site.btaПет международни хранителни изложения започват днес в Интер Експо Център в София
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов ще открие международните хранителни изложения "Месомания", "Пътят на млякото", "Булпек", "Интерфуд&Дринк" и Wine&Spirits Show, които започват днес и ще продължат до 16 ноември в столичния Интер Експо Център, съобщи пресцентърът на МЗХ.
Церемонията по откриването ще започне в 14:00 часа, като в нея ще се включат и заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински, посланикът на Италия Джузепина Дзара, посланикът на САЩ Кенет Мертен, посланикът на Япония Хисаши Мичигами, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински, председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, председателят на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов, председателят на УС на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, председателят на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Стойко Кировски и председателят на УС на Българска стопанска камара (БСК) Добри Митрев.
Тази година във формата, който обединява целия хранително-вкусов сектор, се включват над 500 изложители от три континента - Европа, Северна Америка и Азия.
В залите на Интер Експо Център продукти, иновации, софтуер, идеи и визии ще представят екипите на фирми от България, Германия, Италия, Испания, Чехия, Полша, Румъния, Украйна, Турция, Гърция, САЩ, Япония, Виетнам и други. Ще има и мащабни колективни участия.
Компаниите от сферата на храните, напитките, опаковките и машините обединява "Интерфуд&Дринк", тези от хлебарството и сладкарството - "Булпек", "Месомания" - фирмите в месопреработката, а "Пътят на млякото" - бизнеса в сегмента на млякото и млечните продукти.
Над 25 ще бъдат събитията от съпътстващата програма на изложенията. Сред тях са "Сетива без граници" и брандът "БулевАРТ на вкусовете", които ни пренасят в живописна градска среда, street food-културата, кафето, сладоледа и шоколадовите изкушения.
Дегустационното соаре "Хляб, вино и малко шоколад", резултат от усилията на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, ще поднесе различни вкусове и храни. Повече за меда ще разберем от Практическия семинар на Bee Rise, ще се проведе и мастърклас за хранене и дегустация по традициите и практиките от Средиземноморието.
Насърчаването на селския туризъм е акцент на семинар през първия ден, 13 ноември. В същия ден Бариста Експерт ще проведе специалния урок LatteArtist, а специален шоколадов спектакъл ще представи Michal Swierad, ръководещ Academy of Skills Inspiration. Какаото и пътят му от дървото до готовия шоколад ще са обект на интерес в Шоколадовия дегустациоен семинар The CACAO JOURNEY! на 14 и 16 ноември, воден от Красимир Бенямин.
Храната и здравето са фокус на "Форум за женско здраве" на 15 ноември. Реализиран от Момичетата от града, в рамките на ИНТЕРФУД&ДРИНК, форматът събира в зали "Витоша" и "Родопи" на Интер Експо Център експерти в метаболизма, хормоналния баланс, напълняването, здравословните режими и практиките за отслабване.
Международният пица шампионат за седми път ще излъчи топ пицар на България и отново ще направи посетителите съпричастни към децата в нужда чрез събитието "Деца помагат на деца". Наградите "Приз Пак" отличават най-добрите опаковки. Ще бъдат наградени и участниците в конкурса "Златен медал с диплом", а поредица от състезания ще излъчат майсторите и младите таланти в различни ХВП сегменти.
Как Интернет на нещата улеснява бизнеса и как туризмът може да бъде насърчен чрез устойчивото производство на храни също ще бъдат теми на изложенията. Свои конференции ще проведат Съюзът по хранителна промишленост и браншови организации.
Българско свинско месо от подобрена кръстоска на източнобалканска свиня (стара българска местна порода свине) и други традиционни породи, като "черен ангел", ще представи за първи път Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), която е организатор на изложението "Месомания" с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие".
Новата хибридна суровина, която ще бъде представена още в деня на откриването от проф. Алекси Стойков, един от доайените на свиневъдството в България, и проф. Десислав Балев, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, вече е в производството на свинекомплекс "Голямо Враново инвест", Русе. Събитието ще събере професионалисти и ценители от 11:30 часа в семинарна зала 5 на Интер Експо Център.
Работното време на изложенията за посетители е от 10:00 до 18:00 часа, а в последния ден, 16 ноември, е от 10:00 до 16:00 часа.
Желаещите да закупят билети могат да го направят онлайн. Входът е свободен за ученици и студенти срещу представяне на ученическа карта или студентска книжка.
/СС/
news.modal.header
news.modal.text