ОБЗОР

site.btaКамала Харис има шанса да отгърне нова страница в историята на САЩ

Камала Харис има шанса да отгърне нова страница в историята на САЩ
Камала Харис има шанса да отгърне нова страница в историята на САЩ
Камала Харис, снимка: АП

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис от снощи е официално в надпреварата за президентския пост на САЩ, след като президентът Джо Байдън прекрати кампанията си и обяви, че подкрепя нейната кандидатура. Сега Харис може да напише нова страница в историята на САЩ, отбелязват в аналитични материали АФП и Асошиейтед прес.

Харис вече беляза повратен момент, когато през януари 2021 г. стана първата жена вицепрезидент на САЩ. Заради произхода си тогава тя стана и първата афроамериканка вицепрезидент на САЩ и първият представител на американците от азиатски произход, достигнал до вицепрезидентския пост.

"Ще направя всичко по силите ми, за да обединя Демократическата партия и да обединя нашата нация, за да победя Доналд Тръмп", се казва в изявление на Харис, публикувано вчера, след като стана ясно, че Байдън се оттегля от президентската битка в нейна полза. В него Харис приветства патриотичното и безпристрастно решение на президента.

Харис, която е на 59 години, често пъти е разказвала как още като дете е участвала в демонстрации в подкрепа на гражданските права в САЩ заедно с баща си, който е от Ямайка и е преподавател по икономика, и заедно с майка си, която е индийка и е учен, специалист по изследвания на рака на гърдата. Родителите на Харис са се развели, когато тя е била малка и тя е била отгледана от майка си заедно със сестра си Мая. 

Харис е родена от Окланд в щата Калифорния. Тя се кандидатира за президентската номинация на Демократическата партия за изборите през 2020 г. По време на кратката си кампания тогава тя припомни как е била обект на расова дискриминация в страната и как е трябвало да учи в отдалечени училища заради цвета на кожата си. 

След като се оттегли тогава от кандидат-президентската битка, Харис беше поканена от Байдън да бъде негов кандидат за вицепрезидент. Това я постави под огъня на критиките на републиканеца Доналд Тръмп, който се бореше през 2020 г. за преизбиране за президент. Той я нарече "холерична жена" и "чудовище" и дори, говорейки за нея, използва стереотипни расистки термини по адрес на чернокожите жени в САЩ.

След катастрофалното представяне на Джо Байдън на предизборния дебат на 27 юни тази година, по време на който той се противопостави на Доналд Тръмп, републиканският кандидат-президент поднови критиките срещу Харис, предусещайки, че Байдън може да се оттегли в нейна полза. Тръмп започна да нарича Харис "Хилещата се Камала", визирайки  нейния гръмогласен смях. А предизборният екип на милиардера започна да описва Харис като "непоправима левичарка".

Камала Харис е завършила право университета "Хоуард" във Вашингтон, основан, за да приема афроамерикански студенти в разгара на сегрегацията. Пътят й е отражение на американската мечта.

Харис е била в продължение на два мандата прокурор в Сан Франциско от 2004 г. до 2011 г. После на два пъти е избрана за главен прокурор на щата Калифорния от 2011 г. до 2017 г.  Тогава тя става първата жена и първият цветнокож американец, заемащ този пост в най-населения американски щат. По това време Харис беше критикувана, че е въвела строги наказания за дребните престъпления в щата, които според нейни противници са засегнали именно представителите на малцинствата. Като главен прокурор на Калифорния Харис установи приятелски отношения с Бо Байдън - сина на Джо Байдън, който по онова време беше главен прокурор на Делауеър. Бо Байдън почина през 2015 г. от рак на мозъка, но мнозина смятат, че това приятелство между Харис и сина на Джо Байдън е изиграло роля, когато демократът я избра за свой вицепрезидент няколко години по-късно, допълва АП.

През януари 2017 г.  Харис е избрана за сенатори става тогава първата жена с произход от Югоизточна Азия, която влиза в Сената на САЩ. Тогава тя става и втората чернокожа сенаторка в историята на страната.

След като беше избрана за вицепрезидент на САЩ през 2020 г. Харис посвети речта си на победите на малките момичета в Америка като нея.

През 2022 г. Камала Харис пламенно защити правото на аборт в САЩ, поставено под въпрос от решение на Върховния съд.  "Някои републикански лидери се опитват да инструментализират закона. Как смеят? Как дръзват те да казват на една жена какво може или не може да прави с тялото си?", заяви тогава тя, след като Върховният съд анулира съдебно решение, гарантиращо правото на аборт в САЩ на федерално ниво.

Сега по време на кандидат-президентската кампания темата за абортите е една от особено актуалните и Харис отново защитава това право на американските жени.

Още в началото на мандата си Харис беше подложена на критики заради някои действия, възприети като гафове. За такъв гаф се смяташе това, че тя се появи малко след избирането  си за вицепрезидент на корицата на сп. "Вог" с маратонки вместо да се придържа към по-официално облекло, което би поставило акцент върху нейната длъжност. 

В личен план Харис е омъжена за Дъг Емхоф, който е адвокат и който носи образно казано шеговитата титла на "Втори джентълмен" заради това, че е съпруг на вицепрезидентката. Той е и първият евреин, който е в ролята на половинка на вицепрезидент на САЩ. От брака си в Емхоф Харис има две доведени деца - Ела и Коул. Харис и съпругът й са фенове на баскетбола, но подкрепят различни отбори и влизат в спорове за това. Той е фен на "Лейкърс" от Лос Анджелис, а тя е фен на "Уориърс" от Сан Франциско.

Прякорът на Камала Харис е Момала. Така я наричат в семейството й. Тя е страстен почитател на готвенето и на всичко, свързано с него. По време на официално пътуване до Париж например тя бързо се измъкна от официалната програма, за да си накупи кухненска посуда, припомня АФП.

Сега всички са убедени, че Харис ще пробие още бариери в САЩ, но номинацията й за президентския пост не е предрешена, отбелязва АП. Вече се появиха предложения Демократическата партия да проведе бързи "мини първични избори", за да разгледа й други кандидати за поста преди конгреса си в Чикаго следващия месец.
 
Неотдавнашно проучване на Центъра за изследване на обществените отношения установи, че около 6 от 10 демократи смятат, че Харис би се справила добре като президент на САЩ. Около 2 от 10 демократи не вярват, че тя би се справила, а други 2 от 10 казват, че не знаят достатъчно неща за нея, за да могат да се произнесат по въпроса, показа допитването. Проучването показа още, че около 4 от 10 възрастни американци имат положително мнение за Харис, докато около половината американци имат отрицателно мнение.

Като вицепрезидент на САЩ на Харис й бяха възложени трудни задачи, като например въпроса за възпиране на миграционните потоци от Централна Америка към САЩ. Тя редовно беше упреквана от републиканците, че не се е справила в тази насока. Но Харис се открои като защитник на абортите, както и с това, че изигра ключова роля в привличането на младите и на цветнокожите да гласуват.

Сега Харис ще се опита да избегне съдбата на Хюбърт Хъмфри, който като вицепрезидент спечели президентската номинация на Демократическата партия през  1968 г., след като президентът Линдън Джонсън се отказа да се бори за преизбиране в разгара на общонародното недоволство заради Виетнамската война. Хъмфри обаче изгуби тогава изборите пред републиканеца Ричард Никсън, припомня АП.  Впоследствие Никсън подаде оставка през 1974 г. заради скандала "Уотъргейт" и беше заменен на поста от вицепрезидента Джералд Форд. 

Вицепрезидентите винаги трябва да имат готовност да поемат президентския пост в случай, че титулярът почине или по друга причина е неспособен да изпълнява задълженията си, припомня АП. 

Камала Харис вече беше подкрепена от влиятелният губернатор на Калифорния Гевин Нюсъм и от семейство Клинтън. Харис проведе разговор и с губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро, смятан за неин потенциален вицепрезидент. Харис говори и с лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис и с ръководителя на представителите на чернокожите американци в Конгреса Стивън Хорсфорд, отбелязва Ройтерс.

Бившата председателка на Камарата на представителите на Конгреса, демократката Нанси Пелоси и бившият президент на САЩ Барак Обама приветстваха решението на Байдън да се оттегли, но засега не са казали ясно, че подкрепят Харис, добавя агенцията. Губернаторката на щата Мичиган Гречън Уитмър и губернаторът на щата Кентъки Анди Бишър, които са демократи, също направиха изявления в подкрепа на решението на Байдън, но също не коментираха впускането в надпреварата на Харис. За тях двамата се смята, че биха били конкуренти на Харис, ако демократите все пак организират бързи първични избори преди партийния конгрес през август.

Председателят на Националния комитет на Демократическата партия Джейми Харисън заяви, че партията скоро ще обяви следващите стъпки в номинационния процес. 

Знаменитости вече подкрепиха Харис и изрази признателност към постигнатото от Байдън като президент, отбелязва ДПА. Сред тях са актрисата Джейми Лий Къртис, която заяви, че Харис може да се има доверие и че тя е показала опит по време на изпитанията, както и че е пламенен защитник на правата на жените и на цветнокожите и че нейното послание е послание за надежда и за единство за Америка във време на голямо национално разделение.

Подкрепа дойде и от певеца Джон Леджънд, който призова хората да изберат Камала Харис за президент на САЩ. Певицата Кейти Пери изпя в подкрепа на Харис няколко реда от парчето си "Женски свят". Актрисата Ейми Шумър заяви, че подкрепя Харис, а певицата Ариана Гранде сподели в социалните си канали поста, с който Байдън подкрепи Камала Харис.

Актрисата Бет Мислър нарече Байдън "истински американски патриот" заради решението му и го определи като "фантастичен президент". Възхищение от постиженията на Байдън изрази и телевизионната водеща Елън Де Дженерис. Актьорът Марк Хамил заяви, че Байдън е възстановил почтеността, достойнството и целокупността на президентския пост след четири години на скандали, лъжи, хаос и престъпления, визирайки управлението на Тръмп. Певицата и актриса Барбра Стрейзънд също каза, че Байдън ще се впише в историята като президент, постигнал значителни неща по време на мандата си.

 

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:30 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация