site.btaКамала Харис потвърди подкрепата си за прекратяване на огъня в Газа в момент на ескалация на конфликта

Камала Харис потвърди подкрепата си за прекратяване на огъня в Газа в момент на ескалация на конфликта
Камала Харис потвърди подкрепата си за прекратяване на огъня в Газа в момент на ескалация на конфликта
Вицепрезидентът на САЩ и кандидат за президент на Демократическата партия Камала Харис. Снимка: AP/Mark Schiefelbein

Вицепрезидентът на САЩ и кандидат на Демократическата партия за президент Камала Харис заяви, че Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху Израел и другите участници в конфликта в Близкия изток за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, въпреки че според поддръжниците на мира САЩ досега не са използвали влиянието си върху своя съюзник, предаде Ройтерс.

В публикуван днес откъс от интервю за новинарското предаване на телевизия Си Би Ес "60 минути" Харис каза, че дипломатическата работа с Израел е нейно "постоянно занимание".

В интервюто Харис избегна да отговори на въпроса дали израелският премиер Бенямин Нетаняху е "истински близък съюзник".

"Смятам, че при цялото ми уважение по-добрият въпрос е дали имаме важен съюз между американския и израелския народ и отговорът на този въпрос е "да", каза Харис.

Американският вицепрезидент потвърди позицията на Вашингтон в подкрепа на правото на Израел на самозащита срещу Иран и подкрепяните от Иран военни групировки като палестинската "Хамас" и ливанската "Хизбула".

Въпреки че Вашингтон на няколко пъти осъди Израел заради броя на жертвите сред цивилното население по време на войната, това остана само на думи и не доведе до съществена промяна в политиката му, коментира Ройтерс.

Поддръжниците на прекратяването на огъня в Близкия изток твърдят, че Вашингтон не е оказал натиск върху своя съюзник със своя отказ да въведе оръжейно ембарго, за което антивоенните протестиращи в САЩ и по света настояват от месеци.

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:17 на 07.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация