявление в социалните мрежи, в което разкритикува онези, които се радват на проблемите в личния живот на другите. Той определи цялото нездраво любопитство към личния му живот с Ариана Мелони като проява на воайорство и увери, че личните му проблеми няма да навредят на работните му и политическите му отношения с премиера Мелони.

Що се касае до самата Ариана Мелони, в средата на августовската лятна ваканция журналист от изданието „Фато куотидиано“ намекна, че срещу нея може да започне разследване за търговия с влияние. Това породи гневна реакция от страна на Джорджа Мелони, която призова ако някой знае нещо повече в тази насока да говори открито. Ариана Мелони е политически секретар на „Италиански братя“, което е отговорна партийна позиция. В даден момент преди евровота се заговори и, че тя може да оглави листата на „Италиански братя“ в някои от петте предизборни окръга в Италия, но това така и не се случи.

Не бива да се забравя, че докато двете сестри Мелони бяха обвързани със своите партньори, представители на опозиционните среди ги разкритикуваха, че това обвързване е без брак, въпреки че представителите на „Италиански братя“ са привърженици на традиционните християнски ценности, сред които е и бракът.

Този медиен интерес към голямото семейство Мелони и към обратите, случващи се в него, илюстрира едно нещо. Италианците винаги са се вълнували от живота на своите знаменитости, било то политически или светски. Особено вълнение пораждат онези знаменитости, които имат големи семейства с много разклонения. Те са неизчерпаем източник на информации в италианските медии.

Преди появата на семейство Мелони в италианското управление дълги години жителите на Апенините следяха какво се случва в огромното милиардерско медийно-политическо семейство Берлускони. Берлускони имаше две законни съпруги – Карла Дал’Олио и Вероника Ларио и две дългогодишни партньорки Франческа Паскале и Марта Фашина. А медиите му приписваха и редица връзки с разнородни млади дами. Известно беше, че Берлускони цени женската красота и младост. Самият той е правил ласкави коментари за красиви и млади жени, било то и министърки в неговото правителство, като например Мара Карфаня. В медийното пространство се разпространяваха и информации за негов не особено ласкав коментар към Ангела Меркел, която той не намирал за привлекателна като жена.

От двата си брака Берлускони имаше общо 5 деца. От първия му брак са наследниците му Марина Елвира (родена през 1966 г.) и Пиер Силвио (роден през 1969 г.). Марина, първородната дъщеря на Берлускони, има от брака си с балетната звезда Маурицио Ванадия двама синове – Габриеле и Силвио, съответно на 22 и на 20 години. Пиер Силвио е имал две връзки -  с бившата моделка Емануела Мусида  и с телевизионната водеща Силвия Тофанин. От тях той има общо 3 деца – Лукреция Витория, която е на 34 години, Лоренцо Матия, който е на 14 години, и София Валентина, която е на 9 години. През 2021 г. Лукреция Витория роди момиченце -  Оливия - от брака си с американеца Джош и направи Силвио Берлускони прадядо в последните години от живота му. 

От втория си брак Берлускони има 3 деца – Барбара, Елеонора и Луиджи. Барбара (родена през 1984 г.) има общо 5 момчета от две връзки. Финансистът Джорджо Валагуца е баща на синовете й Алесандро, който е 17 години, и Едуардо, който е на 15 години. А от връзката си със строителния предприемач Лоренцо Гуериери се раждат синовете й Леоне, който е на 8 години, Франческо Амос, който е на 6 години, и Еторе Куинто, който е на 3 години. Еленора Берлускони (родена през 1986 г.) има 3 деца от връзката си с английския модел Гай Бинс и това са Рикардо, Флора и  Артемизия, които са съответно 11, 8 и на 5 години. Луиджи Берлускони (роден през 1988 г.) има 2 деца от брака си с адвокатката  и специалистката по връзки с обществеността Федерика Фумигали и това са Емануеле Силвио и Томасо Фабио, които са съответно на 3 и на 2 години.

Дори година след смъртта на Берлускони италианците чрез италианските медии и социални мрежи с интерес следят как се развива многочленният клан Берлускони, къде летува, къде пътува, кой с кого се е разделил в него, кои от наследствените имоти ще се продават и кой ще ги купува.

Естествено вниманието е силно фокусирано върху най-големите деца на Берлускони – Марина и Пиер Силвио, наследили 52 процента от богатството на милиардера. Марина се грижи за банковия и издателския бизнес на холдинга на Берлускони, а Пиер Силвио за медийния бизнес. И за двамата в последно време активно се говори, че в даден момент биха се впуснали в политиката по примера на баща си.

От двете си други дългогодишни партньорки в живота, с които така и не встъпи в брак – Франческа Паскале и Марта Фашина – Берлускони нямаше деца. Двете много по-млади от него дами също след смъртта на милиардера продължават да пораждат медиен интерес. Марта Фашина (родена през 1990 г.) беше последната спътница в живота на Берлускони. Тя получи 100 милиона евро наследство от милиардера. Днес е депутат от неговата партия „Форца Италия“ в долната камара на италианския парламент. Някои медии критикуват Фашина, че не се явява често в пленарната зала. През май тя даде за първи път интервю след кончината на Берлускони. Пред изданието „Джорнале“ тя разкри, че е била омагьосана от чара на Берлускони още, когато е била на 14 години, че месеци след смъртта му, тя продължава да се чувства съсипана и че милиардерът я е научил, че усмивката и любовта са най-силното оръжие срещу омразата и завистта.

Миналата година, когато „Форца Италия“ беше в търсене на наследник на Берлускони на лидерския партиен пост, името на Фашина беше споменато тогава, но в крайна сметка партията беше оглавена от близкия съратник на милиардера - Антонио Таяни.

Преди Марта Фашина Франческа Паскале (родена през 1985 г.) дълги години беше редом до Берлускони. Тя беше неотлъчно до него, докато той имаше редица съдебни проблеми, заради което беше лишен за няколко години от правото да заема избираема длъжност, а репутацията му беше силно опетнена. Паскале беше до Берлускони и в моменти на влошаване на неговото здраве. След раздялата си с него тя се впусна в шумно дискутирана в Италия хомосексуална връзка с певицата Паола Турчи. За популярната италианска изпълнителка, оцеляла като по чудо преди години в тежка автомобилна катастрофа, както и за самата Паскале това беше първа еднополова връзка. Паскале и Турчи сключиха граждански съюз през лятото на 2022 г. Тогава много медии в Италия прогнозираха, че тази „звездна еднополова легализирана връзка“ ще даде тласък на усилията за легализиране на еднополовите бракове в Италия. Две години по-късно обаче Паскале и Турчи разтрогнаха брачния си съюз, като предполагаемата причина, според медиите, е била прекомерната ревност на певицата към бившата партньорка на Берлускони.

В света на шоубизнеса години наред италианците следяха с вълнение житейската история на Феранец – светския тандем, съставен от модната инфлуенсърка Киара Ферани, натрупала огромно състояние от инфлуенсърския си бизнес, и рапърът Федец, изявяващ се и като блогър и водещ. Двойката споделяше непрестанно в социалните мрежи ежедневния си живот, раждането на двете си деца – Леоне и Витория, израстването им, покупката на ново жилище, ремонта му, обзавеждането му, ваканциите си. Изобщо години наред Феранец лично правеше обществено достояние всичко, което по принцип хората пазят само за себе си. От медиите и от социалните мрежи двойката не скри и мрачния епизод, в който Федец се бореше с тумор на панкреаса, нито последвалите няколко вътрешни кръвоизлиза, които го върнаха спешно в болница след това. И така до момента, в който Феранец се разпадна след серия от разследвания срещу инфлуенсърката за подвеждаща реклама, довели и до солена глоба за нея. Паралелно с това и рапърът също беше подложен на редица проверки от властите. 

Днес Киара Ферани се опитва да върне бизнеса си и популярността си на същото ниво отпреди скандалите, а Федец се опитва да възроди музикалната си кариера. Но много повече италианците се интересуват от това как бившата двойка разчиства сметките помежду си чрез интервюта, в които всеки разказва своята версия за краха на брака им. Двойката в последно време не спестява на сънародниците си и добре дозирана информация за евентуални нови любовни завоевания.

Друго разпаднало се светско семейство също много често е обект на интерес от страна на италианците – това на модела, актриса и водеща Мишел Хунцикер (родена през 1977 г.) и на певеца Ерос Рамацоти, който минала година навърши 60 години. Двамата имат обща дъщеря Аурора Рамацоти (родена през 1996 г.). От 20 години Мишел и Ерос не са обвързани с брак, но в последно време са все по-често заедно. След разпадането на брака им Хунцикер се омъжи за модния предприемач Томазо Трусарди, като от брака им се родиха 2 момичета - Соле, която е на 11 години, и Челесте, която е на 9 години.  Рамацоти се ожени за модела Марика Пелегринели, като от брака им се родиха също 2 деца - Рафаела Мария, която е на 13 години, и Габрио Тулио, който е на 9 години. Вторите бракове на Хунцикер и на Рамацоти също се разпаднаха един след друг. А междувременно Аурора ги направи щастливи баба и дядо, като роди миналата година син, наречен Чезаре, от връзката си с маркетинг специалиста Гофредо Черца.

Преди броени дни италиански светски медии публикуваха кадри, на които се вижда, че цялото семейство Рамацоти в пълен състав и с всичките му разклонени – деца от първи и от втори брак и внуче – прекарва заедно голяма лятна ваканция в курорта Алта Бадия на Доломитите.

Огромното семейство на американската поп дива Мадона, за която се знае, че е от италиански произход, също непрекъснато поражда интереса на италианците. Кралицата на попа, която днес е на 66 години, има общо 6 деца. Две от тях – Лурдес Леон и Роко Ричи, които днес са съответно на 28 и на 24 години, са от връзката на певицата с танцьора Карлос Леон и от брака й с режисьора Гай Ричи. Останалите 4 деца на Мадона – Дейвид Банда на 19 години, Чифундо Мърси Джеймс на 18 години и  12-годишните близначки Естер и Стела – са родени всичките в Малави и са осиновени от певицата. Това пъстро семейство, към което трябва да се добавят и все по-младите житейски партньори на певицата, гостува често през лятото в Италия и интригува италианците. Тази година жителите на Апенините с интерес следяха августовската екскурзия на Мадона из Южна и Централна Италия, по време на която певицата и антуража й разгледаха и емблематични исторически обекти, като Помпей и Ватиканските музеи.

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:18 на 28.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация