ОБЗОР

site.btaДжорджа Мелони по стъпките на Марко Поло

Джорджа Мелони по стъпките на Марко Поло
Джорджа Мелони по стъпките на Марко Поло
Джорджа Мелони по време на срещата й със Си Цзинпин на 29 юли, снимка: АП

От 27 до 31 юли италианският премиер Джорджа Мелони направи едно дългоочаквано посещение. Тя беше на официална визита в Китай за първи път, откакто дойде на власт през октомври 2022 г. Това беше и първата визита на висш италиански държавник в азиатския гигант, откакто Италия се изтегли от мащабната китайска инициатива „Един пояс, един път“. Италия се присъедини към тази инициатива преди пет години, когато на власт беше правителството на Джузепе Конте. По онова време страната, чувствайки се до известна степен изолирана в Европа, реши да се обърне към нови партньори, отбелязаха тогава италиански коментатори, цитирани от италианското издание  „Пост“. Едно правителство, в което влизаха по онова време антисистемните от „Движение 5 звезди“ и крайнодесните от „Лига“, безпокоеше по онова време европейските съюзници на Италия. Присъединяването на страната към китайската мащабна инициатива обаче също породи безпокойство у нейните европейски партньори. В допълнение Италия е част от Г-7 и стана единствената сред членовете на Голямата седморка, която се присъедини към китайската инвестиционна програма. Присъединяването на Италия към „Един пояс, един път“ беше под формата на необвързващ  протокол за съгласие и включваше големи ангажименти за сътрудничество в областта на логистиката, инфраструктурата, финансите и околната среда. Но детайлите относно тези ангажименти почти не бяха оповестени тогава. Това беше разтълкувано като липса на прозрачност и породи недоверие към Италия от страна на нейните съюзници  в ЕС и в Г-7, отбелязва Франс прес.

С идването си на власт преди две години Мелони заяви намерение да реализира предизборното си обещание да изтегли страната си от китайската инициатива. След почти едногодишен анализ Рим направи това в края на миналата година. Тогава правителството на Мелони изтъкна, че ползите за Италия от присъединяване към „Един пояс, един път“ са били под очакваното. Рим се оплака, че някои страни от ЕС и от Г-7 имат сътрудничество с Китай, довело до повече инвестиции, отколкото са били китайските инвестиции в Италия. В допълнение в двустранния търговски обмен се е получил дисбаланс в полза на Китай на стойност от над 40 милиарда евро, според италиански правителствени данни за миналата година, предадоха АНСА и ДПА. Всичко това според Мелони води до извода, че присъединяването на Италия към „Един пояс, един път“ е било сериозна грешка.

Но Китай е втората икономика в света и незаобиколим фактор в Азиатско-тихокеанския регион, както и мястото, на което в последно време са сдобряват страни, между които са възникнали противоречия. Така например на 10 март 2023 г. водещи представители на Иран и на Саудитска Арабия се срещнаха в Пекин, за да отворят нова страница в двустранните си връзки след период на двустранно високо напрежение, припомня „Атлантическият  съвет“ в аналитичен материал, публикуван на сайта му.  А през юли на настоящата година в Пекин палестинските фракции, в това число и съперничещите си „Хамас“ и „Фатах“, подписаха споразумение за прекратяване на разделението и укрепване на палестинското единство, припомнят Си Ен Ен и „Ню Йорк таймс“. В последно време се наблюдава и тенденция за изглаждане на различията дори между самия Китай и друг азиатски гигант – Индия.

Сега във връзка с конфликтите в Украйна и в Газа се надигнаха гласове, че Китай може да има ролята на посредник в намирането на път към мира в тези две горещи точки на планетата.

В допълнение Китай е част и от групата БРИКС, която от началото на настоящата година прие нови членове и която е възприемана все повече от някои анализатори като алтернатива на Г-7. А чрез „Един пояс, един път“ Китай настъпва чрез инвестиции в редица страни по света в такива региони като Източна Европа, Централна Азия, Африка, Латинска Америка.

Всичко това превръща Китай в незаобиколим фактор и в глобален план, не само в Азиатско-тихоокеанския регион. 

Италия тази година е ротационен председател на Г-7 и в тази си роля тя направлява всякакви позиции на Голямата седморка относно Китай. Така например по време на срещата на върха на Г-7 в Борго Еняция в италианската област Пулия миналия месец Голямата седморка обеща да защитава бизнеса си от онова, което възприема като нелоялни китайски търговски практики, отбелязва Ройтерс. Италия също така подкрепи решението на Европейската комисия да наложи допълнителни временни мита от 37,6% върху електромобилите, внесени от Китай, което разгневи Пекин. Визитата на Мелони в Китай идва малко след тези две ключови решения на ЕК и на Г-7.

Според някои анализатори целта на посещението е била да се разсее гнева на Пекин от решението на Рим да излезе от „Един пояс, един път“. Според други анализатори Пекин може би възприема Рим като посредник в сложните си търговски отношения с Г-7 и с ЕС. Някои анализатори коментират също, че Мелони посещава Китай отново в момент, в който Италия би могла да бъде изолирана в ЕС и в Г-7 заради решението на италианската премиерка и нейната партия „Италиански братя“ да не подкрепят преизбирането на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия. 

Въпреки сложните отношения на Запада с Китай редица лидери на страни от Г-7 и от ЕС посетиха миналата година Пекин. Сред тях бяха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, премиерът на Испания Педро Санчес. Върволица от висши американски представители също посети Пекин миналата година. Тази пролет  китайският президент Си Цзинпин беше приет тържествено във Франция и в Унгария. Пак тази пролет в Пекин отиде бъдещият генерален секретар на НАТО Марк Рюте, доскорошен премиер на Нидерландия. През ноември миналата година президентът на САЩ Джо Байдън проведе среща със Си Цзинпин в кулоарите на регионален форум в Калифорния.

Така че според анализатори визитата на Мелони в Китай дори е позакъсняла. Миналата година тя прати в Пекин външния министър Антонио Таяни, който тогава се срещна с китайския си колега Ван И. Китайският първи дипломат определи тогава отношенията между двете страни като плодотворни. През април тази година Таяни каза, че отношенията между Италия и Китай са положителни, въпреки че двете страни са конкуренти и имат различаващи се позиции по някои въпроси, припомня Франс прес. Тогава Таяни увери, че изтеглянето на Италия от „Един пояс, един път“ не е било акт на враждебност спрямо Китай.

Всъщност още преди да се присъедини към тази инициатива, Италия договори през 2004 г. с Китай споразумение за двустранно стратегическо партньорство. През 2024 г.  се отбелязва 20-ата годишнина от този договор и Италия иска надграждане на отношенията именно върху неговата база. Това надграждане на отношенията ще бъде едно сътрудничество, което ще прехвърли ограничаващите предели на сътрудничеството по „Един пояс, един път“, казват Таяни и Мелони.

В допълнение тази година се навършва още една важна годишнина както за Италия, така и за Китай – 700 години от смъртта на венецианския търговец и мореплавател Марко Поло, който може да се каже, че е отворил очите на Запада, под което се подразбира Европа по онова време, за Изтока, в частност за Китай. Марко Поло е описал и пътуванията и впечатленията си в емблематичната си книга „Милионът“. Тази година в цяла Италия има различни прояви в чест на годишнината от смъртта на приключенеца, в допълнение на която през 2024 г. се пада и 770-годишната от рождението му. През зимата прочутият Венециански карнавал мина именно под мотото на тези две годишнини.

Не случайно един от аспектите от визитата на Мелони в Китай беше свързан именно с Марко Поло и въпреки че световните агенции не му обърнаха внимание, той беше сред водещите акценти в италианските медии.  На 29 юли Мелони откри в Пекин в Музея на световното изкуство експозицията „Пътуване на познанията. „Милионът“ на Марко и неговото наследство между Изтока и Запада“. На церемонията присъства италианската делегация, придружаваща Мелони и китайският министър на културата и туризма Сун Йели. В речта си при откриването на експозицията, която ще може да се разгледа в музея в Пекин до ноември, Мелони  припомни, че „Марко Поло в „епичното си съществуване е изградил мостове между Запада и Изтока, повлиял е за векове напред на визията, която европейците и западняците имат за Азия, по-специално за Китай“, се казва в статия, публикувана на сайта на италианската Международна агенция на чуждестранната преса. „Марко Поло е начертал път, който от Италия води до Китай и от неговата епоха води до нашата епоха“, допълни Мелони. Тя добави, че най-добрият начин за  отдаване на почит на тези постижения на Марко Поло е като се заздрави връзката на Италия с Китай.

Изложбата, открита на 29 юли в Пекин, отбеляза и 20-ата годишнина на стратегическото партньорство Китай-Италия. Тя беше организирана от посолството на Италия в Пекин, от Италианския културен институт в Пекин в координация с Института на италианската енциклопедия „Трекани“ с директната подкрепа и на италианското външно министерство, на министерството на културата и на италианската област Венето и протича и под патронажа на китайското министерство на културата и туризма. След ноември експозицията ще бъде представена в други музеи в Китай.

В изявление пред италиански журналисти в края на визитата си в Китай Мелони спомена и името на още един италианец, допринесъл за отварянето на очите на Запада към Изтока, в частност към Китай, на когото също трябва да се отдаде почит:е Матео Ричи, роден през 1552 г. и починал през 1610 г.  Ричи е бил италиански йезуитски свещеник и един от основателите на йезуитските мисии в Китай. Той създава и карта на света през 1602 г., написана с китайски йероглифи. Де факто той се смята за един от малкото италианци по онова време, също помогнал на Италия да „открие“ Китай.

Най-големият резултат от визитата на Мелони в Китай беше обявен в неделя, на 28 юли, предадоха световните агенции. Тогава Мелони се срещна с китайския премиер Ли Цян. После двете страни обявиха подписване на тригодишен план за действие за съживяване на двустранното сътрудничество.  Планът ще гарантира на италианските и на китайските компании възможността да действат на равнопоставена основа в дух на лоялна конкуренция и на свободна търговия, отбеляза Мелони след подписването на документа. По време на срещата с китайския премиер Мелони е подчертала и важността да се следи търговските отношения между двете държави да са балансирани и да са от взаимна изгода, предадоха Франс прес и АНСА. Според Синхуа Ли Цян е заявил пред Мелони, че Пекин иска отношенията с Италия да се развиват в една по-стабилна посока, което може да се възприема и като индиректен упрек за изтеглянето на Италия от „Един пояс, един път“.

В същия ден, в който беше подписан планът за действие между Рим и Пекин, Мелони и Ли Цян присъстваха и на италиано-китайски бизнес форум, на който бяха  поканени такива италиански компании, като италианският производител на автомобилни губи "Пирели", енергийният гигант ЕНИ, компанията в сферата на отбраната "Леонардо", италиански производители на вина и няколко италиански модни марки като "Долче и Габана", припомнят АНСА, ДПА и Ройтерс. На форума Ли Цян заяви, че „Китай и Италия трябва да възприемат манталитета, че и двете страни могат да спечелят от отношенията си и да увеличат търговията и инвестиционното сътрудничество, придавайки нова динамика и устойчивост на това сътрудничество“. Мелони пък определи този форум като голяма възможност за укрепване на партньорството посредством размисъл относно неговите силни и слаби страни досега и относно това, което е било свършено или не е било свършено досега.  Мелони заяви, че по време на този размисъл трябва да се постави и обща цел търговските отношения да станат все по-честни и с все по-голяма полза и за двете страни, предаде АНСА.

На форума Мелони отново не спести индиректен упрек към Китай, като подчерта, че освен търговският дефицит между Италия и Китай в размер на над 40 милиарда евро, има и дисбаланс, когато става дума за инвестиции, допълва АНСА. Тя заяви, че китайските инвестиции с Италия са около една трета от нивото на италианските инвестиции в Китай и подчерта, че иска този дисбаланс да се свие по правилния начин. Правителството на Мелони съобщи, че търговският обмен на Италия с Китай е бил на стойност 66,8 милиарда евро през 2023 г., допълва Ройтерс. Но данните за дефицита от над 40 милиарда евро говорят, че този обмен е силно наклонен в полза на Китай. Преките италиански инвестиции в Китай възлизат на 15 милиарда евро. Над 1600 италиански компании развиват дейност в Китай, по-специално в текстилната индустрия, фармацията, механиката, тежката промишленост, отбелязва Ройтерс. Повечето от тях са базирани в Шанхай, където Мелони отиде в последния ден на визитата си в Китай.

На бизнес форума на 28 юли Мелони обяви също, че с Китай са били подписани шест споразумения в допълнение на плана за действие за развиване на отношенията. Те са в такива области като промишлеността, хранителната сигурност, образованието. В частност договорите в областта на промишлеността включват стратегически индустриални сектори, като електромобилността и възобновяемите енергии. Тук Мелони призова Китай, който от дълго време работи в тези два сектора, да действа като една напълно развита икономика и да споделя „новите граници на познанието с партньорите си“, предаде АНСА.

В понеделник Мелони проведе среща и с китайския президент Си Цзинпин. Още преди да отпътува за Китай премиерът заяви, че ще засегне с китайските лидери теми от актуалния международен дневен ред, като например войната на Русия срещу Украйна и ситуацията в Близкия изток. След срещата със Си канцеларията на Мелони обяви, че тези две теми действително са били част от важните въпроси, които двамата лидери да дискутирали. Други теми са били изкуственият интелект, климатичните промени и реформата на Съвета за сигурност на ООН, в който Китай е постоянен член, но Италия не е.

„Има нарастваща несигурност на международно ниво и мисля, че Китай е неизбежно много важен събеседник в дискусиите за справяне с всички тези динамики, като се започне с изслушване на респективните ни гледни точки с цел общ размисъл как да гарантираме стабилността, мира и свободната търговия“, е казала Мелони на Си, отбелязва АНСА. Темата за нуждата от балансирани търговски отношения също е била повдигната за пореден път от Мелони. „Мисля, че Италия може също така да играе важна роля в отношенията на Китай с ЕС в опит да се създадат търговски връзки, които са възможно най-балансирани“, е заявила Мелони. „Необходимо е да размишляваме заедно как да гарантираме също така търговия, която продължава да е свободна, защото, за да постигнем това е нужно преди всичко системата от правила, според която ние действаме, да остане стабилна“, е добавила Мелони. Тя е благодарила на Си за възможността да се  постави началото на план, който дефинира следващите три години на двустранно сътрудничество с ясната цел да се подобри работата, която вече е свършена, но и да се проучат нови форми на сътрудничество, като същевременно се работи към баланс в отношенията“.

Според Китайската държавна телевизия Си Цзинпин е заявил на Мелони, че Китай иска да сътрудничи с Италия за подобряване на традиционното икономическо и търговско-инвестиционно сътрудничество, на промишленото производство, на технологичните иновации и на пазара в трети страни, като същевременно се проучи и сътрудничеството в нововъзникващи области като електромобилността и изкуствения интелект. Си е заявил, че Китай приема радушно италиански компании, които инвестират в Китай и иска в страната му да се внасят висококачествени италиански продукти. Споменаването от Си на „трети страни“ се разглежда от коментатори и като интерес на Китай към италианския "План Матеи" за развитие на Африка, където Пекин сега настъпва, инвестирайки в различни инфраструктурни обекти и отпускайки заеми на закъсали африкански страни. За да реализира плана си за развитие на Африка Италия ще има нужда от чуждестранна инвестиционна подкрепа.

В последния ден от визитата си в Китай, на 20-минутен брифинг с италиански журналисти, в отговор на въпрос какво се надява да постигне десноцентристкото й правителство с това посещение Мелони повтори, че „иска да засили сътрудничеството между двете страни, за да възстанови търговския баланс", предаде Ройтерс. На друг въпрос по време на брифинга дали тя е обсъждала с китайския президент отварянето на китайски автомобилни заводи в Италия Мелони отговори отрицателно, но добави: „Темата за електромобилите е една от тези, които са включени в меморандума ни за промишлено сътрудничество".

На брифинга Мелони отново заяви, че Италия е била единствената страна сред  големите в Западна Европа, която беше част от „Един пояс, един път". „Но ние не сме страната, която има най-добри търговски отношения с Китай, нали? Доста далеч сме от това. Има много други страни в Европа, които имат доста по-добър обем на китайските инвестиции".

В канала на Мелони в ЮТюб бяха публикувани и кадри от втората част от разговора на Мелони със Си Цзинпин, състоял се в държавната резиденция, в която обичайно се приемат чужди гости. След по-официалните преговори Си е предложил разговора да продължи под формата на разходка из градините на резиденцията.  Предполага се, че там са били засегнати и темите, свързани с глобалния политически дневен ред.

На пресконференция в края на визитата си, в отговор на въпрос какво е говорила със Си относно Украйна и Русия, Мелони заяви, че руската агресия срещу Украйна е „фронтална атака срещу мирното съжителство между народите и правилата на международното право". „Когато правилата на международното право са поставени под въпрос, те предизвикват ефекта на доминото и кризите се умножават с негативни последици за геоикономическата сфера. В дългосрочен план това означава, че икономическата глобализация и поставянето под въпрос на правилата на международното право няма да вървят заедно. Това вероятно устройва (руския президент Владимир) Путин, но не устройва никого другиго и мисля, че всеки трябва да прецени приоритетите си", добави Мелони. „Ясно е, че китайската подкрепа за индустриалния капацитет на Русия е основен елемент на противоречия, но аз мисля, че Китай, изхождайки от принципите на суверенитет и териториална цялост, които винаги е заявявал, че отстоява, може да се превърне в решаващ фактор при определянето на начин за постигане на справедлив мир в Украйна", добави тя.  Мелони заяви, че голяма част от разговора й със Си е бил посветен на този въпрос. 

Запитана дали двамата са дискутирали и Близкия изток, тя заяви, че е много обезпокоена от ситуацията в Ливан, където Италия има военни, които са част от многонационалните сили на ООН. Мелони заяви, че всеки път, когато е имало перспективи за прекратяван на огъня в Газа, нещо се е случвало и страните са се отдалечавали от това. Което означава, че има регионални субекти, които залагат на ескалацията, според италианския премиер. Мелони призова Израел да не пада в тяхната клопка. В тази ситуация трябва да се отправят послания за сдържаност и тук Китай може да бъде важен събеседник, смята Мелони.

На 20-минутната пресконференция в края на посещението си Мелони определи визитата си като успех както откъм срещи на високо равнище, които освен тези с президента и премиера на Китай, са включвали и срещи с председателя на китайския парламент и с кмета на Шанхай. Мелони подчерта, че конкретният резултат от визитата е подписването на плана за действие за съживяване на отношенията с Китай и на шест разнородни споразумения за сътрудничество. Източници от канцеларията на премиера поясниха, че планът за действие очертава механизми за укрепване и възобновяване на сътрудничеството в множество области от общ интерес, включително търговия, инвестициите, гарантиране на интелектуалната собственост и на защитените географски наименования,  земеделие и безопасност на храните, научни изследвания и образованието, околна среда, културата и туризма, както и борбата с организираната престъпност, посочва „РАИ нюз“. Планът за действие предвижда и ежегодни срещи на премиерите на двете страни, на които ще се прави равносметка за свършената по него работа, заяви самата Мелони.

Едното от останалите шест споразумения, сключени по време на визитата на италианския премиер в Китай,  е Меморандум за промишлено сътрудничество, в което са включени и въпросите за електромобилността и възобновяемите енергии. Меморандумът е насочен към засилване на сътрудничеството в индустриалния сектор. По-конкретно той предвижда обмен на визити, по-голям обмен на информация за съответните политики, разпоредби и технически стандарти, организиране на съвместни конференции и взаимна подкрепа за компаниите. Друго споразумение е Меморандум за разбирателство относно защитените географски наименования на селскостопански и хранителни продукти. Текстът има за цел да насърчи диалога между ресорните ведомства на двете страни чрез обмен на информация, публикуване на съответните списъци с географски наименования и организиране на събития и дейности за обучение. Трети документ - меморандум за сътрудничеството в областта на борбата с фалшифицирането - предвижда чрез обмен на информация за съответните регулаторни рамки, организиране на конференции и дейности за обучение. Четвъртото споразумение е Програма за сътрудничество в областта на образованието и разширяване на академичната мобилност. Петият документ е План за действие за сътрудничество в областта на регулирането на безопасността на храните, предвиждащ обмен на информация и опит за подобряване на безопасността на хранителните вериги. Шестият документ е Меморандум за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и устойчивото развитие, целящ засилване на двустранното сътрудничество в областта на изменението на климата, опазването на биоразнообразието, борбата със замърсяването.

В чест на Мелони по време на визитата й в Пекин вечери дадоха Си Цзинпин и Ли Цян. На брифинга с журналистите Мелони беше запитана кое е китайското ястие, което й е харесало най-много по време на тези вечери и тя спомена за ястие от сьомга, което я е впечатлило, въпреки че то е било приготвено според традициите на китайската кухня, които са различни от италианската. Тя добави, че не си спомня напълно менюто на двете вечери, защото китайците имат обичая да гощават посетителите си с много и разнородни блюда, сервирани едновременно в малки количества.

Любопитен елемент от визитата на Мелони в Китай беше, че тя беше придружавана от дъщеричката си Джиневра. Друг любопитен момент беше, че след Китай Мелони не се прибра директно в Италия,  а отиде в Париж, за да се срещне с италианските олимпийци. Но и в двата случая тя преживя елемент на разочарование. Италиански журналист от обществената медия РАИ нарече Мелони „майка на фашистите“, обиждайки не само нея, но и дъщеря й. А в Париж освен на успехите на италианските олимпийци в плуването, фехтовката или спортната гимнастика, Мелони трябваше да стане свидетел на оттеглянето на италианска боксьорка от ринга насред двубой с алжирска състезателка около чийто пол се водят спорове.

На брифинга с журналисти в края на визитата си в Китай Мелони между впрочем беше запитана и какво мисли за други "олимпийски спорове" - тези относно церемонията по откриването на Игрите в Париж. Тя отговори, че не е гледала проявата, защото е била в самолета за Китай по това време. Мелони добави, че е чула, че някои смятат, че в церемонията е имало препратки към "Тайната вечеря" и че критики са дошли и от нейната партия заради това. После допълни, че самата тя не е разбрала дали действително е имало такива препратки. Но Мелони заяви, че съжалява, че церемонията е била възприета като нещо, което разделя мнението на хората, защото, както тя каза, "Франция и Европа имат една невероятна история и култура, която да разкажат чрез подобно събитие и с което да се гордеят всички". Това беше възприето от едни като защита на Мелони за Франция насред полемиките, а от други - като неин индиректен упрек към Франция, че е пропиляла една голяма възможност.

 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:20 на 02.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация