В България спада до минимум от две години

site.btaИнфлацията в ЕС и еврозоната продължава да намалява и през октомври, според Евростат

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да намалява и през октомври, според Евростат
Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да намалява и през октомври, според Евростат
Графика: Илиян Цвейн/БТА

Инфлацията в Европейския съюз значително е отслабнала през октомври, спадайки до 3,6 на сто на годишна основа, което представлява минимум от септември 2021 г. В еврозоната темпът на нарастване на потребителските цени също е бил рязко надолу през миналия месец - до 2,9 на сто, ниво, под което инфлацията във валутната зона бе последно през юли 2021 г. Това разкриват най-новите данни за изменението на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата й.

През септември също на годишна база инфлацията в ЕС спадна до 4,9 на сто, а в еврозоната до 4,3 на сто.

В България през октомври цените на дребно са се увеличили с 5,9 на сто, отнесено към същия месец на миналата година, което е най-ниското равнище на инфлацията в страната ни от октомври 2021 г., когато достигна 5,2 на сто.

За сравнение през септември родната инфлация бе на ниво от 6,4 на сто, а през август - 7,5 на сто.

През октомври в сравнение със септември т.г. родните цени на дребно са били нагоре с 0,2 на сто, след като през предходния месец намаляха с 0,3 на сто.

Както БТА писа, наскоро НСИ публикува данни за своя индекс на потребителските цени, според които инфлацията в България е спаднала до 5,8 на сто на годишна база, както и до 0,4 на сто на месечна основа.

Сред страните членки на ЕС през октомври Белгия (-1,7 на сто), Нидерландия (-1 на сто) и Дания (-0,4 на сто) са отчели намаляване на годишната инфлация през октомври.

Противно на тях с най-голяма инфлация на годишна основа са били Унгария (+9,6 на сто), Чехия (+9,5 на сто) и Румъния (+8,3 на сто).

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:19 на 05.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация