site.btaБългарско свинско месо от подобрена кръстоска породи ще представят за първи път на изложението "Месомания"

Българско свинско месо от подобрена кръстоска породи ще представят за първи път на изложението "Месомания"
Българско свинско месо от подобрена кръстоска породи ще представят за първи път на изложението "Месомания"
Изображение: Асоциацията на месопреработвателите в България

Българско свинско месо от подобрена кръстоска на източнобалканска свиня (стара българска местна порода свине) и други традиционни породи, като "черен ангел", ще представи за първи път Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), която е организатор на изложението "Месомания" с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие". Събитието ще се проведе от 13 до 16 ноември в Интер Експо Център – София с изложенията "Пътят на млякото", "Булпек" и "Интерфууд & дринк" и  WINE&SPIRITS SHOW, съобщиха от асоциацията.

Новата хибридна суровина, която ще бъде представена още в деня на откриването от проф. Алекси Стойков ‒ един от доайените на свиневъдството в България, и проф. Десислав Балев – заместник-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, вече е в производството на свинекомплекс "Голямо Враново инвест", Русе. Събитието ще събере професионалисти и ценители от 11:30 часа в семинарна зала 5 на Интер Експо Център. 

"Месото се характеризира с фина и деликатна мраморна структура, съдържаща вътрешномускулни мазнини, което го прави крехко и сочно при всякаква термична обработка", издаде в аванс д-р Диляна Попова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България. 

Веднага след презентацията ще се проведе демонстрация по транжиране от шеф Лъчезар Лачев, а всеки, който иска да опита от новата хибридна порода свинско месо, ще има възможност да го направи от ароматно изпечените филенца на скарите пред зала 2.

Как се произвежда един от най-обичаните малотрайни колбаси – Камчия, и тайните на майсторската обработка на месо са показани в специален филм, наречен "Ръководство към успеха – от университета до практиката". Той може да бъде видян на щанда на АМБ в зала 1 в четирите дни на изложението. Лентата е заснета в производствената база на Катедра "Технология на месото и рибата" в Университета по хранителни технологии и показва подготовката на бъдещите кадри в индустрията. 

Посетителите на щанда на АМБ ще могат да намерят и специализирана литература в областта на месопреработката, в полза на професионалисти и любители.

"Месомания 2024" ще събере месопреработватели от цяла България. На щандовете на производителите ще има голямо разнообразие продукти от българско месо, създадени по иновативни или традиционни рецепти, с изпитани технологии на производство. Участници в изложението тази година са големи, малки и средни месопреработватели, фирми за машини за производството, етикетиращи машини, опаковки, софтуери, консултантски компании, специализирани автомобили и други.

Работното време на изложенията за посетители е от 10:00 до 18:00 часа.

Желаещите да закупят билети могат да го направят онлайн. Входът е свободен за ученици и студенти срещу представяне на ученическа карта или студентска книжка.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:40 на 23.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация