site.btaКметът на Димитровград Иво Димов: "С помощта на фонд ще се реставрира цялата централна градска част"

BOBSTH 17:02:31 01-09-2016
AM1701BO.002
Димитровград - кмет - интервю

Кметът на Димитровград Иво Димов:
"С помощта на фонд ще се реставрира
цялата централна градска част"


Хасково, 2 септември /Николай Грудев, БТА/
За да се развива градът ни, трябва да реставрираме централната градска част в пълния й облик и неслучайно започваме от изготвения от община Димитровград проект за близо 5,3 млн. лева, заяви в интервю за БТА кметът на Димитровград Иво Димов.
С помощта на фонд ще се реставрира цялата централна градска част, допълни кметът. Иво Димов посочи, че в следващите два-три месеца ще започнат дейности по реставрация и рехабилитация на централната градска част. Проектът е уникален - с нови осветление, паркова и градинска мебел, нови фонтани пред кино "Планета Пайнер", отбеляза кметът на Димитровград.
По повод 69-тата годишнина от основаването на Димитровград, която се отбелязва днес, кметът Иво Димов изрази увереност, че след няколко години Димитровград ще бъде коренно променен и коренно различен.
"Надявам се, градът ни да продължи възходящата тенденция от последните няколко години", каза кметът на Димитровград Иво Димов.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-н Димов, Вие сте кмет втори мандат, липсата на преход като че ли повече задължава и отнема аргумента "не ми стигна време" за несвършеното?
Отговор: "Не ми стигна времето" е фраза, която никога не трябва да бъде използвана. Независимо дали си втори, трети или първи мандат. При мен преход почти нямаше. Дори и между изборите работехме по редица проблеми. Нестигането на времето е свързано с редица дългосрочни проекти. Времето наистина не стигна през първия мандат, за да задвижим инициативи и проекти, но пък те вече се случват през този мандат. Всичко, което се реализира в момента, е включено през предходните години. Наистина всяко нещо изисква време, технологично време.

Въпрос: За разлика от предишния Ви мандат, сега групата на ГЕРБ в местния парламент има мнозинство, по-леко ли се работи в този формат?
Отговор: Определено да. По-лесно е да се работи, когато имаш мнозинство и подкрепа в Общинския съвет. Макар че, винаги съм твърдял, че всички предложения, които стигат до Общинския съвет са били обстойно обмисляни, коментирани, гледани под лупа в общинската администрация. Никога не сме си позволявали нито в предходния мандат, нито сега, да правим предложения, които не са достатъчно аргументирани. Тук е моментът да кажа, че по-малко се пречи в този мандат. По-малко са хората, които пречат, а това е радващо за мен. Това е стимул за добра работа.

Въпрос: Тоест, нивото на самокритичност и самоуспокоение, че всичко предложено ще се приеме, не е паднало?
Отговор: В никакъв случай. В тези 5 години никога не е имало нещо, прокарано чисто политически, да обслужва частни или партийни интереси. Никога не съм си позволявал да предлагам такива решения, всичко е било добре обмислено и коментирано, за да стигнем до конкретното проекторешение, така че то да е в интерес на развитието на града и на гражданите му.

Въпрос: Сам обявихте за своя лична гордост бъдещата инвестиция на японския инвеститор "Язаки" в завод за асемблиране на автомобилни кабели?
Отговор: "Язаки" и строителството на завода за 50 млн. евро са безспорен успех не само за мен и за Димитровград, а и за целия регион. Контактите ми с японския инвеститор продължиха близо три години. И аз съм особено щастлив и горд, че успяхме да се преборим първо с това, те да изградят този завод в България, и на второ място, да го изградят точно в община Димитровград при положение, че различни варианти бяха свързани с атрактивни места като Пловдив, Велико Търново.
В крайна сметка огромното ни желание и активните действия по този проект дадоха резултати. "Язаки" се спряха именно на Димитровград, нещо, което и аз, и хората около мен още не можем да усетим в пълнотата на случващото се. Може би реално ефектът от тази инвестиция ще бъде усетен в рамките на следващите 2-3 години.

Въпрос: Достатъчно добре ли беше проучен този инвеститор и какво се случи с предишни обявени инвестиционни намерения - за логистичен център на международен консорциум и за филмово студио на продуцента Дейвид Варод в квартал "Габера"?
Отговор: "Язаки" нямат нужда от проучване. Тя е една от водещите компании в автомобилостроенето с доста сериозен потенциал - 17 завода в цяла Европа. Така че ние въобще не ги проучвахме, а се впуснахме директно в работа. Не съм се отказал от идеята на територията на община Димитровград да бъде изграден сериозен логистичен център, работим много активно върху развитието на този проект, макар и вече не с консорциума, който първоначално беше заявил намерения. В следващите две-три седмици имам конкретни срещи. Засега няма да издавам точни параметри, но става въпрос за европейска фирма с много сериозни намерения.
Що се касае за филмовия център, ние направихме всичко необходимо, което трябваше да направим. Включително и със съответните процедури, които бяха свързани с придобиването на собствеността на земята на бившето военното поделение от Министерството на отбраната. Тук отварям една скоба и вмятам, че дори да не стане нищо покрай този филмов център, това че успяхме да придобием собственост върху военното поделение за мен е огромна стъпка в правилната посока. Защото предвид миграционния натиск и случващото се в съседно Харманли, едно поделение като това беше потенциално апетитно място за разполагане на бежански център.

Въпрос: Какъвто Вие не желаете?
Отговор: Аз не бих допуснал категорично, докато съм кмет на общината, това да се случи. Заявявал съм го, няма да допусна това да се случи. Но, първата стъпка наистина беше да придобием собственост върху тези близо 300 декара и върху сградите. Тя вече е факт, така че този въпрос вече не стои на дневен ред.

Въпрос: Нека да завършим темата за инвестиционните планове с вече обявените намерения на турската "Са Ба индъстри" и австрийската "Щрабаг".
Отговор: Въпрос на дни е да направим първата копка на "Са Ба индъстри". Въпрос на дни също така е да бъде изграден асфалтовият център на "Щрабаг".
"Са ба" започват изграждането на завод за автомобилни фарове, мигачи и стопове. Финансовата рамка е в порядъка на 20 милиона лева. Целият проект ще бъде изпълнен на три етапа. Очаква се около 350 души да започнат работа в този завод, който ще е в непосредствена близост до завода на "Язаки". В същия периметър ще бъде и асфалтовата база, която австрийците ще изградят. Неслучайно община Димитровград беше избрана, предвид добрата комуникация с администрацията, предвид географското местоположение. Идеята на австрийската компания е да обслужва почти цялата Южна България с капацитета на тази база. Тяхното доверие е признание за работата на общината и за ръководния й екип.

Въпрос: Във въпросната зона пък граничещата с община Димитровград община Хасково има планове за изграждане на промишлена зона на територията на бившето военно летище край село Узунджово. Двата града Хасково и Димитровград отстоят на 18 километра и тези проекти като че ли предпоставят скорошното им вливане в една агломерация, заради силната урбанизация и концентрация?
Отговор: Най-вероятно в следващите години, не мога да прогнозирам точно кога, и това ще се случи. В момента двата най-големи града в област Хасково са като скачени съдове. Те преливат във всяко едно отношение - и като икономики, и като кадри и човешки ресурс, и като образование. Знаете, че има доста фирми от единия град, които обслужват и оперират в съседния. Ученици пътуват от и за Хасково, хора от единия град работят в другия.
Зоната, която е между двата града, наистина е много привлекателна. Индустриалната зона, свързана с бившето военно летище, е един много амбициозен проект. Дай боже община Хасково да го развие и реализира. Макар че, казвам го от собствен опит, един такъв процес е много дълъг, сложен и труден. Много са условностите. По-добрият вариант според мен е да развиваме терените, които са от двата края на първокласния път Хасково - Димитровград. Макар тези терени да са частни, двете общини Хасково и Димитровград могат да изградят съвместен проект за локални платна покрай тези терени и съответно да има комуникация. Защото това всеки един инвеститор го интересува.

Въпрос: Докъде стигна идеята за нова пряка връзка между булевардите "Димитър Благоев" и "Раковски" през улица "Ромен Ролан" и събарянето на печатницата?
Отговор: Преди броени дни завърши реконструкцията на улица "Ромен Ролан". С подмяна на водопровод, преасфалтиране на цялата улица, подмяна на уличното осветление, изцяло ново LED осветление. Това беше задължителният етап, през който трябваше да преминем към следващите действия - подготвяне на процедура по отчуждаване на съответния имот. Предполагам, че тази процедура няма да е никак кратка, но все отнякъде трябва да започнем. След приключване на тази процедура вече двете отсечки между "Ромен Ролан" и новоизграденият булевард ще бъдат свързани. Това не само ще разтовари движението около Неделния пазар, това е пряк път, който ще избягва бул. "Стефан Стамболов".
Когато се направи подобен път, той потенциално отваря възможности за инвестиране. Там парцелите са доста апетитни. Могат да се изградят и жилищни комплекси, и административни сгради. Още повече, че това са терени, които са в същинската централна градска част.

Въпрос: Какво се случва с намерението архитектурният ансамбъл по бул. "Трети март" и около кино "Медея" да бъдат обявени за паметник на културата? И с всъщност по-генералната визия Димитровград да бъде обявен за защитен обект в световната културна съкровищница на ЮНЕСКО?
Отговор: Димитровград вече е част от 27-мия културен маршрут на Съвета на Европа заедно със София, и то точно с тези неугледни бих казал, за съжаление, сгради по бул. "Трети март" и по бул. "България". Иначе в момента реално сме в процедура по обявяването им за паметници на културата, която не е завършила. Ние можем да я завършим в кратък срок, но въпросът е какво печелим и какво губим. Ако тя е факт, то например, всеки един пирон, който трябва да бъде забит на фасадата, трябва да минава през съответното одобрение: първо на главния архитект, второ на Националния институт за недвижимо културно наследство в София, тоест много сериозни ангажименти, свързани с редица документи. Затова и не бързаме.
Идеята навремето при започването на тази процедура е била да се търсят възможности за финансиране на реставрацията и консервацията на архитектурната част на фасадите. Имам идея и в следващите няколко години ще търсим възможности да я реализираме. Тя е да направим един фонд и ако, образно казано, реставрацията на фасадата на един блок е 100 000 лева, 20 или 30 процента да бъдат осигурени от собствениците. И при положение, че те ги осигурят, останалото да е безвъзмездна част. Но, задължително, за да се развива градът ни от културна гледна точка, ние трябва да реставрираме централната градска част в пълния й облик. И не случайно започваме от изготвения от общината проект за близо 5,3 млн. лева.
В следващите два-три месеца ще започнат дейности по реставрация и рехабилитация на централната градска част, но не на фасадите, а само на настилките. Наистина проектът е уникален. С нови осветление, паркова и градинска мебел, нови фонтани пред кино "Планета Пайнер". Така че ще започнем оттам, пък ще мислим поетапно за сградите. Иначе за ЮНЕСКО: изпратили сме необходимите документи, дори имах лична среща с г-жа Ирина Бокова. Сега чакаме обратна връзка. Но там процедурата е дълга, сложна, не става за ден или два.

Въпрос: Здравеопазването и финансовото състояние на общинската болница "Света Екатерина" е един от най-големите проблеми на града. Наскоро Общинският съвет гласува заем от 700 000 лева за стабилизиране на лечебницата?
Отговор: Болницата беше много сериозен казус за мен в предходния мандат. Хубавото е, че успяхме да го решим, макар и с много тежки, крайни мерки. Общинският съвет гласува рефинансиране на съществуващия кредит, който беше спасителен е беше изтеглен миналата година. Предполагам, че това ще се отрази много добре, тъй като сегашният лихвен процент е два пъти по-нисък от предишния. Малко по малко болницата започна да се стабилизира. Това свободно падане към пропастта, към дъното, беше спряно. Оптимист съм, тъй като започна да се работи. Ако няма някакви големи сътресения, знаете в България здравната система е подложена на стресови ситуации, в следващите няколко години ще има добри резултати.
Всяка година общината отделя ресурс според възможностите си. В момента коментираме възможността за купуването на ядрено-магнитен резонанс. Апаратът ще бъде от ново поколение, почти нов, така че има вероятност това да се случи. Ще е много добре, тъй като ще затворим цикъла със скорошния ремонт на скенера. Болницата прескочи трапа и излезе от реанимация.

Въпрос: Кои резултати от работата на екипа Ви не са "видими"?
Отговор: 99 процента от резултатите от работата са невидими. Един процент е "черешката на тортата", крайният продукт, който гражданите виждат.
Преди няколко дни открихме реновираният комплекс на Градската библиотека, Историческият музей и Детският и младежки център. Може би две години и половина невидима работа, за да се стигне до този ден. Но, за да стигнем дотук, започнахме проектиране на всички дейности, защитаване на проекта, одобрението му, минахме през процедура за избор на изпълнител. Започнаха реалните строително-ремонтни дейности. Когато те приключиха, започнахме да мислим и откъде да намерим средства за завършване на целия комплекс. Когато направихме фасадата, се оказа, че тя не кореспондира с вътрешния двор. Всеки ден отделях по половин - един час, за да минавам оттам и да видя докъде са стигнали, ако има проблеми, да ги решаваме, за да дойде този краен резултат. Това не остава толкова видимо.

Въпрос: Днес - 2-ри септември, жителите на града празнуват 69-тата годишнина от основаването на Димитровград. Вашето послание към тях?
Отговор: Настина, 69 години не са много, не са и малко. Димитровград се променя. Променя се, и бих казал, в последните години се променя с темпове, които му прилягат. Това е видимо за всички- и за тези, които харесват работата на кмета и неговия екип, и за тези, които не го харесват.
Моите пожелания към хората са да са здрави и да имат вяра в това, което правим. Мисля, че показахме, че умеем да вършим нещата така, както трябва, и да има резултати от работата. Пожелавам на хората да вярват. Аз вярвам, че след няколко години Димитровград ще бъде коренно променен и коренно различен. Надявам се градът ни продължи възходящата тенденция от последните няколко години.

ВИЗИТКА: Кметът на Димитровград Иво Димов е роден на 18 септември 1968 година в Димитровград. Завършва висше образование "Маркетинг" в ПУ "Паисий Хилендарски". През 2011 г. завършва и Българско училище за политика "Димитър Паница" към НБУ - София. От 1991 до 2007 г. е управител на "Уикенд" ЕООД, Димитровград, а от 2007 до 2009 г. е председател на Общинския съвет - Димитровград. През юни 2009 г. е избран за народен представител в 41-о Народно събрание. Бил е член на парламентарните комисии по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите; образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. Кмет на Димитровград от 2011-та година. Женен, с две деца.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:18 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация