ОБЗОР

site.btaСпоред допитване на сп. "Икономист" и института "ЮГов" Харис води за втора поредна седмица пред Тръмп, който "излезе от релси" в социалните мрежи

Според допитване на сп. "Икономист" и института "ЮГов" Харис води за втора поредна седмица пред Тръмп, който "излезе от релси" в социалните мрежи
Според допитване на сп. "Икономист" и института "ЮГов" Харис води за втора поредна седмица пред Тръмп, който "излезе от релси" в социалните мрежи
Фотоколаж на Камала Харис (вляво) и Доналд Тръмп (вдясно). Снимки: AP

Камала Харис и Доналд Тръмп са с равен брой гласове в социологическите проучвания, съобщава в. "Вашингтон пост". Ежедневникът отбелязва, че възходът на вицепрезидентката на САЩ продължава.

Към днешна дата кандидатът за президент на Демократическата партия Харис и бившият президент Тръмп са с равен брой гласове в националните социологически проучвания според средната стойност на резултатите от допитванията по данни на в. "Вашингтон пост". Това е подобрение с близо два пункта в сравнение с мястото, на което се намираха демократите преди президентът Джо Байдън да се откаже от надпреварата в края на юли, като е също така и най-добрата позиция на демократите в анкетите от началото на годината, посочва вестникът.

Възходът на Харис в социалните проучвания се отразява и на нейните позиции в щатите, които най-вероятно ще решат изхода от изборите. Сега Харис и Тръмп са с равен брой гласове в щата Пенсилвания, един от тези решаващи щати. Харис води също така и в щата Уисконсин и продължава да стопява разликата в щата Мичиган.

Междувременно бившият американски президент Барак Обама призова демократите да се мобилизират в подкрепа за новия кандидат за вицепрезидент на Камала Харис - губернаторът на Минесота Тим Уолц, пише в. "Вашингтон пост".

"Нека направим всичко, което е по силите ни - доброволци, дарители, организатори - от сега до ноември, за да им помогнем да бъдат избрани", заяви той в социалната платформа "Екс".

Ежедневникът отбелязва, че Обама беше сред най-изтъкнатите представители на партията, чиито опасения способстваха за решението на президента Джо Байдън да оттегли кандидатурата си за преизбиране миналия месец.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис води пред бившия президент Тръмп за втора поредна седмица, показват данни от най-новото социологическо проучване на сп. "Икономист" и института "ЮГов", цитирани от вашингтонския новинарски сайт "Хил".

Проучването, направено между 4 и 6 август, показва, че Харис води пред Тръмп с 2 пункта сред регистрираните избиратели или с 45% срещу 43 процента. Една седмица по-рано Харис получи 46% одобрение срещу 44% подкрепа за Тръмп в предишното такова допитване, съпоставя получените данни изданието.

Харис преживя няколко бурни седмици след решението на президента Байдън да се откаже от надпреварата и да я подкрепи. Сега тя стана кандидат за президент на Демократическата партия и във вторник обяви губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент, отбелязва "Хил".

В по-ранното проучване отпреди две седмици на сп. "Икономист" и института ""ЮГов" Харис изоставаше с 3 пункта от Тръмп и имаше едва 41% одобрение срещу 44% подкрепа за бившия президент.

В интервю за телевизия "Фокс нюз" неотдавна Тръмп заяви, че е "развълнуван" от избора на Уолц. "Той е много либерален човек и шокиращ избор", отбеляза Тръмп. "Не бих могъл да бъда по-развълнуван", добави бившият американски президент.

Според средната стойност на националните социологически проучвания по данни на "Хил" и специализирания американски сайт за изборни резултати "Десижън деск Ейч Кю" обаче Харис води пред Тръмп със съвсем малка преднина, която е 0,1 пункта. Според средната стойност на допитванията Харис събира 47,4 % подкрепа срещу 47,3 % за Тръмп.

В анкетата на сп. "Икономист" и института "ЮГов" са участвали 1413 регистрирани избиратели, като допустимата грешка е плюс или минус 3 пункта, посочва изданието.

Доналд Тръмп заяви вчера, че е "важно за страната" той и вицепрезидентката на САЩ Камала Харис да се изправят един срещу друг на кандидатпрезидентски дебат, въпреки че се отказа от този, насрочен за следващия месец, отбелязва "Политико".

"Най-важното нещо е, че ще стигнем (до) дебат", заяви Тръмп в сутрешното ток шоу "Фокс енд френдс" на телевизия "Фокс нюз". Той добави: Харис "иска да каже, че не искам да дебатирам, но аз искам да участвам в дебат".

Тръмп обяви миналия петък, че е "отменил" предварително насрочения за 10 септември дебат с Харис по телевизия "Ей Би Си нюз" с аргумента, че президентът Джо Байдън, с когото първоначално трябваше да дебатира, се е отказал от надпреварата. Тръмп съди също така телевизията и водещия Джордж Стефанопулос за клевета и нарече водения в момента съдебен спор "конфликт на интереси".

Предизборната кампания на Харис и нейните съюзници се нахвърлиха върху отменянето на дебата, като в серия от настъпателни реклами заявиха, че бившият президент се "страхува да участва в дебат". И те удвоиха залога си след телефонното интервю на Тръмп миналия петък, коментира "Политико".

"Не сме изненадани, че Тръмп не иска да покаже лицето си, той се срамува от опасната си програма "Проект 2025", страхува се да участва в дебат и няма положителна визия, която да представи на американския народ", заяви преди изданието говорителят на кампанията Джеймс Сингър.

Вместо това Тръмп предложи дебат срещу Харис на 4 септември в Пенсилвания по телевизия "Фокс нюз" с водещи Брет Байър и Марта Маккалъм, пише "Политико".

Харис се възпротиви на предложението, като написа в социалната платформа "Екс", че все пак планира да се яви на дебата по телевизия "Ей Би Си нюз" на 10 септември.

Тази безизходица може да се промени "съвсем скоро", каза тогава Тръмп. Той отказа да обяви нова дата или новинарска организация домакин, но заяви, че всяка телевизия го "обича много в момента".

"Искам да дебатирам с нея", каза Тръмп. "Мисля, че е важно за страната да участваме в дебат", добави той, цитиран от "Политико".

В коментар за британския в. "Гардиън", озаглавен "Камала Харис е от смесена раса, аз съм от смесена раса, а Доналд Тръмп е прашна стара реликва", наблюдателката на вестника Арва Махдауи отбелязва, че в неотдавнашните му коментари относно расата на вицепрезидентката на САЩ на конгреса на Националната асоциация на чернокожите журналисти Тръмп е показал доколко смешно му липсва връзка с действителността.

Наблюдателката посочва, че на зададения му въпрос за Камала Харис, Тръмп се оплака, че вицепрезидентката на САЩ сякаш е претърпяла някаква расова метаморфоза. "Не знаех, че тя е чернокожа, докато преди няколко години тя изглежда не стана чернокожа", заяви Тръмп и добави: "И така, не знам индийка ли е или е чернокожа?"

Тръмп каза още: "Знаете ли какво, аз уважавам всеки един от тях. Но явно не е така, защото тя беше изцяло индийка, а после изведнъж направи завой и стана чернокожа. И мисля, че някой трябва да проучи това", посочи той.

Докато някой проверява този факт, вероятно трябва да проучи също и коя година е сега според Тръмп, отбелязва коментаторката на в. "Гардиън". Знам, че той е роден през 1946 г. - 21 години преди САЩ да отменят щатските разпоредби срещу смесването на различни биологични и културни етноси, но сега е 2024 г., посочва Арва Махдауи. Смешно е да нямаш връзка с действителността, обърквайки се публично от хората от смесени раси, когато те са най-бързо растящата демографска група в САЩ. Този ръст се дължи отчасти на увеличаването на смесените двойки, но също така и на факта, че преброяването на американските жители през 2020 г. добави повече нюанси в расовата категоризация, позволило по-добро събиране на данни. Хората, чиято самоличност не се вписваше в малка спретната кутийка, вече не трябваше да отбелязват "друго", коментира наблюдателката на британския вестник.

Не казвам, че да си от смесена раса е нещо, изпълнено изцяло със слънце и рози. Има още много други неща. За съжаление, Тръмп не е единственият човек, който не е в състояние да проумее факта, че човек може да се идентифицира с множество етноси, заключава коментаторката на в. "Гардиън".

Кандидатът за президент на Републиканската партия, бившият американски президент Доналд Тръмп "излезе от релси" в публикация в социалната си платформа "Трут соушъл" по време на бурния митинг на Камала Харис и избрания от нея кандидат за вицепрезидент Тим Уолц във вторник вечерта в град Филаделфия, отбелязва nj.com - новинарски сайт за района от източната част на щата Пенсилвания до щата Ню Джърси.

Кандидатът на републиканците публикува може би най-безумната си тирада в социалните мрежи - нелепо фантазиране, че президентът Джо Байдън ще промени решението си да се оттегли от надпреварата и ще поиска номинацията обратно, коментира американският сайт, който цитира поста на Тръмп:

"Какви са шансовете, ако Нечестният Джо Байдън, НАЙ-ДОБРИЯТ президент в историята на САЩ, чието президентство му беше противоконституционно ОТКРАДНАТО от Камабла, Барак Хюсеин Обама, лудата Нанси Пелоси, двуличния Адам Шиф, гръмогласния Чък Шумър и други лунатици от левицата, НАХЛУЕ ШУМНО на Националния конгрес на демократите и се опита да си върне номинацията, като започне с това да ме предизвика на още един ДЕБАТ. Той смята, че е допуснал историческа трагична грешка, като отстъпи президентството на САЩ - ПРЕВРАТ - на хората в света, които най-много мрази. И той иска да си го върне СЕГА!!!"

Майкъл Стийл, бивш председател на Националния комитет на Републиканската партия, се обърна към републиканците в "Туитър" с думите: "Хм, Доналд Тръмп добре ли е? Може би предизборната кампания му е дошла в повече, като се има предвид, че сега трябва да се надпреварва с вицепрезидентката Камала Харис, да види как избраният от него вицепрезидент Джей Ди Ванс каже някоя глупост - отново, или как популярният губернатор на Минесота Тим Уолц се присъедини към кампанията на Харис".

"Знам, че това може да е много", каза Стийл и добави: "Може би ще му дойде добре една дрямка? Или, знаете ли, често използвана форма на психотерапията е когнитивно-поведенческата терапия. Тръмп казваше, че иска да направи нещо опознавателно. Целта на когнитивно-поведенческата терапия е да се справи с интензивния стрес и чувството за тревожност, като промени начина, по който мисли, чувства и се държи. В случай на неуспех, какво ще кажете за една когнитивно-поведенческа терапия?"

Джордж Конуей - адвокат, работил някога за републиканците и бивш съпруг на Келиан Конуей, бившата говорителка на Тръмп, отправи в "Туитър" въпрос към неговия предизборен щаб и към децата му: "Момчета, ще осигурите ли на този човек помощта, от която толкова явно се нуждае, или всички вие сте там само да осребрявате чековете му?"

Според nj.com неотдавна Конуей е основал нов Комитет за политическо действие "Антипсихопат", който според него ще "изтъкне екзистенциалната заплаха, която Доналд Тръмп представлява за демокрацията, и ще напомни на избирателите за психическата непригодност на бившия президент за поста".

Новинарският сайт отбелязва, че реакцията на тирадата на Тръмп е била бърза и всеобща, особено сред демократите: "Камабла" печатна грешка ли е? Нов прякор? Расистки сюжет?

"Това е бълнуване на луд", написа в "Туитър" политическият стратег на демократите Саймън Розенберг. "Сега всички сме тук. Тръмп си отиде. Въпросът е сериозен и ние не можем повече да отвръщаме поглед. След катастрофалната му минала седмица, в която той многократно се постави в неудобно положение, кампанията му го отстрани от пътя. Кампанията му знае", заключи Розенберг.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:28 на 11.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация