ОБЗОР

site.btaЗадържаните в Русия американци предоставят на Москва ценно средство за постигане на нейните цели

Задържаните в Русия американци предоставят на Москва ценно средство за постигане на нейните цели
Задържаните в Русия американци предоставят на Москва ценно средство за постигане на нейните цели
Американският журналист от в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович стои в стъклена клетка в съдебна зала на Московския градски съд, 22 юни 2023 г. Снимка: AP/ Dmitry Serebryakov

Признаването за виновен и осъждането на журналиста от в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, обвинен от руските власти в шпионаж, бележи последния епизод в цикъла от арести и присъди, който според американски официални представители е израз на руската политика за събиране на американски затворници, които евентуално да се разменят срещу руснаци, държани в западни държави, отбелязва вестникът.

Преглед на руски документи от съда и медийни съобщения, направен от в. "Уолстрийт джърнъл", показва, че най-малко 20 американски граждани и лица с двойно руско и американско гражданство са задържани в руски затвори и трудови лагери.

От задържането на Гершкович през март миналата година досега са арестувани 6 американци или лица с двойно гражданство на САЩ и Русия, посочва вестникът.

"Те държат тези американци като потенциални лостове за бъдещи преговори", заяви Уилям Померанц, бивш директор на института "Кенън" в центъра "Уилсън" във Вашингтон и специалист по руската правна система.

Руският президент Владимир Путин "е на водеща позиция, тъй като той ще контролира графика за всяка сделка", допълни Померанц. "Русия не разполага с много лостове за въздействие върху политиката на САЩ, освен засилването на последствията за задържаните американци".

Посолството на Русия във Вашингтон не е отговорило още на искането на в. "Уолстрийт джърнъл" за коментар.

Руските власти задържаха Гершкович, докато той изпълняваше репортерска задача в Екатеринбург, на около 900 мили (около 1450 км) източно от Москва. През юни прокуратурата в Русия внесе обвинителен акт срещу Гершкович, в който невярно се твърди, че той е събирал информация за руски контрактор в областта на отбраната за Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Властите не са представили публични доказателства в подкрепа на твърденията си, които Гершкович, в. "Уолстрийт джърнъл" и САЩ категорично и многократно отричат.

Гершкович получи присъда от 16 години затвор в петък, отбелязва вестникът.

Журналистът е един от двамата американци, за които, както е известно, Държавният департамент на САЩ е посочил, че са неправомерно задържани в Русия, стъпка, позволяваща на специалния пратеник на президента по въпросите на заложниците да се ангажира в защита на американски гражданин.

Другото известно лице, Пол Уилън, бивш американски морски пехотинец, осъден през 2020 г. за шпионаж – обвинение, което и той, и САЩ отричат – излежава 16-годишна присъда в наказателната колония ИК-17 в автономна република Мордовия, на около 300 мили (около 480 км) източно от Москва.

Въпреки че Гершкович и Уилън получават подкрепа на високо равнище от САЩ, Държавният департамент продължава да дава статут на неправомерно задържани и на известен брой все още нерешени случаи, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

"Държавният департамент непрекъснато прави преглед на обстоятелствата около задържането на американски граждани в чужбина, включително в Русия, за индикатори, че те са неправомерно задържани", заяви говорителка на Държавния департамент. "Когато прави оценки, ведомството извършва правен, основан на фактите преглед, при който се разглеждат всички обстоятелства за всеки случай поотделно", добави тя.

Алсу Курмашева, която има двойно американско и руско гражданство и работи като журналистка в Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", медийна организация, финансирана от правителството на САЩ, пътува от дома си в Прага миналата пролет, за да посети болната си майка в Казан, на около 450 мили (около 725 км) източно от Москва. Задържана през октомври миналата година по обвинение в липса на регистрация като чуждестранен агент, на Курмашева беше приписана вина и за разпространяване на невярна информация за руската армия. Тя е помогнала за редактирането на книга, която критикува войната на Русия в Украйна, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Четиридесет и седем годишната Курмашева отрича обвиненията срещу нея чрез съпруга си и правния си екип.

Поддръжниците на Курмашева твърдят, че руските власти са се насочили към нея, защото е журналистка с американски паспорт, и организират кампания, с която искат Държавният департамент на САЩ да я обяви за неправомерно задържана.

"Алсу не е престъпничка", написа нейният съпруг Павел Буторин в социалната платформа "Екс", след като през май тази година съдебно заседание удължи предварителното задържане на Курмашева до август. "Тя не е активист, не е член на руската опозиция и не представлява заплаха за руското правителство", добави той.

Срещу Ксения Карелина, която също е с двойно американско и руско гражданство и живее в щата Калифорния, беше повдигнато обвинение в държавна измяна през февруари, докато тя беше на посещение при семейството си в Екатеринбург. Твърди се, че Карелина е направила малко финансово дарение за украинска хуманитарна организация, от което според руските власти са се облагодетелствали военните в Киев, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

След пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г. Русия затегна законите за държавна измяна и задуши инакомислието вътре в страната. Карелина е изправена пред възможна присъда от доживотен затвор, отбелязва вестникът. Тя не е отговорила публично на обвинението.

През декември властите в Санкт Петербург повдигнаха обвинение срещу Юрий Малев, гражданин с двойно американско и руско гражданство, който е бил на посещение в Русия, за оскверняване Лентата на Св. Георги (руски военен символ в памет на ветераните от Източния фронт по време на Втората световна война, бел. ред.) в пост, качен в социалните мрежи, според агенция ТАСС. Черно-оранжевата лента – знак за храброст и патриотизъм от руската царска епоха, се превърна в символ на военните действия на Русия в Украйна. Малев, който е работил като охранител в спортен комплекс в Бруклин, се призна за виновен по обвинение в "реабилитация на нацизма" и получи присъда от три години и половина затвор, съобщи ТАСС.

"Американските граждани сега са преследвани, защото съществува фобия, която се поддържа в средствата за масова информация и в публичния сектор", заяви Мария Баст, председател на асоциацията на руските адвокати по човешките права. "Разбира се, това е предимно политическа тема", добави тя.

Не всички случаи, свързани с американци в Русия, са открито политически. В случаи, датиращи поне от 2011 г., срещу американци и лица с двойно американско и руско гражданство са повдигани обвинения в престъпления, включващи убийства, нападения, грабежи, палежи, измами, подкупи, контрабанда, подправяне на документи и престъпления, свързани с наркотици и секс. И все пак, с нарастването на напрежението между двете страни заради войната на Русия срещу Украйна и продължаващите доставки на помощ под формата на смъртоносни оръжия от Вашингтон за Киев, дори чисто криминалните дела – и резултатите от тях, придобиват най-малкото характер на дела по предубеденост, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

През 2021 г. Дейвид Барнс преследва бившата си руска съпруга Светлана Коптяева в нейната родна Москва. През 2019 г. тя избяга от САЩ заедно с децата им и за нея беше издадена заповед за арест от властите в щата Тексас, тъй като имаше съвместно попечителство с Барнс и не беше получила неговото одобрение да ги изведе от САЩ според адвокати, участващи и от двете страни по делото.

През следващата година руските прокурори обвиниха Барнс в малтретиране на момчетата, докато са живели в САЩ, въз основа на твърденията на бившата му съпруга, че ги е насилвал. Тексаските власти отказаха да повдигнат обвинение на Барнс, когато бившата му съпруга отправи същите обвинения, преди да замине за Русия.

След като беше задържан в предварителния арест повече от две години, Барнс беше признат за виновен от московски съд през февруари и осъден на 21 години затвор. Барнс твърди, че е невинен, а адвокатите и членовете на семейството му предполагат, че зад случая стоят политически мотиви, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

Марк Фогъл, учител в Англо-американското училище в Москва, беше осъден през 2022 г. на 14 години затвор, след като беше признат за виновен за контрабанда на около 17 грама марихуана в Русия. Той заяви, че е смятал да използва наркотика за медицински цели за лечение на хронична болка, пише вестникът.

Петдесет и две годишният музикант Майкъл Травис Лийк успокояваше приятелите и семейството си чрез постове в социалните мрежи за решението си да остане в Москва, след като Русия разшири войната си в Украйна. Според руските държавни медии през юни властите са нахлули в апартамента му в Москва и са конфискували принадлежности за търговия с наркотици.

"Официално не съм обвинен в нищо", заяви Лийк във видеоклип, излъчен по руската телевизия след ареста му. "Не знам защо съм тук", добави той.

Лийк беше признат за виновен миналия четвъртък по обвинения в употреба на наркотици и беше осъден на 13 години затвор в наказателна колония с максимална сигурност според съобщение в официалния акаунт на московските градски съдилища в социалните мрежи.

Томас Стуоли и Джими Уилгъс, които излежават дълги присъди в затвора съответно за наркотици и сексуални престъпления, заявиха по телефона пред в. "Уолстрийт джърнъл", че руските власти са водили съдебни процеси при закрити врата и са променяли съдебните показания, намесвайки се в делата им. Уилгъс каза, че е бил принуден да подпише признание. Стуоли пледира невинен и заяви, че властите са му подхвърлили наркотици.

"Всички тези дела сега се превърнаха в политически, които според Русия могат да осигурят някакво средство за влияние при евентуални преговори след войната", каза Померанц. "Русия играе отдалече, за да си осигури успех в бъдеще, като вярва, че в крайна сметка ще вземе надмощие", заключи той.

Кои са американците, според Ройтерс, осъдени на затвор или изправени на съд в Русия?

Роберт Романов Удлънд

Американски гражданин, осиновен като дете от Русия, Удлънд беше задържан през януари по обвинение в притежание на наркотици. Профилът във "Фейсбук" на негово име показва, че той е работил като учител по английски език и е живял извън Москва. През юли руски съд го призна за виновен в наркотрафик и той беше и осъден на 12 години и шест месеца затвор.

Еван Гершкович

Журналист от в. "Уолстрийт джърнъл", акредитиран от властите в Русия да работи в страната, Гершкович беше арестуван през март 2023 г. в град Екатеринбург по обвинения в шпионаж, за които се предвижда до 20 години затвор. Руската Федерална служба за сигурност твърди, че той е събирал секретна информация за предприятие, което произвежда танкове.

Гершкович и вестникът му отхвърлят обвиненията, а правителството на САЩ твърди, че той е бил задържан неправомерно и се използва от Москва като разменна монета. Руският президент Владимир Путин заяви, че е отворен за обсъждане на размяна на затворници с участието на Гершкович и е имало контакти с Вашингтон, но Кремъл твърди, че разговорите трябва да се водят тайно.

Трийсет и две годишният Гершкович беше изправен пред съда при закрити врата на 26 юни и в петък получи присъда от 16 години затвор. Следващото съдебно заседание ще се проведе на 13 август.

Пол Уилън

Бивш американски морски пехотинец, притежаващ американско, британско, ирландско и канадско гражданство, Уилън беше арестуван през 2018 г. и впоследствие получи 16-годишна присъда за шпионаж. Той отрича обвиненията.

По време на ареста си Уилан беше ръководител на отдела за глобална сигурност на базиран в щата Мичиган доставчик на автомобилни части. Руските следователи заявиха, че той е шпионин на военното разузнаване и е бил хванат с компютърна флашка в ръка, съдържаща класифицирана информация.

Петдесет и четири годишният Уилън не беше част от размяната на затворници между САЩ и Русия през декември 2022 г., в която участва американската баскетболистка Бритни Грайнър. Тя беше разменена за руския трафикант на оръжие Виктор Бут.

САЩ обявиха Уилън, както и Гершкович, за неправомерно задържани.

Алсу Курмашева

С двойно американско и руско гражданство, Курмашева е 47-годишна журналистка от Прага на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" - медия, финансирана от правителството на САЩ. Тя беше обявена от Русия за чуждестранен агент.

Курмашева беше арестувана в руския град Казан през октомври 2023 г., докато беше на посещение при майка си. Първоначално властите повдигнаха срещу нея обвинения, че не се е регистрирала като чуждестранен агент, но по-късно добавиха и обвинения в разпространяване на "фалшификати" за руската армия, за което носи риска тя да получи присъда до 15 години затвор.

Съпругът на Курмашева подаде петиция до САЩ за нейното обявяване за неправомерно задържана.

Гордън Блек

Сержант на активна служба в САЩ, базиран в Южна Корея, Блек беше задържан на 2 май във Владивосток в руския Далечен изток по подозрение, че е откраднал 10 000 рубли (113 долара) от руската си приятелка. Впоследствие той беше обвинен, че е заплашил да я убие, като я стиснал за врата по време на скандал. Отрича обвинението. На 19 юни съдът го призна за виновен и по двете обвинения и го осъди на 3 години и 9 месеца в наказателна колония.

Пентагонът заяви, че Блек е нарушил военните правила на армията, като е пътувал до Русия без разрешение, след като е преминал през Китай.

Робърт Гилмън

Бивш морски пехотинец на САЩ, Гилмън беше осъден на 4 и половина години затвор през октомври 2022 г. за това, че е нападнал полицай във влак, докато е бил пиян. Гилман, който според адвокатите му е дошъл в Русия да учи, заяви пред съда, че не си спомня за инцидента, но се "извини на Русия" и на нападнатия полицай. На 27 юни той пак беше изправен пред съда по нови обвинения в нападение над служител на затвора и държавен следовател.

Ксения Карелина

Карелина, която има двойно американско и руско гражданство, беше задържана по обвинение в държавна измяна през февруари, докато беше на гости при семейството си в Екатеринбург. Ако бъде осъдена, грозят я до 20 години затвор. Процесът срещу нея започна на 20 юни при закрити врата, но беше отложен за 7 август, без да бъде обявена публично причината за това.

Федералната служба за сигурност обвинява Карелина, жителка на Лос Анджелис, че е събирала средства за украинска организация, от които в крайна сметка се е облагодетелствала украинската армия. Нейното семейство заяви, че тя е дарила около 50 долара на базираната в Ню Йорк организация с нестопанска цел, която предоставя невоенна помощ на Украйна.

Дейвид Барнс

През февруари 2024 г. Барнс беше осъден от руски съд на 21 години затвор по обвинения в малтретиране на двамата си сина в САЩ. Той е имал спор за попечителство с бившата си съпруга, която е рускиня. Преди това властите в щата Тексас са разследвали същите твърдения, но не са намерили основания да му повдигнат обвинение.

Марк Фогъл

Бивш учител, който преди това е работил в посолството на САЩ в Москва, Фогъл излежава 14-годишна присъда за контрабанда на наркотици, след като беше задържан на московското летище "Шереметиево" през август 2021 г. със 17 грама марихуана в багажа, която според него е трябвало да използва с медицинско предназначение.

По време на ареста си Фогъл, който е малко над 60-годишен, работеше във вече закритото Англо-американско училище в Москва.

Юджийн Спектър

В момента излежаващ присъда от 3 години и половина затвор за подкуп, Спектър, който е роден в Русия и след това се премества в САЩ, беше обвинен през август миналата година в шпионаж.

Преди ареста си през 2021 г. той беше председател на управителния съвет на "Медполимерпром груп", компания, специализирана в производството на лекарства за лечение на рак, според руските държавни медии. Спектър се призна за виновен, че е помогнал да бъде подкупен помощник на бивш руски вицепремиер.

През декември миналата година Държавният департамент на САЩ заяви, че е направил сериозно предложение относно Гершкович и Уилън, но Русия го е отхвърлила, съобщи Асошиейтед прес. Официални американски представители не съобщиха повече подробности.

На въпрос за освобождаването на Гершкович, руският президент Владимир Путин намекна за човек, намиращ се в затвора в страна съюзник на САЩ, с цел "ликвидиране на бандит", заподозрян, че е убивал руски войници в Чечения. Вероятно става въпрос за Вадим Красиков, излежаващ доживотна присъда в Германия от 2021 г. за убийството на грузински гражданин от чеченски произход, посочи Асошиейтед прес.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в сряда, че "специалните служби" на Вашингтон и Москва обсъждат евентуална размяна. Руски официални представители винаги са давали да се разбере, че не може да има размяна преди издаване на присъда, отбелязва агенцията.

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:09 на 21.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация