ОБЗОР

site.btaНедовършената работа на Байдън и Харис - данъци за богатите, кредит за отглеждане на деца

Недовършената работа на Байдън и Харис - данъци за богатите, кредит за отглеждане на деца
Недовършената работа на Байдън и Харис - данъци за богатите, кредит за отглеждане на деца
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис прегръща президента Джо Байдън след реч за здравеопазването в град Рали в щата Северна Каролина, 26 март 2024 г. Снимка: AP/Matt Kelley

Президентът на САЩ Джо Байдън ще остави зад гърба си няколко амбиции в областта на икономическата политика, които срещнаха съпротива от страна на Конгреса или съдебната власт по време на четиригодишния му мандат, отбелязва в коментар агенция Ройтерс.

Неговата вицепрезидентка Камала Харис може да има възможност да съживи някои от предложенията, ако бъде избрана да замени президента демократ на изборите на 5 ноември. Ето някои от основните, недовършени още икономически предложения от мандата на Байдън:

Данъците за богатите

Една от основните неосъществени амбиции на икономическата политика на Байдън и Харис беше да се повишат данъците на богатите и големите корпорации, но не и на хората, които печелят по-малко от 400 000 долара годишно. И двамата демократи призоваха за намаляване на данъците върху бакшишите на работниците в сферата на услугите.

Целта беше да се създаде по-голям паритет между свръхбогатите американци, които плащат едноцифрени проценти данък върху доходите си, и работническата класа, която плаща по-високи ставки, отчасти заради по-ниските ставки върху някои форми на инвестиционен доход.

Демократите искат също така да разширят данъчната основа в САЩ, която от десетилетия е недостатъчна за финансиране на текущите разходи на федералното правителство и на нарастващите дългосрочни задължения на страната за социални разходи, като например социалното осигуряване и програмата "Медикеър".

Републиканците и някои икономисти твърдят, че предложените мерки могат да ограничат активността на бизнеса, икономическия растеж и да изтласкат хората и фирмите, отговорни за създаването на работни места, в други страни.

Дебатът ще достигне кулминацията си през 2025 г., когато изтича срокът на действие на разпоредбите от закона за намаляване на данъците и създаване на работни места. Това беше мярката от 2017 г., която бившият президент републиканец Доналд Тръмп подписа, като с нея се намалиха корпоративните и индивидуалните данъчни ставки и се увеличиха семейните данъчни кредити, наред с други мерки.

Справянето със социалните проблеми

Байдън и Харис искат също така да разширят ролята на правителството в облекчаването на социалните проблеми - от детската бедност до мизерията на стари години, недостатъчното здравеопазване и неравенството в образованието.

През 2021 г. те за кратко време увеличиха данъчния кредит за деца, който осигуряваше на родителите до 3600 долара за всяко дете, но тази мярка срещна съпротива от страна на републиканците и изтича след тази година, въпреки че доведе до значителен спад на детската бедност.

Демократите искат да върнат тази мярка, а кампанията на Тръмп сигнализира за готовност данъчният кредит да бъде разширен.

Байдън и Харис искат да добавят и финансиране, което би могло да осигури платен семеен отпуск и да създаде работни места в сферата на грижите за стари хора и образованието. Усилията на Байдън и Харис за опрощаване на студентските заеми срещнаха значителен отпор от страна на съдилищата.

Републиканците често поставят под въпрос справедливостта и ефективността на икономическите интервенции в публичния сектор и призовават правителството да се съсредоточи по-тясно върху намаляването на данъците, намаляването на дефицита и върху националната сигурност.

Инфлацията

Демократите са преследвани от гнева на гласоподавателите и атаките на републиканците заради инфлацията в периода след въвеждането на мерките във връзка с пандемията от коронавирус, която те първоначално отхвърлиха като "преходна".

Докато представителите на американската администрация смятат, че основната отговорност за контролиране на инфлацията носи Федералният резерв на САЩ, Байдън и Харис определят намаляването на разходите като свой основен икономически приоритет.

Те насочиха вниманието си към корпоративната "алчност" и проблемите във веригата за доставки, настоявайки за засилване на прилагането на законодателството в областта на конкуренцията, както и за подмяна на ръждясалите мостове по пътищата и оловните водопроводни тръби, които могат да повишат разходите и да задушат потенциала за икономически растеж.

И са склонни да позволят производството на изкопаеми горива в САЩ да достигне до рекордни нива, въпреки целите им относно опазването на климата, като са готови да използват и от стратегическия петролен резерв, за да намалят цените по бензиностанциите. Тръмп заяви, че резервът трябва да се използва само в случай на извънредна ситуация.

Жилищата поглъщат една трета от разходите на американците и Харис сигнализира, че иска да направи повече за справяне с високите разходи, които са направили притежаването на собствено жилище в САЩ недостъпно за мнозина.

Промишлената политика

Байдън и Харис с гордост настояват за нова промишлена политика в страната, която да използва правителствени насоки и финансиране за защита и стимулиране на растежа в определени отрасли.

Индустриите, предпочитани от демократите, включват чиста енергия, електрически превозни средства, космически изследвания, квантови изчисления, киберсигурност и полупроводници.

Байдън и Харис твърдят, че разширяването на производството в тези области може да създаде работни места, да повиши заплатите, да укрепи профсъюзите, да стимулира икономическата активност, да повиши икономическата конкурентоспособност спрямо други държави, както и да защити предимствата на САЩ в областта на националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Четири дни преди откриването на Националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго демократите не са актуализирали своята партийна платформа, за да заменят Байдън с Харис, и тя показва грешния кандидат за президент, отбелязва Асошиейтед прес.

Платформата на Демократическата партия, която по същество е документ, очертаващ целите и политическите позиции, подкрепяни от партията, не е актуализирана от оповестяването на проектоплатформата на 13 юли, осем дни преди президентът Джо Байдън да се откаже от кандидатурата си за преизбиране и да подкрепи вицепрезидентката Камала Харис.

Комитетът, отговарящ за съставянето на платформата, работи повече от година по нейното изготвяне, включително оставяйки възможност на ключови фигури да коментират и да направят промени по-рано това лято. Но вече формулираният текст, който трябва да бъде одобрен от делегатите на конгреса, не е променян отпреди Байдън да напусне надпреварата. И не е предвидено органът да се събере, за да актуализира платформата преди началото на конгреса идния понеделник.

Харис не е оповестявала подробен списък с политическите си позиции, откакто зае най-високата позиция за кандидатурата на демократите в президентската надпревара, въпреки че нейните помощници в предизборната кампания предполагат, че тя вече не се придържа към някои от по-либералните позиции, които зае по време на първата си кандидатура за президент през 2020 г., включително одобряването на забрана за добива на шистов газ чрез така наречения хидравличен фракинг.

Политическата платформа, която обикновено излага позициите на партията със сериозен принос от страна на съюзниците на кандидата за президент, в момента не дава представа и за нейните преки виждания по ключови въпроси.

Платформата няма задължителен характер. Въпреки това някои демократи разкритикуваха републиканците, че не са били по-прозрачни при одобряването на състоящата се от 16 страници платформа на тяхната партия по време на Националния конгрес на Републиканската партия миналия месец в Милуоки - включително при модифицирането на документа, за да се придържа по-тясно към позициите на бившия президент Доналд Тръмп по отношение на абортите и други ключови въпроси.

"Платформата на Демократическата партия ще олицетворява ценностите на нашата партия и ще се основава на историческите постижения, които демократите постигнаха при управлението на екипа Байдън-Харис", се казва във вчерашното изявление на националния комитет на демократите.

"Комитетът по съставянето на платформата работи усърдно със заинтересованите страни от всички краища на нашата партия, за да създаде смела, прогресивна програма за следващите четири години, а платформата, която делегатите ще гласуват на конгреса, ще бъде отражение на този процес", се казва още в изявлението.

Все пак проектоплатформата от юли посочва в преамбюла си: "Президентът Байдън, вицепрезидентката Харис и демократите се кандидатират, за да довършат работата", което, разбира се, не е съвсем вярно, като се има предвид, че Байдън отпадна от надпреварата.

Предложената от демократите проектоплатформа е в обем от 80 страници и се концентрира върху педантично излагане на тезата с какво кандидатурата на Байдън-Харис се различава от тази на Тръмп - език, който все още може да се приложи, дори ако кандидатурата на партията сега е различна.

В нея бившият американски президент и сегашен кандидат за президент на Републиканската партия бива осмиван като "фокусиран не върху възможностите и оптимизма, а върху отмъщението и възмездието; не върху американския народ, а върху себе си". В нея Тръмп и неговата партия биват обвинявани, че възнамеряват да изтръгнат основните лични свободи на американците, да диктуват какви решения за здравеопазването могат да вземат жените, да забраняват книги и да казват на хората кого могат да обичат.

Повечето от основните заключения в проектоплатформата на демократите подкрепят работата на администрацията на президента Байдън. В седмиците, откакто стартира предизборната си кампания за президент, Харис говори като цяло в подкрепа на основните цели на администрацията на Байдън. Това означава, че оцелялата проектоплатформа съвпада с много от нейните възгледи. Макар и имената на кандидатите да не са променени, това предполага, че новата кандидатура не е имала толкова голям принос, колкото е обичайно, при изготвянето на списъка с това, за което трябва да се бори, ако спечели Белия дом, коментира Асошиейтед прес.

Проектоплатформата на Демократическата партия призовава за възстановяване на правото на аборт в цялата страна, за продължаване на инициативите за зелена енергия, които могат да създадат работни места и да спомогнат за забавяне на климатичните промени, за ограничаване на разходите за детски грижи на семействата с ниски доходи и за това да се настоява също Конгресът на САЩ да одобри път към американско гражданство за "дългосрочно" пребиваващите нелегални имигранти в страната.

В него също така се казва, че правото на Израел да се защитава е "непреклонно", като същевременно се подкрепят усилията на администрацията на президента Байдън за постигане на трайно споразумение за прекратяване на огъня, което би сложило край на сраженията между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, отбелязва Асошиейтед прес.

През по-голямата част от президентството си Джо Байдън се опитваше да убеди американците, че финансовото им състояние е по-добро, отколкото те го осъзнават. Сега вицепрезидентката Камала Харис ще се опита да разклати тези негативни възприятия, докато избирателите продължават да се тревожат за траекторията на икономиката, коментира на сайта си телевизия "Ен Би Си нюз".

Икономиката и опасенията, свързани с нарастващите разходи за живот, се нареждат сред основните въпроси за американските избиратели, които постоянно дават на Байдън ниски оценки. Макар и да се опитваше да наблегне на положителните страни, като сравнително ниската безработица и силния икономически растеж, Байдън не успя да подобри настроенията на американците на фона на високата от десетилетия инфлация.

Налице са някои ранни признаци, че Харис има предимство пред избирателите по отношение на икономиката пред Байдън през седмиците след като пое да се кандидатира за президент, отбелязва "Ен Би Си нюз". В допитване на "Ен Пи Ар" (Националното обществено радио) и Института за социологически проучвания "Марист", оповестено този месец, 51% от американците твърдят, че Тръмп би се справил по-добре с икономиката, докато 48% казват същото за Харис. Това е слабо намаление на подкрепата за Тръмп от юни насам и увеличение за Харис спрямо Байдън.

В отделно социологическо проучване на в. "Файненшъл таймс" и Мичиганския университет, оповестено също този месец, 42% от анкетираните заявяват, че имат доверие на Харис да се справи с икономиката в сравнение с 35%, които са казали същото за Байдън през месец юли, когато той беше кандидатът на демократите. Около 41% посочват, че имат доверие на Тръмп както в проучванията през юли, така и през август.

Но други показатели тази седмица сочат, че американските потребители продължават да харчат, като продажбите на дребно през юли са се увеличили повече от очакваното, а търговската верига "Уолмарт" отчете стабилен ръст на продажбите. Въпреки опасенията за пазара на труда, броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица, е отбелязал спад за втора поредна седмица.

Същевременно потребителите получават известно облекчение по отношение на растящите цени. Инфлацията показва последователни признаци на забавяне, като през юли потребителските цени са нараснали с най-бавния темп от началото на пандемията от коронавирус. През юли тази година цените на употребяваните автомобили са се понижили с 11% в сравнение с предишната година, а на бензина са се понижили с 2,2%.

Въпреки това цените като цяло са се повишили с 20%, откакто Байдън встъпи в длъжност според индекса на потребителските цени. Макар и заплатите да се увеличават, при отчитане на инфлацията потребителите разполагат с малко по-ниска покупателна способност, отколкото в началото на 2021 г., сочат данни на Бюрото за трудова статистика, цитирани от "Ен Би Си нюз".

Харис ще изложи повече подробности относно програмата си за икономическа политика в речта си по-късно днес в щата Северна Каролина, където се очаква тя да се съсредоточи върху намаляването на цените, включително да предложи план за предотвратяване на изкуственото завишаване на цените от страна на големите производители на храни и търговците на хранителни стоки, съобщиха от нейната предизборна кампания. Харис ще предложи и ограничаване на възможността за придобиване на компании от хранително-вкусовата промишленост, ако тези сделки могат да доведат до повишаване на цените на хранителните стоки.

Цените на хранителните стоки отбелязаха едни от най-големите увеличения през последните три години, посочва "Ен Би Си нюз", като допълва, че предложението на Харис ще има за цел да се създаде федерална забрана за изкуственото повишаване на цените от корпорациите в хранителната и преработващата промишленост. Според предварително разпространени откъси от нейното изказване, тя ще обвини месопреработвателите, че са увеличили цените и същевременно са реализирали рекордни печалби от началото на пандемията от коронавирус.

Харис и преди е призовавала за увеличаване на минималната работна заплата и за разширяване на данъчния кредит за отглеждане на деца - две предложения, които биха могли да бъдат от полза за американските домакинства с по-ниски доходи. Тя също така призова бакшишите на работниците в сферата на услугите да бъдат освободени от федерални данъци - нещо, за което Тръмп също изрази подкрепата си.

"Избирателите гледат напред, интересуват се от бъдещето и тя умно излага нова политика, която има известна популистка привлекателност", каза Тим Хоугън, стратег на демократите, работил като бивш говорител на предизборната кампания на Хилъри Клинтън през 2016 г., като добави: "Има оригиналност в това, което тя е и което представлява в надпреварата".

Американските потребители биха могли да получат повече финансови облекчения през септември, когато Федералният резерв на САЩ, според очакванията на икономистите, трябва да намали лихвените проценти на последното си заседание преди изборите през ноември, отбелязва "Ен Би Си нюз". Това би могло да доведе до по-ниски лихвени проценти по жилищните ипотечни кредити, което ще облекчи бъдещите купувачи на жилища, както и до по-ниски лихвени проценти по изплащане на сметките на кредитните карти и заемите за автомобили. Понижаването на лихвените проценти би спомогнало също и за намаляване на разходите за заеми на работодателите, които искат да разширят бизнеса си.

/ДИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:27 на 16.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация