site.btaБрутната добавена стойност на хранително-вкусовата промишленост е нараснала с 18 на сто до 1,8 млрд. лева, посочи министър Тахов

Брутната добавена стойност на хранително-вкусовата промишленост е нараснала с 18 на сто до 1,8 млрд. лева, посочи министър Тахов
Брутната добавена стойност на хранително-вкусовата промишленост е нараснала с 18 на сто до 1,8 млрд. лева, посочи министър Тахов
БТА, София (13 ноември 2024) В Интер Експо Център, от днес започват международните хранителни изложения "Месомания", "Пътят на млякото", "Булпек", "Интерфуд & Дринк" и Wine&Spirits Show. Те се провеждат от 13 до 16 ноември. Изложенията бяха официално открити от служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов (на снимката), заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински и посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен. Снимка: Благой Кирилов/БТА (АК)

Пет международни хранителни изложения - "Месомания", "Пътят на млякото", "Булпек", "Интерфуд&Дринк" и Wine&Spirits Show, започнаха днес и ще продължат до 16 ноември в столичния Интер Експо Център.

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов посочи на официалното откриване, че секторът на хранително-вкусовата индустрия е много устойчив и стабилен, като в него оперират над 6000 предприятия, ангажирани са над 90 000 работници, брутната добавена стойност се измерва в 1,8 млрд. лева, което е с 18 на сто повече в сравнение с миналата година.

По думите на Тахов Министерството на земеделието и храните (МЗХ) чрез своите структури през регулации и намаляване на административната тежест ще продължава да подпомага този сектор. Той подчерта, че през 2025 г. през интервенциите на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони ще отворят четири нови интервенции на стойност над 800 млн. лева. "Силно се надяваме те да доведат до подобряване на инфраструктурата в тези стопанства, до продължаване на инвестициите в преработвателната промишленост", каза земеделският министър.

Заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински отбеляза, че цялото многообразие на най-доброто от българската хранително-вкусова промишленост утвърждава настоящото изложение като едно от най-значимите събития в Югоизточна Европа.

Той припомни, че българската хранително-вкусова промишленост има ясно изразен експортен потенциал – от 2010 г. износът на храни бележи постоянен ръст, като общото му нарастване през периода 2010-2023 г. е 244 процента. През 2023 г. износът на храни е на стойност 11,2 млрд. лева и нараства с 12 процента спрямо предходната година, като съставлява приблизително 14 процента от целия износ на страната.

Посланикът на САЩ Кенет Мертен изказа наблюдението си, че много американски компании се стремят да продават своите продукти в България.

От своя страна, посланикът на Япония Хисаши Мичигами заяви, че ако трябва да изтъкнем няколко имена на страни, които най-добре познават богатата традиция на българската млечна промишленост, Япония със сигурност ще бъде сред тях.

Мичигами припомни, че преди повече от 50 години японската компания "Мейджи" и българската "Ел Би Булгарикум" установяват сътрудничество, а миналия месец двете компании подписаха договор за дългосрочна съвместна изследователска дейност. Това е повече от успешен бизнес и също така важен елемент от отношенията между двете страни, каза японският посланик. 

Той допълни, че българското кисело мляко вече е достоен посланик на България в Япония. По думите му всеки ден около 500 000 кофички кисело мляко "Мейджи" се произвеждат и продават в Япония.

Председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева акцентира върху факта, че България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), в която няма диференциран данък добавена стойност (ДДС) върху храните. "Това спъва нашето икономическо развитие, спъва вътрешното потребление на страната", отбеляза тя, допълвайки, че единственият начин да поощриш своята икономика е да увеличиш потреблението. Кукушева припомни още, че премахването на нулевия ДДС за хляба и брашното би довело до възникване на 50 процента сив сектор, до промяна на цената на хляба на всеки десет дни. Тя призова за политически разум и отговорност.

Председателят на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов подчерта, че тази асоциацията им навършва 30 години и за тях "Месомания", която е част от изложенията, не е само бизнес – тя е образование и наука. 

Председателят на УС на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров заяви, че днешното издание е значимо, защото за първи път има щанд на Сдружение за традиционни млечни продукти. Неговата цел е да запазят българското кисело мляко и бяло саламурено сирене като автентичен традиционен продукт.

Председателят на УС на Българска стопанска камара (БСК) Добри Митрев изрази мнение, че когато има добро партньорство и чуваемост между бизнеса и държавата, нещата се случват по-лесно, по- бързо и благоприятно за всички. Държавата не е просто власт, а е най-вече грижа – грижа за икономическите оператори, за всеки български гражданин, каза Митрев.

/ИЦ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:26 на 14.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация