site.btaИталианският архиепископ и бивш посланик на Ватикана в САЩ Карло Мария Вигано бе отлъчен от Църквата

Италианският архиепископ и бивш посланик на Ватикана в САЩ Карло Мария Вигано бе отлъчен от Църквата
Италианският архиепископ и бивш посланик на Ватикана в САЩ Карло Мария Вигано бе отлъчен от Църквата
Карло Мария Вигано - снимка: AP/Patrick Semansky

Италианският архиепископ и бивш посланик на Ватикана в САЩ Карло Мария Вигано бе признат за виновен в схизма и бе отлъчен от Църквата, предадоха Ройтерс и ДПА.

Ройтерс се позовава на днешно изявление на ватиканската служба по въпросите на доктрината.

Вигано, който е известен с крайно консервативните си възгледи и с това, че е яростен критик на папа Франциск, беше посланик на Ватикана от 2011 до 2016 година.

През 2018 г. Вигано се укри, след като намекна, че папата е знаел от години за сексуалните посегателства на американския кардинал Тиодор Маккарик и не е предприел никакви действия.

Той каза, че папата трябва да се оттегли и го нарече "лъжепророк" и "слуга на Сатаната".

Ватикана отхвърли обвиненията в прикриване на посегателства и миналия месец призова Вигано да даде отговор на обвиненията в схизма и отричане на легитимността на папата.

В днешното си изявление службата по въпросите на доктрината отбелязва, че отказът на Вигано да признае авторитета на папа Франциск е явен от публичните му изказвания.

"В края на наказателния процес" Карло Мария Вигано "бе признат за виновен" в "схизма", се казва в изявлението, като се уточнява, че той е бил отлъчен от Църквата.

Архиепископът е бил информиран за решението днес. В изявлението папата не се споменава, но според Ройтерс решението за подобно наказание едва ли е можело да бъде взето без неговото одобрение.

Понастоящем няма реакция на Вигано, който прави публичните си изказвания предимно в социалната мрежа "Екс".

Папа Франциск ще председателства среща за междуверски диалог в Индонезия през септември, предаде Асошиейтед прес.

/ВС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:44 на 06.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация