site.btaЗапочнаха финалите на Националното състезание по професиите в туризма в курортен комплекс Боровец

С официална церемония започнаха финалите на Националното състезание по професиите в туризма в курортен комплекс Боровец. Тази година домакин е Професионалната гимназия по туризъм в Самоков, а във финалите ще участват общо 129 ученици от 45 училища от 42 града на България.

Състезанието се провежда за 17-и пореден път. То протича в шест категории - "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад хлебар-сладкар", "Най-добър млад аниматор", "Най-добър млад барман" и "Най-добър млад хотелиер".

Водещ на откриването бе Глория Николова, бивш възпитаник на училището и дългогодишен репортер в Нова телевизия. 

Слово изнесе началникът на Регионалното управление на образованието – София-област Росица Иванова. "За мен е истинска радост и привилегия да ви приветствам днес с добре дошли", посочи Иванова. По думите й това състезание е един празник - на младите хора, таланта и амбициите. Росица Иванова се обърна към учениците с думите, че са бъдещите лица и носят културата, традициите и модерното съвременно обслужване на гражданите на Република България. 

Към присъстващите се обърна и кметът на община Самоков Ангел Джоргов. Той поздрави самоковската гимназия и посочи, че щом в курортен комплекс Слънчев бряг има училище по туризъм, така и в най-стария зимен курорт може да се открие филиал на самоковската гимназия по туризъм. По думите на кмета учениците са избрали да се обучават в сфера, която е изключително важна за икономиката и ключова за община Самоков. Той припомни, че професионалното образование дава на учениците достойна професия, с която те ще са в помощ на обществото. 

Председателят на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство Малинка Маринова награди със статуетки директорите на професионалните училища по туризъм в Самоков, Сливен, Димитровград и Враца.  

Пред БТА учениците от Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон", град Велико Търново, описаха кое според тях е най-важното качество, за да работиш в сферата на туризма. Виктория Йовкова каза, че се изискват много смелост и емоции. Според нея "човек трябва да бъде с усмивка и най-важното не е победата". Стефани Петрова, която се състезава в категорията за "Най-добър млад готвач", добави, че бъдещите готвачи трябва да знаят, че всичко се постига с много труд. Според Ивайло Арнаудов, който ще се състезава в категорията за "Най-добър млад барман", най-важното качество, което се изисква, за да достигнеш финалите на състезанието, е постоянство. Той каза, че професията е много интересна и неговият учител също го мотивира да продължи напред. 

Състезанието продължава утре, като учениците ще се оценяват от доказани професионалисти. 

Сред официалните лица бяха още народните представители Валентин Милушев и Владимир Георгиев, представители на Регионалните управления на образованието – Благоевград, Видин и др., както и представители на местния бизнес и туристическия бранш. 

Както БТА по-рано съобщи, от 23 до 25 април Професионална гимназия по туризъм в Самоков посреща в Боровец финалистите в състезанията, свързани с туризъм. Надпреварата предоставя шанс на професионалните гимназии домакини и на всички участващи училища да представят професиите, по които обучават, и да привлекат нови възпитаници. Фирмите спонсори същевременно имат възможност да привлекат подготвени млади кадри. Състезанията по професии са стимул за изява и подкрепа на най-добрите ученици, посочват организаторите. В организацията и провеждането им традиционно участват представители на бизнеса и висши училища, които мотивират младите хора, да се развиват в избраната сфера.

/ЕС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 22:48 на 23.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация