site.btaСредно по един тон грозде от декар

BOBSTH 13:14:30 06-09-2013
MM1315BO.019
Силистра - лозя - кампания

Средно по един тон грозде от декар
са добивите от винените сортове лозя
в Силистренска област


Силистра, 6 септември /Маргарита Иванова, БТА/
Средно по един тон от декар са добивите от винените
сортове лозя в Силистренска област. Тази година кампанията по
прибирането на реколтата започна с 10 дни по-рано, но се
очертават проблеми с реализацията на продукцията, прогнозира
председателят на регионалната Асоциация на лозарите и
винопроизводителите Божидар Бонев на днешния четиринадесети
пореден празник на гроздето и плодородието в Силистра.
Прибирането на белите сортове винено грозде започна с 10
дни по-рано, заради благоприятните климатични условия, съобщи
Бонев. По думите му се очертава тежка изкупна кампания предвид
липсата на интерес към новата реколта отстрана на изкупвачите и
винопроизводителите. За разлика от миналата година, когато
гроздето масово е изкупено от италиански фирми, сега купувачите
изчакват, а кампанията стартира с много ниски изкупни цени, едва
30-40 стотинки за килограм, коментира Божидар Боев. Евтиният
внос на суровина от съседни държави също влияе на пазара у нас.

Според зам.-председателят на асоциацията д-р Недко
Белев тазгодишната гроздова реколта е с над 30% по-добра от
миналогодишната, но изкупните цени са много ниски и не покриват
разходите за производството. Според Белев държавата трябва да
защити интересите на българските производители като въведе мито
за вносната продукция. Само така лозарството ще се запази като
поминък в много райони на страната.
От Асоциацията са изчислили, че за последните 25 години
площите с лозя в Силистренска област са намалели драстично и от
над 40 000 дка са редуцирани на едва 3 000 дка.
На празника на гроздето и плодородието продукцията си
представиха шестима производители от района. Най-изявените
получиха грамоти и парични награди.




/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:31 на 21.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация