ОБЗОР

site.btaПолемиката се превръща в сигурен рекордьор на Олимпийските игри в Париж

Полемиката се превръща в сигурен рекордьор на Олимпийските игри в Париж
Полемиката се превръща в сигурен рекордьор на Олимпийските игри в Париж
Олимпийският жертвеник с формата на балон, видян от двора на Лувъра, снимка: АП / Fransisco Seco

Летните олимпийски игри в Париж още преди началото си бяха обречени на политическа полемика. Това е първата Олимпиада, от която Русия и Беларус бяха изключени от участие заради руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., започнала малко след края на Зимните олимпийски игри в Пекин.

По време на Игрите в Париж олимпийско примирие по света така и не беше постигнато. Пет дни след началото на игрите в Техеран беше ликвидиран лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания, с което перспективата за прекратяване на огъня между израелските сили и палестинското движение в ивицата Газа се отдалечиха, а всички очакват и евентуален отговор от страна на Иран сега. В допълнение часове преди смъртта на Хания в Бейрут беше ликвидиран водещ командир на „Хизбула“ и това увеличи риска за отваряне в Ливан на нов фронт на конфликта. Редица авиокомпании отмениха полетите си до тази държава, а редица страни призоваха гражданите си да напуснат Ливан или да се въздържат от пътуване до там.

Напрежението между израелците и палестинците намери отражение и на самите Олимпийски игри, където израелската олимпийска делегация, наброяваща 88 души, е под 24-часова засилена охрана, а мястото, на което е отседнала, е превърнато в непревземаема крепост заради мерките за сигурност, отбелязва Франс прес. Но по електронната поща срещу някои израелски спортисти бяха отправени заплахи. Кибератака пък доведе до изнасяне в интернет пространството на някои поверителни лични информации за тях. А срещата по футбол от олимпийската надпревара между Израел и Парагвай се превърна в противоборство на лозунги между привърженици на палестинската кауза и израелски фенове, като първите обвиняваха Израел в убийството на деца и в геноцид в Газа, а вторите призоваваха за връщане на израелските заложници, държани от „Хамас“ в анклава. 

На 1 август между Русия и Беларус от една страна и САЩ и техните европейски съюзници от друга страна беше извършена размяна на общо 24 затворници и две деца. Това беше най-голямата подобна размяна от края на Студената война досега. Някои анализатори се запитаха дали това не е прелюдия към евентуални дискусии за Украйна между двата блока, но редица американски и британски медии коментираха, че размяната на затворници не е била равностойна и в замяна на свободата на журналисти и правозащитници Русия е успяла да си върне шпиони, кибепрестъпници и водещ наемен убиец, което е наложило някои болезнени отстъпки от страна на някои съюзници на САЩ, например Германия, осъдила въпросния наемен убиец на доживотен затвор за убийство в берлински парк.

Наистина преди броени дни беше постигнато примирие в един от по-позабравените конфликти в Африка – този между Руанда и Демократична република Конго, превърнал източната конгоанска провинция Северно Киву в бойно поле и довел до разселването на 1,7 милиона души, отбелязва сайтът „Африка нюз“. Това прекратяване на огъня обаче нямаше нищо общо с призивите на френския президент Еманюел Макрон за олимпийско примирие в конфликтите по света, а се дължеше по-скоро на посредничеството на Ангола.

Освен че не успяха да прекъснат поне за две седмици водещите конфликти по света Олимпийските игри станаха повод за нов „глобален конфликт“, противопоставил консерваторите на либералите и привържениците на класическите традициите и ценностите и на последователите на идеите за приобщаване на всички "различни". Този нов конфликт се зароди заради церемонията по откриването на Игрите. Някои аспекти от нея, разтълкувани като богохулни, непристойни, пошли и потъпкващи ценностите, традициите и религиозните убеждения, породиха оживена полемика, навлизаща във втората си седмица. Тази полемика успя да обедини разнородни фигури от цял свят в един фронт. В този фронт се озоваха френските католически епископи, италианските и френските крайнодесни, полските, унгарските и словашките консерватори, Руската православна църква, говорителката на руското външно министерство, говорителят на Кремъл, иранският аятолах Али Хаменей, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, Българската православна църква, Румънската православна църква, сунитската институция „Ал Азхар“, базирана в Египет, малката общност на католиците в Ирак, американският милиардер Илон Мъск, кандидатът за президент на американската Републиканска партия Доналд Тръмп и много други. В събота към фронта се присъедини след деветдневно мълчание и Ватиканът, който заяви, че е натъжен от някои сцени от церемонията по откриването на Игрите. „Светият престол може само да се присъедини към гласовете, които се надигнаха в последните дни, за да изрази разочарование от обидата, нанесена на много християни и на последователи на други вероизповедания“, се казваше в изявление на Ватикана, публикувано на 3 август. „В едно престижно събитие, в което целият свят се обединява около общите ценности, не трябва да има намеци, които да осмиват религиозните убеждения на много хора“, се допълваше в текста. Два дни преди това, на 1 август, турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори по телефона с папа Франциск, като го призова да надигне глас срещу „перверзната пропаганда“, разпространена, според него, по време на церемонията за откриването на Игрите, припомнят АНСА и Франс прес.

Режисьорът на церемонията Тома Жоли вече заяви, че сцените, породили най-голяма полемика, не са били вдъхновени от „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, показваща Исус и апостолите, както твърдяха някои критици, а са целели да пресъздадат един голям езически празник, свързан с божествата на Олимп. Той заяви, че церемонията е целяла да отправи послание за приобщаване и за любов.  А говорителка на организационния комитет на Игрите се извини на онези, които са се почувствали по някакъв начин засегнати от церемонията по откриването. 

Някои от участниците в най-полемичните сцени от проявата се превърнаха в звезди, като например Юго Барден, който се появяваше в една от сцените като драг кралицата Палома и който в интервю за Асошиейтед прес заяви, че се гордее от представянето си по време на едно шоу, което е разчупило клишетата за французите, на които не бива да се гледа само като на "хора с франзела под мишница". Юго Барден обаче сподели, че е получил и онлайн заплахи, но не планира да предприеме законови действия срещу тях. 

Вчера обаче беше съобщено, че е започнало разследване за заплахи за смърт срещу организаторите на церемонията по откриването на Игрите, предаде Франс прес, като се позова на Парижката прокуратура. Жалбата е била внесена от Тома Жоли, от директора на церемониите на Олимпийските и Параолимпийските игри Тиери Рьобул, собственик и на компанията „Уби Бене“, организираща развлекателни събития, както и от Александър Бийард, който е заместник директор на агенцията. Френският президент Макрон вече осъди отправянето на заплахи срещу творци, съобщава Бе Еф Ем Те Ве.

Тома Жоли отделно беше подложен на кампания за кибертормоз и подаде жалба заради това по-рано през миналата седмица. Със случая се зае Националното звено за борба с онлайн омразата към прокуратурата на Париж и Централната служба за борба с престъпленията срещу човечеството и престъпленията от омраза. Срез заплахите срещу Жоли имало и такива заради неговата сексуална ориентация и срещу предполагаемите му израелски корени.  Прокуратурата в Париж започна разследване и за киберзаплахи срещу френската диджейка Барбара Буч, която е феминистка,  бисексуална, защитничка на правата на ЛГБТ общността и хората с наднормено тегло. Тя изигра централна роля в сцената, възприета от някои като възстановка на „Тайната вечеря“. Драг кралицата Ники Дол, родена като Карл Санчес и наречена заедно с останалите драг кралици от гореспоменатата сцена „развращаващи педофили“ от бившия британски актьор и настоящ политик Лорънс Фокс, също подаде оплакване срещу него за обида.

Певецът Филип Катрин, който се превъплъти в полугол бог Дионис в друга скандална сцена от церемонията, също стана обект на много обиди в интернет. Първоначално той възпре това като шега и каза, че едно събитие без полемика е скучно, но после се извини на онези, които той е обидил по някакъв начин с изявата си на церемонията.  И докато на Запада някои започнаха да проучват с интерес биографията на нидерландския художник Ян Харменс ван Бийлерт, от чиято творба всъщност по-скоро се е вдъхновил Тома Жоли и екипът му за сцената с Филип Катрин в ролята на „развеселено синьо божество“, в консервативен Китай френският певец изненадващо се превърна в хит в социалните мрежи, изобилстващи от карикатури, оприличаващи го на „Татко Смърф“ от анимацията за Смърфовете. А сцената, в която той участва, беше дори пресъздадена в плодова салата, съобщиха френски медии.

Шумотевицата около церемонията по откриването на Игрите тъкмо започна да понамалява, когато избухна нова ожесточена полемика, противопоставила пак консерватори на либерали. Този път тя беше свързана с женския бокс. В надпреварата там бяха допуснати две боксьорки – алжирката Имане Хелиф и тайванката Лин Ю-тин. Половата принадлежност и на двете поражда дебати от години. Миналата година двете състезателки не успяха да покрият критериите на Международната боксова асоциация (МБА), утвърждаващи принадлежността им към  женския пол и не бяха допуснати за световния шампионат по бокс  в Делхи. Но сега организаторите на Игрите в Париж ги допуснаха да участва съответно в категория до 66 и до 57 килограми в турнира.

Полемиката с алжирката избухна, когато на 1 август тя се боксира с италианката Анджела Карини, която има сребърни медали от европейския и световния шампионат по бокс през 2019 г.  и която на Летните олимпийски игри в Токио отпадна на ранен етап. Само след 46 секунди на ринга и след директен удар в лицето, нанесен от Хелиф на Анжела, италианката се отказа от двубоя. После се разплака. Отказа да се ръкува с противничката си. Кадрите от случилото се обиколиха света и италианският премиер Джорджа Мелони, която беше в Париж, за да подкрепи италианските олимпийци, написа в „Екс“, че двубоят не е бил равностоен. Тя добави, че не е съгласна с решението на МОК, визирайки допускането на Хелиф в женския бокс на Игрите. После по време на среща с италианските олимпийци в олимпийското село в Сен Дени Мелони подчерта, че според нея спортистките, които имат мъжки генетични характеристики, не трябва да бъдат допускани до женски състезания. „Не защото ние искаме да дискриминираме някого, а, за да защитим правата на спортистките да могат да се състезават при равнопоставени условия“, добави тя, цитирана от АНСА. При среща с Анджела Карини Мелони директно й заяви: „Знам, че няма да се откажеш, Анджела, и знам, че един ден ще спечелиш с усилия и пот това, което заслужаваш. В състезание, което най-накрая е справедливо“. Кадрите, документиращи този момент, също обиколиха италиански и западни медии и наляха още масло в огъня на полемиката. В Италия позицията на Мелони, подкрепена от нейни съпартийци от „Италиански братя“ и от нейни коалиционни партньори, като Матео Салвини, лидера на „Лига“, беше разтълкувана от левите среди като още една атака от  консервативното дясно правителство срещу представители на ЛГБТИ общността и срещу приобщаването на различните. А когато Салвини дефинира Имане Хелиф като транссексуална, някои издания да публикуваха справка какво е транссексуален и какво интерсексуален.  Други издания припомниха, че в Алжир да си гей или транссексуален е незаконно и поради тази причина когато някои обвинява Хелиф, че е трансскесуална, той излагал живота й на опасност.

В международен план в полемиката се намеси „майката на Хари Потър“, писателката Джоан Роулинг, която заяви: „Обяснете ми защо приемате един мъж да бие една жена на публично място за ваше развлечение“. Тя добави, че Олимпийските игри в Париж завинаги ще бъдат опетнени от несправедливостта срещу Карини. Тенис звездата Мартина Навратилова пък заяви, че мачът между Анджела Карини и Имане Хелиф е бил пародия.

Боксовата полемика бързо се пренесе отвъд Атлантика и нахлу в американската предизборна кампания. По време на митинг в Атланта Доналд Тръмп коментира, че една италианска шампионка по бокс се е сблъскала със спортист, преминал през промяна на пола, и увери, че ако той дойде на власт в САЩ мъжете няма да се състезават в женски спортни категории, съобщиха АНСА и „Дейли мейл“. Редица американски републикански представители също нарекоха Хелиф „мъж“. А когато потребител на „Екс“ написа под кадри от боксовата битка между Карини и Хелиф, че вицепрезидентката на САЩ и вероятен кандидат на американските демократи за президентския пост Камала Харис подкрепя това, то с коментар се включи милиардерът Илон Мъск, който заяви: „Истина е, ако не е така, нека да го отрече“, предаде Франс прес.

На 2 август Джорджа Мелони разговаря в Париж с Томас Бах, председателя на Международния олимпийски комитет (МОК). Една от обсъдените теми беше и случаят с Анджела Карини и Имане Хелиф, предадоха АНСА и Ройтерс. После Томас Бах определи срещата като протекла в позитивен тон. Той подчерта, че Имане Хелиф е жена и че от шест години се състезава като жена на международно ниво. Но добави, че двамата с Мелони са постигнали съгласие, че е нужно да се изяснят и подобрят научните критерии в областта на дефинирането половата принадлежност, отбелязва АНСА. МОК използва правила за допускане за участие в Игрите в Париж, които са различни от тези, използвани преди година от МБА, припомни тогава агенцията.

Редица медии публикуваха и коментари на бащата на Имане Хелиф, който уверява, че дъщеря му никога не е била мъж, че той се гордее с нея, че тя е била отгледана като силна жена, която може сама да се брани. Имане Хелиф получи подкрепата от страна на алжирски спортисти и на алжирски политици. В някои медии се появиха и нейни снимки като малка, на които тя прилича на обикновено момиченце. 

На 1 август Българският олимпийски комитет също се включи в дебатите и за пореден път повдигна въпроса за стриктното спазване на равнопоставеността при отделните полове в Олимпийските игри, съобщи специалният пратеник на БТА в Париж.  Новината беше коментирана и от Ройтерс. По същото време подобни възражения дойдоха и от Унгарската боксова федерация, като те също както и възраженията на БОК касаеха не само алжирката, но и тайванката Лин Ю-тин, отбелязват Ройтерс и АНСА. И в двата случая възраженията бяха направени преди мачове на алжирката и на тайванката съответно с унгарска и българска боксьорка.

През това време Анжела Карини разказа пред различни медии, като „Гадзета дело спорт“, „Би Би Си спорт“ и „Стампа“ какво се е случило на мача с Хелиф. Тя сподели, че искала да се представи добре на Игрите в памет на починалия й преди няколко години баща, който винаги я е подкрепял. Разказа, че не е имала намерение демонстративно да се отказва от битката на ринга, но, че е получила удар в носа, от който я е заболяло силно и тя не е можела да диша и тогава си е казала: „Стига“.  Тя заяви, че се е разплакала, защото е осъзнала, че амбициите й за добро постижение на Игрите са се изпарили, че това я е ядосало. Но добави, че не е пропуснала нарочно да се ръкува с Имане Хелиф, обявена за победителка от срещата. Карини допълни, че съжалява за този пропуск, че се извинява за поведението си и че ако отново се види с Хелиф, би я прегърнала.  В интервю за „Стампа“ италианката добави, че напуска Игрите с високо вдигната глава. Тя дори спомена за отказ от бокса. „Аз не съм човек, който да съди. Аз не съм човек, който взима решенията. Ако това момиче  (Имане Хелиф) е тук, трябва да има причина за това“, заяви тя. Това показа желанието на италианката да остави полемиката зад гърба си.

Но в събота нов елемент разпали още повече дебата. МБА обяви, че отпуска на Италия 100 000 долара заради случилото се с Анджела Карини. По-точно сумата, която по принцип се отпуска на състезател, спечелил олимпийското злато, трябваше да бъде разделена на три -  50 000 долара за Карини, 25 000 долара за Италианската боксова федерация (ИБФ) и 25 000 долара за треньора на Карини, припомня  „Ти Джи ком 24“.  ИБФ обаче заяви, че тази сума няма да бъде приета от никоя от трите страни в Италия, за които тя е предназначена, допълва „Ти Джи Ком 24“.

Тук италиански медии побързаха да припомнят, че начело на МБА е руснакът  Умар Кремльов, който е смятан за приближен на руския президент Владимир Путин. Така без да иска, изразявайки същото мнение, каквото е било мнението на МБА преди година относно алжирката Имане Хелиф, италианският премиер Мелони се е озовала в неудобната ситуация да застане на страната на поддръжник на Путин, още повече, че този поддръжник на Путин е предложил и финансово възнаграждение на Карини и на ИБФ, отбеляза левоцентристото издание „Република“. Заради това италианските управляващи консерватори дори си навлякоха прозвището „Емисари на царя“, като тук под „цар“ се визира Путин.

В интервю за „Република“ италианският министъра на спорта Андреа Абоди определи случая с Карини и Хелиф като комплексен, защото касае състезанието, науката и етиката. Той подчерта, че по паспорт алжирската боксьорка е жена и няма никаква следа от промяна на пола й и че мнението на Италия по въпроса не може да се свежда до мнението на италиански министри, като Салвини, нарекли я транссексуален. Според него Италия е повдигнала въпроса какво да се прави, когато в един спорт има физически и физиологически различия между  спортистите и когато от това зависи, както е в спортовете с директна конфронтация, какъвто е боксът, здравето на спортистите. Абоди отрече хипотезата на „Република“, че повдигайки този въпрос  с такава ярост Италия ще се постави в позиция на изолация в света на спорта и заяви, че отношенията между Италия и МОК са отлични. Той отхвърли и опитите на италиански медии да асоциират позицията на Италия с мнението на Умар Кремльов, който, говорейки за „случая Хелиф“, спомена и думите „содомия“ и „унищожение на традиционните ценности“. „Моля ви, не ни асоциирайте с тези карикатури“, заяви италианският министър на спорта.

И докато полемиката не стихваше, Имане Хелиф преодоля и унгарската  си съперничка Анна Лука Хамора, която я поздрави за победата, а после заяви, че се гордее с представянето си на мача въпреки загубата, припомня „Индипендънт“. Преди мача обаче унгарката беше заявила, че според нея участието на Хелиф в женската боксова надпревара на Игрите не е справедливо, предаде Би Би Си. А междувременно редица български медии публикуваха разказите на две български боксьорки – Алсън Мехмедова и Джоана Нуамеруе – какво е да се биеш на ринга срещу Имане Хелиф.

Вчера полемиката за участието на боксьорки като Хелиф и като тайванката Лин Ю-тин в женската надпревара на Игрите в Париж се разпали и във връзка с мача на българката Светлана Каменова, европейска шампионка от първенството в Белград тази година и световна шампионка от първенството в Делхи миналата година. Тя загуби битката с тайванката Лин  0:5 (27:30, 28:29, 28:29, 27:30, 27:30) съдийски гласа, съобщи специалният пратеник на БТА в Париж. След това пред медиите тя заяви относно допускането на тайванката на Игрите: „Те са взели решение от МОК, не мога аз да се оплаквам. Съобразявам се, но не съм съгласна това, което се случва, да е по този начин. Смятам, че някои от представителите имат физическо превъзходство над други и това не е равенство в спорта“. 

Но още преди да слезе от ринга, Каменова направи недвусмислен знак, наподобяващ на Х и препращащ към ХХ хромозомите. Снимката на българката, правеща този знак, беше публикувана в италиански медии, сред които и  АНСА. Но в коментарите в социалните мрежи под медийните публикации отново имаше противопоставяне на привърженици на десницата и на левицата в Италия, въпреки че българската спортистка няма никакво отношение към италианската политическа конюнктура. 

Според редица медии обаче спорът за половата принадлежност на Хелиф и Лин Ю-тин всъщност се вписвал в една много по-голяма полемика, противопоставяща МОК на Томас Бах на МБА на Кремльов и датираща от няколко години. Заради тази полемика вече за втора лятна Олимпиада МОК не поверява на МБА организирането на боксовия олимпийски шампионат, припомнят британският „Икономист“, американската Асошиейтед прес, унгарското издание „Цивилек инфо“ и тайванското издание „Фокус Тайван“.  МОК лиши МБА от това право още през 2019 г. заради корупционни скандали и лошо финансово управление в боксовата асоциация. А миналата година МОК напълно изключи МБА от олимпийското движение, припомня Асошиейтед прес. Около три дузини боксови федерации, сред които ИБФ и други западни федерации, напуснаха МБА в последните години. Те сформираха нова международна боксова структура, наречена „Световен бокс“ (СБ).  Очаква се МОК да повери на СБ организацията на боксовите мачове по време на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис след 4 години, допълват  „Фокус Тайван“ и Асошиейтед прес.

Според президента на американската боксова асоциация – „Американски бокс“ Майк Макати боксовите спорове сега в Париж са част от този по-широк конфликт. Макати допълва, че много представители на неговата асоциация са предупредили, че Кремльов може да се опита по някакъв начин на внесе смут в боксовия шампионат на Игрите в Париж и полемиката около алжирката и тайванката може би са част от този опит, пише "Фокус Тайван". „МБА започна клеветническа кампания срещу Франция и МОК“, заяви преди два дни и президентът на МОК Томас Бах и призова журналистите да сложат край на тези клевети. Бах коментира също така, че „езикът на омразата“, насочен към Имане Хелиф и Лин Ю-тин на Олимпийските игри, е „напълно неприемлив“, предаде на 3 август БТА.

Тези изказвания позиционираха боксовия спорт и половата принадлежност на две състезателки в него в една по-широка тема – тази за дезинформацията, идваща от страна на руски представители.

Когато се споменава понятието „дезинформация“, трябва да се отбележи, че в група във Фейсбук се появиха информация, че един от японските национали по баскетбол, 172-сантиметровият Юки Кавамура се е оплакал от високия ръст на 2,21-сантиметровия френски национал Виктор  Уенбаняма и го е нарекъл „мутирала секвоя“, срещу която е неравностойно да се състезаваш. Авторитетни медии, било то западни или японски, обаче когато коментираха баскетболната среща между Франция и Япония, играла се миналата седмица на Игрите в Париж, подчертаха единствено, че въпреки ръстовото преимущество на французите японците не са им позволили да победят лесно – едва с 94 на 90 точки в полза на Франция, а най-резултатният играч в мача е бил именно Кавамура, реализирал 29 точки. 

В допълнение на този набор от полемики дойдоха и оплакванията от условията, осигурени в олимпийското село от френските домакини на Игрите. Критики в тази насока се чуха от редица спортисти, сред които и от италианския плувец Томас Чекон. Сюрреалистичното видео, направено от чуждестранен спортист, показа вчера млад италиански спортист да спи навън, на тревата до пейка в олимпийското село. Тъй като спящият носи униформата и чантата на италианската олимпийска делегация, медиите предположиха, че това е бил именно Чекон. Снимката се превърна във водеща за всички италиански издания. Чекон взе олимпийското злато на 100 метра гръб, но не се класира на финала на 200 метра гръб. Той разочарова италианците и в дисциплината 4×100 смесен стил, в която се състезаваше с още един олимпийски шампион  -  Николо Мартиненги, спечелил златото на 100 метра бруст, и с още двама свои колеги. Италианският отбор не успя да стигне до финала, припомня АНСА. След това Чекон се оплака, че в олимпийското село „има лоша храна, горещо е, няма климатик и много спортисти се местят оттам". „Възможно ли е умората, която се наблюдава при италианците в олимпийския басейн, да се дължи и на физическо изтощение, което нашите спортисти изпитват поради липсата на сън и голямата жега?“, запита италианският  „Фато куотидиано“. Това би могло да породи нови критики от страна на италиански медии и политици по адрес на Франция в момент, в който италианският премиер и френският президент афишираха затопляне на отношенията по време на тяхна неформална среща във Версай на 2 август. 

Друга полемика, подета още отпреди началото на Игрите, е дали е достатъчно безопасно за здравето на спортистите да плуват във водите на Сена. Комитетът, организиращ Олимпийските игри в Париж, подчерта, че здравето на спортистите е негов приоритет, пише "Депеш". Тези уверения дойдоха след медийни публикации, че белгийската триатлонистка Клер Мишел имала стомашно-чревни проблеми от няколко дни, заради което белгийският олимпийски отбор няма да участва в смесената триатлонска щафета. Организаторите на Игрите пожелаха бързо оздравяване на Клер Мишел и опровергаха медийни информации, че тя е в болница. Те поясниха, че тя е била приета в здравния център на олимпийското село, преди да се прибере в мястото, на което са отседнали белгийските спортисти. Според информация в белгийската преса, позоваваща се на роднини на Клер Мишел, тя се е заразила с бактерията ешерихия коли. На няколко пъти тренировките и състезанията във водите на Сена бяха отменяни заради замърсяване на водата. Това постави спортистите в условия на допълнителен стрес, от което се оплака дори френската триатлонистка Касандра Богран, спечелила златния медал в триатлона за жени.

/НС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:07 на 11.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация