site.btaПродукцията от шафран е застрашена поради липсата на пазар и субсидиране у нас, казва земеделски стопанин от Ямболско

IF 09:25:01 30-11-2021
RZ1812IF.004 09:25
Ямбол - шафран - производител - видео

Продукцията от шафран е застрашена поради липсата на пазар и субсидиране у нас, казва земеделски стопанин от Ямболско


с. Дражево, 30 ноември /Мирослава Безус, БТА/
България има природни дадености за отглеждане на шафранов минзухар, от който се добива най-скъпата подправка в света. През последните години новата земеделска култура навлиза все повече у нас. Отглежда се предимно в Родопите, но и в други региони. Производителите обаче се сблъскват с редица трудности, сподели в интервю за БТА Ангел Балтов, който обработва 3000 декара с шафран в село Дражево, Ямболско.
По думите му реализацията на продукта е предимно зад граница, а пандемията от COVID-19 е затворила много пазари. Според качеството един грам шафран се търгува средно по 15 лева на едро. Проблем е, че в България няма утвърден пазар, не се допуска и субсидиране по национални и европейски програми. В същото време стоката е застрашена, тъй като е със срок на трайност до максимум три години, казва земеделският стопанин.
Отглеждането на шафранов минзухар е изключително трудоемко. От растението се използват само оранжевите тичинки, наричани "червено злато" и "царят на подправките". Шафранът се добива след месеци труд на полето и изцяло ръчна обработка - бране, плевене, отделяне на тичинките, сушене. Успешна реколта се достига чак след три години. Следва сертифициране в лаборатории във Франция преди да стигне до пазара. Много често инвестицията няма възвращаемост. "Вложил съм 12 000 лева в тези 3000 декара, отделно от това е трудът", отбеляза Ангел Балтов.
Освен шафран 40-годишният земеделски стопанин отглежда и 20 000 декара с различни зеленчуци. Със зеленчукопроизводство започнал да се занимава преди осем години. Тогава се завърнал в родината, след 12 години прекарани в чужбина. Според него държавата дава приоритет на зърнопроизводителите и забравя останалите производители. По думите му няма по-вкусни и качествени от зеленчуците родно производство. Категоричен е, че въпреки трудностите не би заменил земеделието с друга работа, тъй като е свикнал от малък и му доставя удоволствие.



/РЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:17 на 30.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация