site.btaС референдум на 28 септември 1958 г., Франция приема конституцията на Петата република

С референдум на 28 септември 1958 г., Франция приема конституцията на Петата република
С референдум на 28 септември 1958 г., Франция приема конституцията на Петата република
Париж, Франция (4 септември 1958) Министър-председателят генерал Шарл дьо Гол се обръща към 100 000 французи на площада на Републиката с молба за подкрепа за предложената от него конституция. (AP Photo)

С референдум, състоял се на 28 септември 1958 г., във Франция е одобрена конституцията на Петата република. Тя влиза в сила от 4 октомври същата година. Следващите ѝ изменения са от 2000 г., 2003 г., 2005 г., с последни промени от 2008 г., според информация на отдел “Справочна” на БТА.  
Допитването до народа във Франция и Алжир, както и във всички отвъдморски територии на страната, се случва на фона на напрегната обстановка.

Ето как БТА проследява събитията в своите бюлетини “Международна информация – служебен” и “Международна информация”:

Изявления на френския министър на правосъдието

Париж, 3 септември 1958 г. /Франс прес/ Днес след обед министърът на правосъдието Мишел Дебре коментира по проектоконституцията, която бе току-що окончателно изработена от Министерския съвет.
Спирайки се по-специално на функциите на президента на републиката, той заяви, че президентът ще бъде едновременно символ на държавата и обединяващ принцип на общността от свободни народи. (…)
“(…) стремежът е не да се премахне парламентарния режим, а да се поправи така наречената власт на Националното събрание, или по-точно режимът не партиите."
Сега, когато текстът на проектоконституцията е окончателно изработен, приготовленията за референдума на 28 септември се извършват активно. (…) 

***

Алжирският национално-освободителен фронт ще саботира референдума

Алжир, 4 септември 1958 г. /Франс прес/ Един бюлетин, издаден от канцеларията на генерал Салан се спира върху кампанията, провеждана от Фронта за национално освобождение срещу референдума. Подчертавайки, че основният аргумент на Национално-освободителният фронт си остава терорът, бюлетинът сигнализира, че в областта Гуелма, бунтовниците са известили, че всички мюсюлмани, които приемат да станат председатели и членове на изборни бюра ще бъдат осъдени на смърт. Дните на референдума ще бъдат отбелязани с усилване на терора. Така например бойни групи ще бъдат натоварени със задачата да сплашват гласуващите и да нападат избирателните бюра.
Национално-освободителният фронт води активно кампания срещу гласуването на жените и в някои села всички записали се мюсюлмани, са били принудени да платят глоба. Най-накрая, от страх, че картите за самоличност, иззети рано, ще бъдат заменени преди гласоподаването с други, бунтовниците са решили да не задържат карти на мюсюлмани преди да е наближил денят на гласуването. (…)

***

Реч на де Гол

Париж, 5 септември 1958 г. /Франс прес/ ”Аз и моето правителство законно поехме изключително важната задача да изработим проект за нова конституция и да го представим за одобрение на народа”, заяви между другото генерал де Гол (Шарл де Гол, министър-председател на Франция в него момент - бел. ред.) в речта, която произнесе днес на Площада на републиката. (…)
”Ние изпълнихме тези задачи, заяви де Гол, без да накърним нито едно от народните права, нито една от обществените свободи. Нацията - единственият съдник - ще одобри или ще отхвърли нашето дело. Но ние й го предлагаме с пълно доверие”.
”От първостепенно значение е - продължи генералът - държавната власт да бъде здрава и да почива върху принципа на приемствеността. Днес гигантски сили променят облика на света. Затова ние също трябва да отбележим бързо развитие”. (…)
’’Проектът на конституцията бе изработен съобразно с нуждите на нашия народ, съобразно с повелите на века и света, в който живеем”, заяви министър-председателят, след което премина към разглеждане на конституционния текст.
Според де Гол, главните особености на този текст са следните: “Един национален, арбитър, натоварен за осигурява редовното функциониране на институциите, с право да прибягва към решението на суверенния народ, и който в случай на крайна опасност отговаря за независимостта, честта и цялостта на Франция и спасението на републиката”; освен това, ”едно способно да управлява правителство, на което ще бъде дадено и време и възможност да управлява”; най-сетне, “един парламент, натоварен да представлява политическата воля на нацията, да гласува законите, да контролира изпълнителната власт, без да се стреми да превишава правата си”.
’’Необходимо е, продължи де Гол, правителството и парламентът да си сътрудничат, но да останат разделени, що се отнася до отговорностите им, като никой член на правителството не бива да бъде едновременно и член на парламента. Такава е уравновесената структура, която трябва да има властта. Останалото ще зависи от хората”, След като подчерта значението на Стопанския и социален съвет, избран от професионалните и синдикални организации във Франция и отвъдморските територии, както и значението на конституционния комитет “с компетентност да преценява дали гласуваните закони са съобразени с конституцията”, генерал де Гол направи обширен анализ на структурата на общността, която днес се предлага на отвъдморските територии. (…)
"Чрез гласуването си на референдума всяка територия ще може било да приеме предложението на Франция, било да отхвърли това предложение, като по този начин скъса всякаква връзка с нея”.  

***

Положението в Алжир преди референдума

Алжир, 21 септември 1958 г. /АП/ Днес френски военни представители съобщиха, че алжирските националисти трупат бойни части близо до алжирската граница с Тунис, като очевидно възнамеряват да нанесат удар по време на предстоящия референдум за новата конституция на де Гол. (…)
В Алжир референдумът за предложената нова френска конституция ще започне в петък, два дни преди гласуването в самата Франция. Гласуването в Алжир ще трае три дни, за да се даде възможност на войските едновременно с това да могат да вземат мерки срещу някои бунтовнически нападения, които се очакват.
Ако алжирските мюсюлмани гласуват против новата конституция, те ще покажат своята враждебност към работата за оформяне съдбата на Франция и своето нежелание да участвуват във френските работи. Петстотинхилядната френска армия в Алжир е получила нареждане ”да спечели борбата за референдума”. Междувременно френските военни власти твърдят, че бунтовниците са се оказали относително слаби в своята кампания против референдума в самия Алжир. Докато бунтовническият саботаж и нападения в самата Франция непрекъснато се разрастват, французите твърдят, че терористичните действия в самия Алжир не са се увеличили. За забелязване е обаче, че според някои съобщения, бунтовниците са променили своята тактика. Вместо да извършват нападения с пистолети й бомби в мюсюлманските кафенета и по мюсюлманските пазари, напоследък бунтовниците нападат почти изключително онези мюсюлмани и европейци, известни със своята враждебност към всеки компромис във връзка с положението на Алжир. Един френски офицер в главната квартира на френските въоръжени сили в Алжир и Сахара заяви: “Това вече не е сляп тероризъм”. 

***

Интересен факт е дълго писмо на Н. С. Хрушчов до читатели, публикувано в “Правда”, което е препечатано върху шест страници от бюлетина “Международна информация” на БТА, и в което той излага своята позиция за френския референдум:

Отговори на Н. С. Хрушчов на въпроси на читатели на “Правда”

Москва, 22 септември 1958 г. /ТАСС/ В редакцията на "Правда” се получават много писма, в които читатели молят да бъде разяснена същината ма събитията във Франция. (…)
Редакцията на "Правда" се обърна към др. Н. С. Хрушчов с молба да се изкаже по тези въпроси.
Ето отговорът на др. Н. С. Хрушчов, обнародван днес в "Правда”:
(…) Лъжата за някаква спасителна мисия на новото правителство стана още по-явна, когато започна трескавата надпревара за подготовка на новата конституция, която облича ръководителя на държавата във всеобемащи диктаторски пълномощия.
Сега, в навечерието на референдума по проекта за нова конституция, се полагат двойни усилия да се придаде външен вид на легалност на подготвяната във Франция промяна на режима. (…)
Събитията във Франция не трябва да се разглеждат изолирано от общата обстановка в Западна Европа. През целия следвоенен период силите на империалистическата реакция, претърпели поражение във Втората световна война, в която бяха разгромени германският и италианският фашизъм, упорито се стремяха да затвърдят своите разклатени позиции. През изминалите 13 години много пъти се правеха опити за възстановяване фашизма в нова форма, под нова форма. (…)
Плановете за установяване на лична диктатура, поставени в основата на новата конституция, свеждането до нула ролята на парламента, осъществяването на режим на най-строги полицейски репресии, а някъде, като например в Алжир, и на терор, копиран от хитлеристки образци, даваното на военщината командни позиции в държавата, постепенното премахване даже на ония свободи, които дава буржоазната демокрация, заплахата да бъде лишена работническата класа от нейните социални завоевания и посягането върху нейните демократични организации - всичко това неволно възкресява в паметта събитията, станали през 1933 г. в Германия. Затова може с пълно основание да се говори днес, че над Франция е надвиснала заплахата от фашизма. (…)

И реакцията на френския печат на писмото на Хрушчов:

Преглед на парижкия печат

Париж, 23 септември 1958 г. /Франс прес/ Нападките на Хрушчов срещу френската проектоконституция и развитието на френската вътрешна политика от месец май насам предизвикват някои коментари в тазсутрешните парижки вестници.
Според "Орор" намекът на съветския министър-председател за Германия през 1933 г. е пример, "който може само да предизвика смях. “Как Съветският съюз - добавя вестникът - би приел без ярост една нация, която беше готова да изпадне в безредие, да се възстанови внезапно, да потвърди своята воля да живее? Яростта на Хрушчов осветлява тайните му мисли. Ние му убягваме. Той ни обижда. Това е от добро по-добро. Хрушчов не може да ни засегне…”. 
"Фигаро" смята: "Би имало за какво да се смеем, ако обстоятелствата бяха за смях. Можем да се надяваме, че тази безпрецедентна демонстрация най-после ще отвори очите на всички доброволно заслепени, според които гласуването с ”не” не налагаше досега и най-малкото споразумение с хората от Москва... Може да се смята, че гласувайки с ”да” в неделя, Франция ще каже “не” на Хрушчов”. (…)
Печатът на крайната левица продължава своята кампания срещу диктатурата, "която ще настъпи, ако са гласува с "да" при референдума".

***

За новата конституция на Франция

Париж, 23 септември 1958 г. /АП/ Новата френска конституция, по която ще се гласува на националния референдум в неделя, ще даде на Франция нещо смесено между американския вид президентска система на управление и традиционния европейски парламентарен режим.
Предварителните указания говорят, че голямото мнозинство от гласоподавателите ще гласуват за новия документ, който министър-председателят де Гол предлага на самата Франция и на отвъдморските й територии. Изглежда, че само една или две от колониите ще гласуват против конституцията. Положението в Алжир е помрачено от националистическото въстание и от създаването на бунтовническо “задгранично правителство” в Кайро.
Новата конституция дава на изпълнителната власт възможност да играе много по-съществена роля в политиката на Франция, нещо, което прилича на положението на президента на САЩ, но с оглед на Френските и европейски демократични традиции тя разделя функциите между президента и министър-председателя.
Идеята се състои в това френската политика да стане по-стабилна. Остава да се види как ще действува този принцип. В края на краищата нито един закон не би могъл да попречи на французите да си останат французи и почти сигурно е, че веднага след приемането на конституцията ще последват предложения за нейното допълване и поправяне.
По време на кампанията, предшествуваща референдума, в центъра на вниманието е новият президентски пост. Това отчасти се дължи на факта, че всички очакват де Гол да заеме този пост и отчасти защото президентът обладава ключова позиция в новата система на управление. (…)
Новата конституция открива нов път пред френските отвъдморски територии, който може да ги доведе, ако пожелаят, до един вид положение на доминиони в рамките на едно "сдружение на свободни народи" и дори до пълна независимост. В началото обаче "колоните" стават членове на “френската общност", която представлява нов вид световна конфедерация. (…)

***

Френска Каледония и конституцията на де Гол

Нумеа /Френска Каледония/, 27 септември 1958 г. /Ройтер/ Тукашните професионални съюзи апелираха към работниците да поставят в своите пликове за гласуване едновременно бюлетини с "не” и "да", в израз на подкрепа не личността на генерал де Гол и за Франция, с опозиция към предлаганата нова конституция. 

***

Референдумът във Франция

Париж, 28 септември 1958 г. /ДПА/ При референдума във Франция трябва да се очаква голямо участие на населението. Днес няколко часа след отваряне на избирателните пунктове, в някои места вече 40% от избирателите са гласували. (…)
Докато от отвъдморските територии на Франция днес до обед бяха получени само оскъдни сведения за хода на гласуването, всички съобщения от Алжир гласят, че и там трябва да се очаква голямо участие както на мюсюлманското, така и на европейското население. 

***

Референдумът в Алжир

Алжир, 28 септември 1958 г. /Ройтер, от Джон Буш/ Парашутисти патрулираха днес по улиците на Алжир, докато европейци и мюсюлмани чакаха реда си да гласуват във френския референдум на избирателни пунктове в покрайнините на квартала “Казба”.
Въоръжени войници и патрули от вътрешната гвардия стояха в готовност да се справят с всеки опит за смущаване на гласуването от страна на бунтовници от Фронта за национално освобождение, който призова да се бойкотира референдумът. (...)
В самия избирателен пункт граждани обискираха всеки, който влезеше, за да търсят оръжие и бомби.
Войниците, които влизаха в училището, трябваше да оставят оръжията си на вратата, тъй като никому не е позволено да влиза в избирателните пунктове въоръжен. (…)
Официални лица заявиха, че народът се е трупал да гласува в “Казба” още преди 7 часа сутринта, когато започна гласуването. (...)
В Оран /Западен Алжир/ опашките стигнаха до стотици души, които чакаха да влязат вътре.
В Мостагалем, също в Западен Алжир, една мюсюлманка, решена да гласува, пренебрегна съвета на лекаря да стои в къщи и поради това роди в избирателния пункт. 

***

Действия на алжирски патриоти във Франция

Париж, 28 септември 1958 г. /Ройтер/ Шестима души бяха убити, осем ранени във Франция през нощта, когато алжирски терористи нападнаха за последен път преди днешното гласуване. (…)

***

Първи резултати от референдума във Франция

Париж, 28 септември 1958 г./Франс прес/ Според първите резултати, получени от най-различни департаменти, процентът на гласувалите с "да" възлиза над 70%. 

***

Частични резултати от референдума в Гвинея

Париж, 29 септември 1958 г. /Франс прес/ Първите частични резултати в Гвинея показват огромно мнозинство на гласувалите против конституцията.
В Гвинея, която изглежда, че е единствената отвъдморска територия, която ще отхвърли конституцията, са преброени вече 177 792 гласа против конституцията и само 4515 гласа в полза на конституцията. Ако, както всичка кара да се предполага, броят на гласовете против конституцията бъде по-голям от броя на гласовете в полза на конституцията, Гвинея ще стане независима държава и не ще участвува във френската общност, както другите отвъдморски територии.
Изглежда, че навсякъде участието в референдума е било масово. (…)

***

Резултати от референдума в Алжир и отвъдморските територии

Париж, 29 септември 1958 г. /Франс прес/ Тази сутрин в Алжир бе съобщено, че от 81% гласували в сравнение с вписаните в избирателните списъци, 96% са гласували за конституцията. (…)
Късно след обед що бъдат известни окончателните резултати за всички департаменти в Алжир. (…)
В отвъдморските територии и "бившите колонии" Антилите, Гвиана и Реюнион, които са вече френски департаменти, е отбелязан успех, тъй като населението е гласувало в полза на новата конституция. Обаче в някои от отвъдморските територии процентът на въздържите се е значителен. (…)

***

Задачите на правителството на де Гол

Париж, 29 септември 1958 г. /Франс прес/ Две задачи чакат правителството на генерал де Гол след триумфалното раждане на Петата република.
Първата е създаването на новите институции, а втората - да се управлява с авторитет страната през преходния период от четири месеца, който трябва да изтече, преди да влезе в действие новият режим. (…)

***

Де Гол се завръща от Алжир

Париж, 4 октомври 1958 г. /Ройтер/ Днес генерал де Гол, с пораснал авторитет и укрепнал личен престиж, се завърна със самолет от посещението си в Алжир, точно когато изминават последните часове на неспокойната Четвърта република. (…)
Главният кореспондент на Ройтер в Париж Харолд Кинг изтъкна, че де Гол е избегнал всички опасни положения, като не се е обвързал със становището за абсолютната интеграция, а също така и с каквото и да било обещание за преговори с бунтовниците.
Днес в Алжир бе официално съобщено, че де Гол е изпратил писмо на генерал Раул Салан, командир и генерален делегат в Алжир, и до въоръжените сили, които той командува. В писмото се настоява те "веднага" да осъществят пълното усмиряване на Алжир.
Новата конституция ще бъде публикувана в Държавен вестник утре - една седмица след като бе одобрена от преобладаващото мнозинство на избирателите по време на референдума. От утре нататък де Гол на практика ще притежава неограничени права в продължение на четири месеца, докато бъде избран нов парламент и нов президент, и докато бъде посочен нов министър-председател и съставено ново правителство.

***

Коментар за създаването на Петата република на Франция

Париж, 5 октомври 1958 г. /Франс прес/ Тази сутрин в 5 часа бе създадена Петата република на Франция. В днешния си брой държавният вестник съобщава за новите институции, които французите и отвъдморските народи, свързани с Франция, одобриха е референдума от 28 оептомери. Създаваното на Петата, република представлява същевременно погребение на Четвъртата, чиито институции автоматически се отменят от днес. (…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:15 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация