site.btaПодобряването на продуктивността е от ключово значение за намаляване употребата на антибиотици при добитъка, сочи проучване

Подобряването на продуктивността е от ключово значение за намаляване употребата на антибиотици при добитъка, сочи проучване
Подобряването на продуктивността е от ключово значение за намаляване употребата на антибиотици при добитъка, сочи проучване
Снимка: Кореспондент на БТА в Перник Милен Миланов, архив

Ново проучване, ръководено от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и изследователски партньори, подчертава, че подобряването на продуктивността на добитъка е от ключово значение за постигане на значително намаляване на световната употреба на антибиотици, съобщава ФАО.

Без целенасочени интервенции се предвижда употребата на антибиотици при добитъка да нарасне с близо 30 на сто до 2040 г. Новото изследване, публикувано в "Нейчър Комюникейшънс" (Nature Communications), установява, че стратегическо повишаване на производителността в животновъдните системи може да намали прогнозираната употреба на антибиотици наполовина.

Проучването предвижда, че при обичаен сценарий световната употреба на антибиотици при добитъка може да нарасне до 143 481 тона до 2040 г., общо увеличение от 30 на сто спрямо 2019 г. Алтернативните сценарии обаче показват, че употребата на антибиотици може да бъде намалена с до 57 на сто, ако продуктивността на добитъка бъде оптимизирана. Чрез подобряване на здравето на животните, практиките за управление и ефективността на производството, употребата на антибиотици може да бъде намалена до приблизително 62 000 тона до 2040 г., демонстрирайки потенциала на целенасочените интервенции за постигане на световните цели за редуциране.

"Повишаването на ефективността на животновъдството е от ключово значение за ограничаване на употребата на антибиотици. Произвеждайки повече храна от животински произход със същите или по-малко животни, можем да намалим нуждата от антибиотици при отглежданите животни, като същевременно укрепваме световната продоволствена сигурност", посочва Алехандро Акоста, икономист по животновъдство във ФАО и водещ автор на изследването.

Това подчертава глобалните ангажименти за борба с антимикробната резистентност (АМР). Декларацията за АМР на Общото събрание на ООН от 2024 г. призовава за значително намаляване на употребата на антимикробни средства в хранително-вкусовата промишленост до 2030 г. Постигането на тази цел поставя значителни предизвикателства, особено в региони, където животновъдството се разширява, за да отговори на нарастващото търсене на храни.

"Заинтересованите страни в животновъдния сектор трябва да работят заедно, за да подобрят превенцията на заболяванията, да укрепят системите за мониторинг и да инвестират в иновации, които подобряват здравето на животните, като същевременно намаляват зависимостта от антибиотици", подчертава Джунся Сонг, старши служител по здравето на животните във ФАО и съавтор на изследването.

В подкрепа на тези усилия ФАО наскоро стартира инициативата "Намаляване на нуждата от антимикробни средства във фермите за устойчива трансформация на агрохранителни системи" (RENOFARM). Тази програма предоставя политически насоки, техническа помощ и изграждане на капацитет, за да помогне на страните да намалят употребата на антибиотици, като същевременно насърчава устойчива трансформация на добитъка.

Ключов принос на проучването е въвеждането на метода за преобразуване на животинска биомаса, който подобрява точността при оценката на животинската биомаса за различни видове, производствени системи и практики за управление. Това позволява по-прецизна оценка на интензивността на употребата на антибиотици, което дава възможност на политиците и заинтересованите страни да разработят по-ефективни стратегии за оптимизиране на животновъдството и минимизиране на зависимостта от антибиотици.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:46 на 02.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация