site.btaПо-слабо търсене и по-високи цени на рибата има за Никулден в Ловеч

IF 09:05:01 30-11-2021
RZ1805IF.003 09:05
Ловеч - Никулден - риба - цени - видео

По-слабо търсене и по-високи цени на рибата има за Никулден в Ловеч


Ловеч, 30 ноември /Даниела Балабанова, БТА/
Магазините за жива риба в Ловеч вече са снабдени с шаран за Никулден. Все още търсенето е слабо, но търговците се надяват, че в последните дни преди празника клиентите ще се увеличат. Тази година цената на рибата е скочила в сравнение с предходната, казаха за БТА собственици на рибни магазини в града.
Росица Семкова, която вече девета година се занимава с продажба на жива и замразена риба, посочи, че в Ловеч са най-познати и най-търсени сладководните риби, като предлагат най-вече шаран, тъй като има недостиг на останалите. "На толстолоб, бял амур, щука, бяла риба почти нямаше предлагане от стопанството, с което работим. Затова продаваме шаран целогодишно", заяви Семкова.
По думите й цената на шарана спрямо миналата година се е вдигнала драстично, като покачването е започнало още от средата на лятото. Според нея причината е, че в страната няма голямо производство на този вид риба. "Има недостиг и в същото време става все по-трудоемко и по-скъпо, тъй като се вдигнаха фуражи, ток, заплащането на хората, които работят в сектора. Всичко е свързано по веригата и докато стигне до нас става по-скъп и самото поддържане изисква повече средства", посочи Семкова.
Според друг търговец - Данаил Пейчев, причината за по-високите цени е и покачването на водата, горивата, храните. "Пада обемът на работа много, цената се вдига, печалбата ни намалява, за да държим по-ниски цени", посочи търговецът и добави, че в неговия магазин шаранът се продава на 7,50 лева за килограм живо тегло, като покачването е с 60 стотинки.
В други търговски обекти цената му стига до 8,90 лева. Амур може да се намери на 7,50 лева за килограм, сом на 11 лева. С лев е поскъпнал толстолобът, който също се търси за Никулден, каза Семкова. Той при нея се предлага на котлет за 8,50 лева и на филе за 10.90 лева.
Търсенето обаче все още е слабо. "Предполагам, че ще бъде по-интензивно пазаруването към 4-ти, 5-и и 6-и декември. Всяка година е различно в зависимост от деня, в който се пада", коментира Семкова.
По думите й преди пандемията се е пазарувало повече, особено от групи студенти, които са се събирали за студентския празник още от Никулден. "Големи групи хора се събираха и се пазаруваше доста повече. Сега е по-малко, хората предпочитат транжирана риба, по-малки количества, по-евтини риби", посочи Росица Семкова.
И по наблюдение на Данаил Пейчев пандемията е наплашила хората и търсенето е много слабо. Купува се най-вече шаран между килограм и два, като възрастните хора предпочитат по-малките, за да им излезе по-евтино.
По традиция най-често шаранът на трапезата за Никулден е пълнен. По думите на Семкова някои хора обаче го предпочитат и пържен, а в последните годините се забелязва ориентиране към здравословното хранене. Затова в магазина предлагат транжиран шаран, който клиентите могат да сложат на скарата, да изпекат на фурна или да сготвят в модерните напоследък електрически уреди.
Павлина Нейкова всяка година приготвя за семейството си, в което има двама именици, пълнен и пържен шаран. В плънката слага гъби, стафиди, повече лук, настъргани орехи, суха чушка, парченца лимон, доматено пюре, червен и черен пипер, сол. Важно е върху рибата да се наредят и резени лимони, а под нея шайби от лук. Но още по-задължително е да се приготви с любов, каза за БТА домакинята.




/РЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:15 на 30.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация