ОБЗОР

site.btaСъс зрелищен спектакъл олимпийското шоу ще приключи, за да отстъпи място на политическото шоу във Франция

Със зрелищен спектакъл олимпийското шоу ще приключи, за да отстъпи място на политическото шоу във Франция
Със зрелищен спектакъл олимпийското шоу ще приключи, за да отстъпи място на политическото шоу във Франция
Еманюел Макрон (вдясно) на едно от състезанията по плуване в рамките на Олимпийските игри в Париж, снимка: AP / Ashely Landis

Летните олимпийски игри са напът да приключат. След месеци, в които във Франция имаше подигравки, че заради тях Париж ще се превърне в истински ад, по-специално заради затегнатите мерки за сигурност и натоварения откъм пътници столичен градски транспорт, двете седмици на Игрите протекоха по-скоро безпроблемно.  Мерки за сигурност действително има, но транспортът не е под натиск, а спортните прояви, някои от които насред Париж, протичат в празнична атмосфера, отбелязва Франс прес. Така мрачните прогнози на някои критици на Игрите не се сбъднаха. А някои парижани, дезертирали столицата преди началото на проявата, са започнали да се връщат, отбеляза телевизия Бе Еф Ем.

Наистина Игрите породиха няколко сериозни полемики, предизвикани от това кой как е възприел този или онзи елемент от церемонията по откриването им или свързани с чистотата на водите на река Сена, с климатизацията в олимпийското село или с женския бокс, но като цяло проявата е успешна. Дали френският президент Макрон обаче ще успее да извлече дивиденти от този успех?, пита Франс прес.

Държавният глава има голямо участие в организацията на най-голямата спортна проява в света. Той умножи туитовете, свързани с Игрите и появите си заедно с френски спортисти, в момент, в който рейтингът му спадна заради решението му да разпусне парламента след европейските избори, на които неговата центристка коалиция се класира на второ място с голяма разлика спрямо крайнодесните, спечелили първото място. Разпускането след това на парламента не доведе до очаквания от Макрон резултат и въпреки че крайнодесните останаха на трета позиция на предсрочните избори, защото левите и центристите се обединиха в общ фронт срещу тях, на първо място се класира обединената левица, а макронистите останаха пак втори. Всичко това рефлектира върху рейтинга на президента. Но благодарение на успешното протичане на Игрите той започва да отчита леко покачване. Първо допитване, реализирано в края на юли, констатира, че рейтингът на Макрон е нараснал с два процентни пункта, до 27 процента, посочва Франс прес.

Анализатори обаче припомнят, че това е обичайно нещо след домакинство на голяма „френска“ спортна проява, но то се дължи на моментна еуфория, обединяваща французите за кратко. Така например след Мондиала през 1998 г., организиран и спечелен от Франция, рейтингът на тогавашния президент, консерватора Жак Ширак се покачи с 10 процентни пункта за месец, до 60 процента. А Ширак не е нито фен на спорта, нито е бил на челно място в организирането на турнира за разлика от Макрон. Това покачване на рейтинга се случи година след като Ширак също разпусна предсрочно парламента през 1997 г., но изборите също не доведоха до желания от президента резултат – на власт дойде левицата, вместо консерваторите да укрепят позициите си.  Тоест ситуацията от 1998 г. напомня донякъде положението с Макрон сега и в нея има същите два елемента, каквито има и сега. Първо, има разпускане на парламента с цел укрепване на президентското мнозинство на предсрочни избори, водещи обаче до неблагоприятен резултат, налагащ съжителство на президента с идеологически различни политически сили. Второ, има голяма спортна проява във Франция. Но през 1998 г. Франция победи на тази голяма спортна проява, а сега страната се очертава да не е на първо или на второ място по медали на Игрите. На първо място в класацията засега водят САЩ, следвани от Китай, а Франция се бори с Австралия и Великобритания за третото място, припомня Асошиейтед прес. Голямата разлика между сегашния период и периода след Мондиала през 1998 г. е, че тогава покачването на рейтинга на Жак Ширак, а и на всички управляващи се дължеше не само на успеха на една голяма спортна проява с домакин Франция, но и на това, че безработицата – основен повод за безпокойство за французите по онова време – намаляваше с всеки месец. По онова време във Франция освен това беше минала една година след злополучния за президента предсрочен парламентарен вот и съставянето на ново правителство след него, докато сега пред Макрон стои моментът, в който той ще трябва да реши дали да приеме представената от обединената левица кандидатка за премиер или не.

Тоест дивидентите за Макрон от успешно протичащите досега Олимпийски игри ще са краткотрайни, отбелязва Франс прес.

Още повече, че все още предстои церемонията по закриване на Игрите, която би могла да поднесе изненада, която пък би могла да рефлектира върху рейтинга на президента. Тя ще протече в неделя, на 11 август, на „Стад дьо Франс“ и ще бъде по-кратка от церемонията по откриването на Игрите. Ще започне в 21 ч. местно време и се очаква да приключи в 23,15 ч. Ще бъде доста по-традиционна като формат спрямо уникалния характер на церемонията по откриването на Игрите, протекла на 26 юли в центъра на Париж с невиждан воден парад по река Сена.

Изненади на церемонията по закриване на игрите биха могли да се очакват, предвид факта, че екипът, който работи по нея е същият, на който беше поверена и церемонията по откриване на Олимпиадата. Директор е Тиери Рьобул, режисьор е Тома Жоли, сценаристи са  Лейла Слимани, Дамиен Габриак, Фани Ереро и Патрик Бушрон, хореограф е Мод Льо Пладек, музикален директор е  Виктор Льо Ман, а костюмите са поверени на Дафне Бюрки. Този екип ще се занимава и с церемониите по откриването и закриването на Параолимпийските игри в Париж, започващи по-късно през месеца, припомня телевизия „Франс 24“. На него се дължат и някои от възприетите от консервативните и религиозни среди като полемични сцени на церемонията по откриването на Игрите на 26 юли, въпреки че екипът казва, че не е имал намерение да поражда полемика и да предизвиква скандали, а да отправи послание за мир, единство, приобщаване,  веселие и любов. Към някои от членовете на екипа вече бяха отправени и заплахи и по случая започна и разследване.

Подготовката за събитието на 11 август протича в пълна тайна, но някои детайли все пак изтекоха в медиите, отбелязва „Франс 24“. Спектакълът ще бъде разделен на три части. Първата, която ще продължи един час, е класическа и ще включва преминаване на олимпийските делегации на различните страни с техните знамена.

Втората част е артистичната и е озаглавена „Records“. На френски думата има значение на  „рекорди“, но на английски означава също така и „записи“, „регистри“, „архиви“, „предистория“. Този спектакъл ще смесва, както казва Тома Жоли, магията и антиутопията. В него Олимпийските игри ще бъдат представени като „един крехък монумент“, който е изчезнал по една или друга причина и трябва да бъде пресъздаден наново. Извънземни създания ще дойдат на Земята и ще открият останки, свързани с Игрите и олимпийското движение и ще го възродят наново, разказва Тома Жоли, цитиран от Франс прес. „Това ще бъде един много визуален спектакъл, с много хореография, с много акробатика, с оперно измерение. Който ще представи една визуална фреска и с който ще се сбогуваме със спортистите от целия свят, дошли в Париж“, допълва той, цитиран от „Франс 24“.

Третата част от церемонията ще е около 20 минути и ще е посветена на предаването на олимпийското знаме на Организационния комитет на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г. Според традицията тази последна част е организирана от бъдещите американски домакини, което означава, че тя ще се отличава от стила на екипа на Тома Жоли, наблюдаван в предходните две части. Тук според американски медии може да се включи американската кинозвезда Том Круз, пишат Франс прес и „Франс 24“. Той би могъл да направи зрелищна каскада в стил „Мисията невъзможна“ и да играе главна роля в предаването на олимпийското знаме от Париж на Лос Анджелис.

Редица медии спекулират, че в церемонията ще се включат и други американски звезди, като рапърът Снууп Дог и актьорите Шарън Стоун и Райън Гозлинг. А защо не и Омар Си, френският актьор, който е любимец на френската публика и който от няколко години живее именно в Лос Анджелис, отбелязва Франс прес. Мечтите на някои дори достигат по-далеч – в церемонията да участва Бионсе, която не спира да подкрепя американските олимпийци в социалните мрежи.

Със сигурност в церемонията по закриване на игрите ще има около 100 артисти – акробати, циркови творци, танцьори, музиканти и певци. Те ще превърнат стадиона в огромна театрална сцена с площ 2800 квадратни метра. Ще има танци, музика, пантомима, улични изкуства. Ще има огромни декори, много неща ще се случват във въздуха, ще има светлинно шоу и костюми, които ще пратят зрителите на пътуване между миналото и бъдещето, отбелязва Франс прес.

А както в церемонията по откриването на Игрите  Маскираният факлоносец беше „свързващата нишка“ между различните елементи на спектакъла, сега тази роля ще бъде поверена на Артюр Кадр, френски танцьор, специалист по брейкденса.  Роден в Перос-Гирек, в Бретан, Кадр е потомък на волейболистка и на ветроходец и олимпиец. Още от 9 години Кадр се занимава с брейкденс, после с други танцови стилове, включително и балет, акробатика, циркови изкуства, театър. В допълнение Кадр е фотограф, манекен, има и диплома по архитектура. Той е и сценограф. Откроява се с невероятната си гъвкавост и пластичност. Работи основно зад граница, участва в разнородни проекти в цирка, модата, кабарето, от Монреал до Макао и от Сан Франциско до Дубай, отбелязва Франс прес. Неотдавна постави спектакъл в Саудитска Арабия с участието на 40 танцьори и кралски камили. Предстои му спектакъл, посветен на Боб Марли в Лас Вегас през декември. За церемонията по откриването този специалист по смесване на разнородни изкуства и професии за целите на иновативни спектакли се подготвя от началото на юни в студио, чието местоположение не се разкрива.

Откъм музика церемонията ще включва изпълнения на групите „Ер“ и „Феникс“, като по този начин ще се отдаде почит на френския електропоп.

Иначе според „Франс 24“ първите билети за церемонията се продават за 250 евро. Но в последния момент може да започнат да се търгуват и за 1600 евро.

И след този очертаващ се като зрелищен спектакъл, докато олимпийците и зрителите на Игрите поемат към страните си, във Франция ще се рестартира политическото шоу, започнало с евровота в началото на юни.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:18 на 04.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация