site.btaЕдна от основните промени, които следва да настъпят, е декарбонизация на сектора, посочи генералният директор на дирекция "Морско дело и рибарство" в ЕК

Една от основните промени, които следва да настъпят, е декарбонизация на сектора, посочи генералният директор на дирекция "Морско дело и рибарство" в ЕК
Една от основните промени, които следва да настъпят, е декарбонизация на сектора, посочи генералният директор на дирекция "Морско дело и рибарство" в ЕК
Снимка: Христо Касабов/БТА

Има систематично подценяване на това какъв може да бъде приносът на продуктите, отглеждани във водна среда, не само за продоволствената сигурност, но за подобрена диета на европейските граждани. България може би е една от страните, където това подценяване е доста силно. Това отбеляза Чарлина Вичева, генерален директор на Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" в ЕК, по време на форума "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организаран от Dir.bg и 3Е News. БТА е медиен партньор на събитието.

Според нея този сектор трябва да бъде във фокуса на България за развитието не само на районите по бреговата ивица, но и аквакултури в типично селски райони, където е нужна диверсификация на доходите.

Вичева подчерта, че политиката в областта на риболова има доста сходни цели с тези на Общата селскостопанска политика, с изключение на това, че там няма субсидии, които да подпомагат дохода на опериращите в риболовния сектор. Има инвестиционна помощ. "Но идеята е същата – да се осигури устойчивост на този сектор. Разликата при риболова е, че рибарите са много по-зависими от ресурса, на който разчитат, отколкото земеделските производители", обясни тя.

По думите на Вичева няма как една единствена страна да осигури устойчивост, защото всичко, което се случва в областта на риболова, е в морски басейни – няма как една страна да развива устойчивост, ако в съседната страна това не е практика и политика.

Говорейки за Черно море, сред предизвикателствата е, че устойчивостта не е гарантирана заради климатичните промени и натиска върху биологичното разнообразие, има свръхексплоатация, нерегламентиран и нелегален улов, липса на сътрудничество между страните. Всичко това създава трудност за устойчивото управление на този ресурс.

Освен това двете страни членки – България и Румъния, отговарят на не повече от 4 процента от общия улов в Черно море.

Според Вичева нашата единствена сила е, че имаме силния глас на ЕС.

Тя допълни, че в момента има и други предизвикателства по отношение на екологичната устойчивост на морския ресурс, но и по отношение на икономическата устойчивост на сектора и това е свързано с пресата върху цените на дизеловото гориво. Това показва колко зависим е секторът от изкопаемите горива и го прави неконкурентоспособен. "Една от основните промени, които следва да настъпят, е декарбонизация на сектора", заяви Вичева.

Тя не пропусна и важността на сектора на аквакултурите, като цитира един от последните доклади на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), в който за първи път приносът по отношение на общото производство на аквакултурите надвишава този на риболова. "Това е съвсем естествено, защото риболовният ресурс, който идва от океана и моретата, е ограничен. Единственият начин да осигурим морския протеин, е чрез развитие на аквакултурите", коментира Вичева, допълвайки, че в Европа изоставаме в това.

Според нея друг сектор с много потенциал за храна, хранителни добавки, фуражи, фармацевтика, биостимуланти, биогорива, биопластмаса е този на водораслите.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:23 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация