site.btaНов доклад идентифицира управлението и устойчивостта като основни точки за трансформация на хранителните системи

Нов доклад идентифицира управлението и устойчивостта като основни точки за трансформация на хранителните системи
Нов доклад идентифицира управлението и устойчивостта като основни точки за трансформация на хранителните системи
Снимка: Кореспондент на БТА в Разград Мехмед Азиз, архив

Новото проучване "Управление и устойчивост като входни точки за трансформиране на хранителните системи в обратното броене до 2030 г.", публикувано днес в сп. "Nature Food", представя първия цялостен анализ на промяната от 2000 г. насам в ключови показатели на хранителните системи, пише Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на официалната си страница.

"Този ​​нов доклад разкрива комбинация от окуражаващ напредък и притеснителни неуспехи, подчертавайки неотложната необходимост от ускоряване на трансформацията на хранителните системи. Както показва доклада, компромисите са неизбежни между целите на хранителната система като работни места, климат, хранене, продоволствена сигурност и устойчивост. Но с по-силно управление и по-добри данни тези компромиси могат да бъдат смекчени и дори превърнати в синергии. Този доклад ни помага да разберем как да направим това и да ускорим напредъка към Целите за устойчиво развитие", посочва изпълнителният директор на Глобалния алианс за подобрено хранене (GAIN) Лорънс Хадад.

Рецензираното изследване е проведено от Инициативата за обратно броене на хранителните системи (FSCI), сътрудничество на водещи експерти и организации, координирано от Колумбийския университет, Корнелския университет, ФАО и Глобалния алианс за подобрено хранене. Докладът проследява 50 показателя за хранителни системи по целия свят, организирани в пет теми: диети, хранене и здраве; околна среда, природни ресурси и производство; поминък, бедност и справедливост; устойчивост; управление.

Ключови констатации

  • Насърчаване на напредъка в устойчивостта и храненето: Двадесет от 42-те показателя, анализирани с течение на времето, са се подобрили, а забележителните постижения включват значително увеличаване на достъпа до безопасна вода и наличието на зеленчуци. Опазването на растителните и животинските генетични ресурси също се е повишило, което е засилило устойчивостта на хранителните системи към климатични сътресения и други смущения.
  • Възникващи опасения - Променливост на цените на храните и намаляване на отчетността на правителствата: Седем индикатора показват значителен спад, включително увеличена променливост на цените на храните, влошаване на отчетността на правителствата и намалено участие на гражданското общество. Тези промени предполагат предизвикателства при поддържането на стабилност и съгласуваност на политиките на фона на световни кризи.
  • Взаимодействията водят до сложни резултати: Докладът подчертава как промените в една област, като управление или качество на диетата, влияят на други области, подчертавайки необходимостта от координирани, междусекторни подходи. Казуси от Етиопия, Мексико и Нидерландия илюстрират местното значение на тези динамики.

Терминът "хранителни системи"

Терминът "хранителни системи" се използва в съответствие с езика на срещата на върха за хранителните системи на ООН. Рамката на индикатора на Инициативата за обратно броене на хранителните системи обаче разглежда по-широки селскостопански хранително-вкусови системи, обхващащи дейности и процеси, свързани с нехранителни селскостопански продукти (например горско стопанство, влакна, биогорива и т.н.), които са взаимосвързани с храна за консумация от човека. Много показатели не могат да разграничат хранителните и нехранителните компоненти на производството и добавената стойност и нехранителните компоненти оказват значително влияние върху околната среда, социалните резултати и храната, която хората ядат в крайна сметка.  

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:23 на 15.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация