site.btaВ Пловдив 31 занаятчии получиха майсторско свидетелство и почетоха свети Спиридон

В Пловдив 31 занаятчии получиха майсторско свидетелство и почетоха свети Спиридон
В Пловдив 31 занаятчии получиха майсторско свидетелство и почетоха свети Спиридон
Празникът на занаятчиите започна с шествие в Стария град, снимка: кореспондент на БТА в Пловдив Боян Ботев

В Регионалния етнографски музей (РЕМ) в Пловдив за поредна година отбелязаха Деня на закрилника на занаятчиите – свети Спиридон. По стара българска традиция 31 занаятчии от цялата страна бяха посветени в майсторско звание (тестерлик) и получиха свидетелствата си. Сред тях са медникари, ножари, гравьори, дърворезбари, грънчари, художествено плетиво.

Свети Спиридон е смятан за покровител на всички занаятчии. В началото на декември майсторите вече почиват и това е денят, в който почитат патрона си, за да е благодатна следващата година, каза Грозделина Георгиева-Саватинова, уредник в РЕМ – Пловдив. Отделно 24 творци станаха калфи. Надявам се занаятът да се възражда във всичките му сфери, защото започнаха да липсват творци, хора, които създават с ръцете си, които мислят, фантазират, коментира тя. 

Честването на Деня на св. Спиридон започна с шествие по улиците на Стария град и литургия в пловдивския храм „Св. Богородица“. Традиционният занаятчийски ритуал, който води началото си от Възраждането, се организира ежегодно от Регионалния етнографски музей, Регионалната занаятчийска камара – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив и Сдружение „Клуб приятели на РЕМ – Пловдив“. Празникът завърши с раздаването на курбан за здраве и берекет. 

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:50 на 12.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация