site.btaСтатистическият годишник на ФАО за 2024 г. предоставя задълбочен анализ на тенденциите и предизвикателствата в хранително-вкусовите системи

Статистическият годишник на ФАО за 2024 г. предоставя задълбочен анализ на тенденциите и предизвикателствата в хранително-вкусовите системи
Статистическият годишник на ФАО за 2024 г. предоставя задълбочен анализ на тенденциите и предизвикателствата в хранително-вкусовите системи
Снимка: ФАО

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) пусна днес своя статистически годишник за 2024 г., който предлага задълбочен преглед на най-значимите тенденции, оформящи глобалните хранително-вкусови системи. Тазгодишното издание подчертава критичните предизвикателства, включително повишените температури, продължаващата световна борба с продоволствената несигурност, нарастващите нива на затлъстяване и натиска върху околната среда, пред който е изправено селскостопанското производство, става известно от интернет страницата на организацията.

Въз основа на данни, събрани от статистиците на ФАО, публикацията синтезира ключовите фактори, влияещи върху световните хранително-вкусови системи. Изданието от 2024 г. е структурирано в четири тематични глави, които обхващат икономическите измерения на селското стопанство; производството, търговията и цените на стоките; хранителна сигурност и хранене; устойчивост и екологични аспекти на селското стопанство.

"Навременните, точни и висококачествени данни и статистика са крайъгълният камък на стабилния политически дизайн", казва Хосе Розеро Монкайо, главен статистик на ФАО и директор на отдела за статистика, допълвайки, че това издание на Статистическия годишник на ФАО представя наскоро публикувани оценки на ниво държава за заетостта в хранително-вкусовите системи като знак за прехода на статистиката на ФАО към последователно информиране за състоянието на хранително-вкусовите системи в света. Той също така включва нов набор от данни, свързани с диетите, което е важна крачка в разбирането какво ядат хората и как това се отразява на хранителните резултати.

Основни акценти

  • Стойността на селското стопанство в световен мащаб се е увеличила с 89 процента в реално изражение през последните две десетилетия, достигайки 3,8 трилиона долара през 2022 г. Въпреки този растеж приносът на селското стопанство към световната икономическа продукция остава относително стабилен, а делът на глобалната работна сила, заета в селското стопанство, е намалял от 40 процента през 2000 г. на 26 процента през 2022 г.
  • Производството на храни продължава да нараства, но гладът остава постоянен проблем. През 2023 г. между 713 и 757 милиона души са били недохранени. Като се има предвид средният диапазон (733 милиона), това е около 152 милиона повече хора, отколкото през 2019 г. По-голямата част от недохранените хора живеят в Азия, въпреки че разпространението на недохранването е най-високо в Африка.
  • Степента на затлъстяване също нараства, особено в регионите с високи доходи. Над 25 процента от възрастните в Америка, Европа и Океания страдат от затлъстяване, което отразява глобалното предизвикателство да се осигури достъп до здравословна, питателна храна.
  • Световното производство на първични култури е достигнало 9,6 милиарда тона през 2022 г., което е увеличение от 56 процента в сравнение с 2000 г. Основните култури като захарна тръстика, царевица, пшеница и ориз заедно представляват почти половината от световното производство на култури.
  • Производството на месо се е увеличило с 55 процента от 2000 г. до 2022 г., като пилешкото има най-голям дял в това увеличение. През 2022 г. в световен мащаб са произведени 361 милиона тона месо, а пилешкото изпреварва свинското като най-произвежданото месо.
  • Употребата на пестициди се е увеличила със 70 процента между 2000 г. и 2022 г., като Америка представлява половината от глобалната употреба на пестициди през 2022 г.
  • Неорганичните торове, използвани в селското стопанство, са достигнали 185 милиона тона хранителни вещества през 2022 г., като 58 процента от това количество е азот. Това представлява увеличение от 37 процента в сравнение с 2000 г.
  • Производството на растителни масла е нараснало със 133 процента между 2000 г. и 2021 г., до голяма степен водено от увеличаването на производството на палмово масло.
  • Емисиите на парникови газове от хранително-вкусовата промишленост са се увеличили с 10 процента между 2000 г. и 2022 г. Емисиите от фермите са се увеличили с 15 процента през същия период, като добитъкът е допринесъл за около 54 процента от тези емисии.
  • Недостигът на вода остава все по-голямо безпокойство в региони като Близкия изток и Северна Африка, където много страни са изправени пред екстремен дефицит на вода, което оказва влияние върху устойчивостта на селскостопанското производство. Кувейт, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия изтеглят всяка година от 9 до почти 40 пъти наличните си възобновяеми ресурси от сладка вода.

Статистическият годишник за 2024 г. е наличен в цифров, интерактивен формат и се предлага с придружаващо джобно издание, като дава ясна препратка към ключови данни за селското стопанство, продоволствената сигурност и устойчивостта. Това е част от продължаващите усилия на ФАО за подобряване на достъпа до данни, допълвайки платформата ФАОСТАТ (FAOSTAT), която съдържа най-голямата в света колекция от безплатна селскостопанска статистика, обхващаща над 245 държави и територии.

Статистическият годишник служи като важен ресурс за политици, изследователи, анализатори и всеки, който се интересува от разбирането на текущото състояние и бъдещата траектория на световните храни и селско стопанство.

Статистическият годишник за 2024 г. излиза на Деня на африканската статистика. Денят е приет за първи път през 1990 г. на Конференцията на африканските министри за планиране и икономическо развитие на Икономическата комисия на ООН за Африка и се отбелязва всяка година на 18 ноември.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:21 на 18.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация