site.btaСитуацията с коронавируса през седмицата от 17 до 23 юли

SK 11:25:31 23-07-2021
NS1124SK.006
Свят - коронавирус - седмица - обобщение

Ситуацията с коронавируса
през седмицата от
17 до 23 юли


София, 23 юли /БТА/
Над 4,1 милиона са вече жертвите на коронавирусната пандемия, сочат последни данни на правителствата по света, обобщени снощи от Световната здравна организация (СЗО).
Потвърдените случаи на КОВИД-19 до момента са 191 773 590, а 4 127 963 от заразените са починали.
Според изчисления на Франс прес трите страни с най-много смъртни случаи са Съединените щати (610 061), Бразилия (545 604) и Индия (418 987). Следват Мексико, Перу, Русия, Великобритания, Италия, Колумбия и Франция. Сред държавите в тази десетка САЩ, Бразилия, Перу, Русия, Италия и Колумбия отчитат спад в смъртността на седмична база, а останалите - увеличение.


* * *

Новите случаи на коронавирус в света през последната седмица са над 3,4 милиона - с 12 процента повече спрямо предходната, съобщи в сряда СЗО. При това темпо експертите й очакват общият брой на потвърдените случаи до три седмици да надхвърли 200 милиона.
В момента заразените се увеличават най-бързо в Западния Пасифик и в Европа. Сред държавите с най-много нови случаи са Индонезия, Великобритания, Бразилия, Индия и Съединените щати.
За сметка на това броят на починалите заразени продължава да намалява. През последната седмица по света смъртните случаи, свързани с коронавируса, са около 57 хиляди.
СЗО обясни растящия брой инфектирани с разпространението на нови вирусни варианти, разхлабването на ограничителните мерки и все още многото хора, които нямат имунитет въпреки напредъка на ваксинационната кампания в някои държави.
Здравната агенция на ООН призова страните да поемат ангажимент да ваксинират срещу КОВИД-19 поне 40 процента от населението си до края на годината. В глобален мащаб са поставени към 19 юли над 3,5 милиарда дози ваксини (3 568 861 733), но само около 1 процент от тях - в по-бедни държави.
Вариантът Делта е открит в близо сто държави и вече е доминиращ в световен мащаб. Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обаче предупреди, че може да се появи и по-опасна мутация.


* * *

Международен колектив от медици съобщи, че заради пандемията 1,5 милиона деца са изгубили най-малко по един родител, баба, дядо или настойник, писа сп. "Лансет".
Разпространението на нови мутации и забавянето на ваксинацията може обаче да увеличи с няколко милиона броя на "коронавирусните сираци", предупреди Джулиет Анвин от Имперския колеж в Лондон.


* * *

Британски учени откриха ген, който помага за откриване на заразени с новия коронавирус в много ранен етап, преди да се появят първите симптоми, информира изданието "Лансет майкроуб".


* * *

Европейски изследователи установиха, че екстракт от сладък пелин (Artemisia annua) е ефективен в борбата срещу новия коронавирус. Датски и германски експерти проведоха експеримент с човешки клетки, за да изследват въздействието на извлеченото от растението вещество артемизинин, неговите производни - артесунат и артеметер, също и на екстракта като цяло. Възможно е на тяхна основа да бъде създадено лекарство срещу КОВИД-19, сочат резултатите, публикувани в изданието "Сайънтифик рипортс".
Руският вирусолог Сергей Нетьосов обаче прогнозира преди дни, че за създаване на лекарство срещу това заболяване може да потрябват години.


ЕВРОПА
==========

стана първият регион в света, надхвърлил прага от 50 милиона случая на коронавирус, след като по-заразният вариант Делта предизвика рекордно увеличаване на откриваните дневно нови случаи.
На всеки осем дни Европа регистрира по един милион нови инфекции, а общият брой смъртни случаи в региона, свързани с коронавируса, достигна към 1,3 милиона.
Досега в ЕС напълно ваксинирани против ковид са 54.7 на сто от пълнолетните или 200 милиона граждани, съобщи Европейската комисия. ЕК настоява държавите от ЕС да наваксат различията в броя на ваксинираните и посочва, че е осигурила достатъчно ваксини, за да може до края на месеца делът на изцяло имунизираните да достигне 70 на сто.
По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) на първо място сред страните от общността по дял на напълно ваксинираните е Малта с над 83 процента. Следват Унгария и Ирландия с по около 65 на сто. Сред държавите на Стария континент, които не са част от ЕС, начело е Исландия с близо 83 процента.
По една доза ваксина е поставена на 68,4 на сто от пълнолетното население на ЕС. Начело са Белгия, Малта и Нидерландия.
ЕК съобщи, че ще осигури 120 милиона евро за 11 нови проекта, свързани със спешни проучвания на вируса на ковид и неговите разновидности. В проучванията ще участват 312 изследователски екипа от 40 държави, включително от 23 страни извън ЕС.


ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Тази седмица отпаднаха почти всички рестрикции в Англия, свързани с пандемията. Залите за спектакли и стадионите могат да работят с пълен капацитет, дискотеките подновиха работа, клиентите могат да бъдат обслужвани на бара в пъбовете и не се ограничава вече броят на участниците в събирания. Носенето на маски в обществения транспорт и магазините остава като препоръчителна мярка, но в лондонския градски транспорт все още е задължително.
Шотландия премахна повечето ограничения, а на 9 август се очаква да отмени и останалите. Всички рестрикции трябва да бъдат премахнати в Уелс на 7 август, но властите решиха да остане в сила задължителното носене на маски на закрито. На 26 юли в Северна Ирландия ще бъде сложен край на мерките за дистанция на открито и ще бъде намалена дистанцията на закрито до един метър. На 12 август ще бъде обсъдена отмяна на задължителното носене на маски.
Британците, работещи в ключови за страната отрасли, ще бъдат тествани ежедневно на работните места, ако са били в контакт със заразени с коронавируса. При отрицателен резултат те ще продължат работа, вместо да се самоизолират, както досега, обяви правителството.
КОВИД-19 отне живота на 128 980 души във Великобритания, където след предходното разхлабване на мерките броят на заразените стремително расте вече седмици. Обединеното кралство е сред най-силно засегнатите от пандемията европейски страни, макар да е на първо място сред тях по ниво на ваксинацията - 87 на сто от пълнолетното население са получили поне една, а 68 на сто и двете дози.


ИРЛАНДИЯ

силно облекчи антиковидните ограничения за пристигащите от чужбина, като се присъедини със закъснение към европейската система за здравни сертификати след кибератака, насочена към здравната система на страната.
Пътниците от останалите 26 членки на ЕС, както и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, вече няма да подлежат на карантина, ако са напълно ваксинирани, прекарали са коронавирус или представят скорошни отрицателни тестове за КОВИД-19. Тези облекчени правила ще се прилагат и за пътници от съседна Великобритания.


РУСИЯ

Общо 33,6 милиона жители на страната, или 23 на сто от 146-милионното население, са получили поне една доза ваксина срещу КОВИД-19, информира Москва. 22,6 милиона души, или 15 на сто, са напълно ваксинирани.
Властите срещат затруднения с ускоряването на ваксинацията. Същевременно броят на новозаразените за денонощие нарасна повече от два пъти - от 9000 в началото на юни до над 25 000 в средата на юли. Съответно над 30 от 85-те руски региона направиха ваксинацията задължителна за някои групи като служителите в здравеопазването, образованието и услугите. Президентът Владимир Путин, заявил миналия месец, че не подкрепя задължителната имунизация, призова властите да агитират за ваксините.
Русия е регистрирала досега над 6 милиона заразени и над 150 000 починали, но според самите статистици броят на смъртните случаи е доста по-голям.
Руското правителство заяви, че е готов проектът "Санитарен щит", който да брани епидемиологичната сигурност на страната. До 2024 г. за него ще бъдат отпуснати 30 милиарда рубли.
Проектът предвижда тестови системи за нови инфекции да се разработват за 4 дни, а ваксини срещу тях - за 4 месеца. Включва и бързо организиране на експресна диагностика по границите, вместо те да бъдат затваряни. "Санитарният щит" според властите цели Русия да прекарва епидемиите без локдауни, икономиката й през това време да работи нормално.
Според здравния министър Михаил Мурашко ситуацията с коронавируса в Русия остава крайно напрегната, но Москва и регионът смекчиха рестрикциите. По думите на столичния кмет Сергей Собянин броят на новите случаи там спада четвърта поредна седмица, по-специално заради ефективните действия на властите.
Междувременно в руската столица стартира програма за реваксинация - московчани и гости на града могат да си поставят повторно Спутник V или Спутник лайт. В. "Известия" писа, че е време да бъдат реимунизирани над 320 000 жители на Москва. В провинцията ще започне реваксинация, щом бъде натрупан достатъчен резерв от препарати.


ГЕРМАНИЯ

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че в страната обезпокоително нарастват случаите на коронавирус, и призова хората да се ваксинират. "Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-свободни ще бъдем", каза тя.
"Имаме експоненциално нарастване на броя на новите случаи и според мен тази динамика е тревожеща. Всяка ваксинация е от значение. Всяка ваксинация е една крачка, една малка крачка към връщането към нормалността за всички", заяви Меркел.
По данни на ЕЦПКЗ и СЗО в страната са регистрирани досега 3 750 503 заразени с КОВИД-19, от които 91 458 са починали.

ФРАНЦИЯ

За да отидат на кино, да разгледат музей или да посетят спортна проява, французите трябва вече да представят документ, че са ваксинирани, или отрицателен тест за КОВИД-19. Междувременно броят на заразените в страната експлозивно расте заради по-заразния вариант Делта.
С 18 000 нови инфектирани за денонощие "имаме увеличено със 150 процента разпространение на вируса на седмична база - нещо, което никога не е било", посочи здравният министър Оливие Веран.
Правителството говори без колебание за "четвърта вълна", а носенето на маски навън се завръща в редица туристически зони, където епидемията се разпалва отново.
От началото на август се очаква да бъде разширен и обхватът на местата, където ще се представя санитарен пропуск - добавят се кафета, ресторанти и влакове.
Лекарите и властите разчитат ваксинацията да намали натиска на "четвъртата вълна" върху болниците в страната. Най-малко една доза ваксина са получили вече 56,6 на сто от населението, а 46,4 процента са имунизирани напълно. Премиерът Жан Кастекс посочи, че набелязаната цел за 40 милиона поставени първи дози ваксина се очаква да бъде постигната в края на юли, месец по-рано от предвиденото.
Франция - страна с над 67-милионно население, е регистрирала официално 111 576 жертви на коронавируса досега.

ИТАЛИЯ

Италианското правителство полага усилия да се справи с увеличението на случаите на КОВИД-19 и въвежда задължение хората да представят зелен пропуск, за да получат достъп до редица услуги и дейности.
От 6 август такъв пропуск ще е необходим за достъп до спортни зали, плувни басейни, стадиони, музеи, спа центрове, казина, кина, театри и до закритите части на ресторантите и баровете. Документът удостоверява, че притежателят му е получил поне една доза ваксина срещу вируса, има отрицателен тест, не по-стар от 48 часа, или е преболедувал от КОВИД-19.
Засега изискването няма да се прилага за достъп до влаковете, обществения транспорт и вътрешните полети. Дискотеките обаче ще останат затворени дори за притежателите на зелен пропуск.
Италия регистрира в последно време по хиляди новозаразени за 24 часа с тенденция към увеличаване.
Броят на напълно ваксинираните срещу коронавируса в Италия е 27,3 милиона души - над половината от цялото население на възраст над 12 години. Общо са поставени 61 777 255 дози ваксини - повече от 90 процента от наличните. Нивото на хоспитализациите, включително в интензивни отделения, остава стабилно.


ИСПАНИЯ

Над 80 на сто от новите случаи на КОВИД в Испания през последните пет седмици са регистрирани сред неваксинирани, заяви испанската здравна министърка Каролина Дариас. Само 5,5 процента от новозаразените са напълно ваксинирани, а 11,4 процента - частично. "Трябва да запазим темпото на ваксинационната кампания", призова тя.
Испанският премиер Педро Санчес заяви, че страната му тази седмица ще започне да изпраща като дарение 7,5 милиона дози ваксини срещу коронавируса. Те ще бъдат предназначени основно за Латинска Америка,
Броят на дневно инфектираните в Испания расте от края на миналия месец. Досега страната с население 46,9 милиона е регистрирала повече от 4,2 милиона заразени и над 81 000 смъртни случая, свързани с КОВИД.

СЛОВАКИЯ

Само напълно ваксинирани вярващи ще могат да присъстват на публични прояви по време на визитата на папа Франциск в Словакия наесен, съобщиха властите. "Това е единственият реален начин да не се ограничи радикално броят на участниците", заяви Станислав Зволенски, архиепископ на Братислава.
Папата е ваксиниран и призова хората да се ваксинират, определяйки противопоставянето на ваксините като проява на "самоубийствен реакционизъм". Франциск ще посети Словакия от 12 до 15 септември след кратко спиране в Унгария, за да отслужи меса в Будапеща.


ЧЕХИЯ

Срещу лекарка от Прага бяха повдигнати обвинения в разпространяване на невярна информация за ваксините срещу КОВИД-19. Ивета Кржижова, пластичен хирург, е подведена под наказателна отговорност. Според прокуратурата тя е призовала за прекратяване на "ваксинационния холокост" и е публикувала невярна информация, че половината от обитателите на старчески дом са починали след ваксинация. Ако бъде призната за виновна, Кржижова може да получи до 8 години затвор.

АЗИЯ
========


КИТАЙ

Китай няма да следва предложения от СЗО план за по-нататъшно разследване за произхода на КОВИД-19, защото той съдържа език, незачитащ науката, заяви заместник-ръководителят на китайската Национална здравна комисия Цзън Исин. Китай се противопоставя на политизирането на въпроса, добави той.
Цзън каза, че е бил смаян от плана и особено от версията, че вирусът може да е изтекъл от китайска лаборатория - "слух, който е в разрез със здравия разум и науката".
Китайски и британски учени доказаха с изследване естествената, а не ръкотворна поява на КОВИД-19, писа в. "Глоубъл таймс", издаван от Пекин.
Над триста полета бяха отменени в Китай, след като деветима служители на летището в град Нанцзин дадоха положителни проби за коронавирус и бяха поставени в изолация. Близо до летището бе организирано масово тестване. Всеки, който иска да напусне 8-милионния град, трябва да представи отрицателен тест за КОВИД.

ИНДИЯ

Изследвания показаха, че малко над две трети от жителите на страната може вече да са преболедували от коронавируса. Медии видяха тук последици от вълната през април-май, когато заразените за денонощие в страната достигаха към 400 000, а всеки ден умираха по 4000 души.
В Индия са регистрирани 31,2 милиона инфектирани и почти 419 000 смъртни случая от КОВИД-19. Страната е на трето място по смъртност сред болните след САЩ и Бразилия.
Броят на поставените дози ваксина в Индия надхвърли през уикенда 400 милиона. С две поставени дози обаче са едва 8 на сто от индийците - над 83 милиона. Най-малко една доза са получили над 40 процента от пълнолетното население на страната с повече от 1,3 милиарда жители. Засега се имунизират само лица над 18-годишна възраст.
Индийските власти са разрешили употребата на три ваксини - местната Ковишийлд, разработена от АстраЗенека, препарата Коваксин, също произвеждан в Индия, и руския Спутник V. По-рано ресорното министерство съобщи, че в Индия има още пет готови ваксини, които са в клинични изпитания.


САУДИТСКА АРАБИЯ

Хиляди мюсюлмански поклонници с маски, тръгнали на ежегодния хадж, се събраха на хълма Арафат, за да изкупят греховете си, изразявайки надежди за мир и приключване на пандемията от коронавируса.
Саудитска Арабия, където се намират най-свещените за исляма места - Мека и Медина, за втора поредна година не пусна поклонници от чужбина и обвърза достъпа до хаджа за жителите на кралството с някои условия. Само 60 000 граждани и жители на Саудитска Арабия на възраст между 18 и 65 години, които са напълно ваксинирани или са преболедували и не страдат от хронични заболявания, бяха одобрени за участие в поклонението.

ИРАН

Иран регистрира пореден рекорд по брой нови случаи на коронавирус за денонощие - въпреки локдауна в столицата Техеран и нейните околности.
Общият брой на смъртните случаи в страната с население от близо 83 милиона души достигна над 88 000 сред повече от 3,5 милиона инфектирани.
По време на вече петия локдаун от началото на пандемията в Техеран и в съседната провинция Алборз всички пазари, търговски обекти и държавни служби са затворени, наред с кината, фитнесите и ресторантите.
Според управителя на Техеран Ануширван Бандпай всички болници в провинцията са изчерпали капацитета си за прием на пациенти.


ЯПОНИЯ

Японският император Нарухито определи като "трудно" провеждането на Олимпийските игри в Токио на фона на пандемията от коронавирус и изрази уважение към усилията, положени от организаторите.
Въпреки откритите случаи на КОВИД-19 в олимпийското село представители на МОК и ръководители на проявата уверяват, че ситуацията е под контрол и епидемиологичната обстановка като цяло е нормална.
Игрите ще се състоят без фенове по трибуните. Всички спортисти минават всеки ден на проверка, наредено им е да спазват дистанция и да носят маски през цялото време, докато не се състезават, не спят и не ядат.
Олимпийският "карантинен балон" вече е пробит и вирусът може да тръгне из Япония, заяви обаче Кенджи Шибуя, бивш директор на Института за общественото здраве към Кралския колеж в Лондон.
Бодрите изявления на организаторите не отразяват реалността и само ядосват японците, каза той.
Вчера, ден преди официалното откриване на игрите, в Токио бе регистриран нов шестмесечен връх в дневния прираст на заразените с коронавирус - 1979 случая.
Премиерът на Япония Йошихиде Суга, който твърдо настояваше за провеждане на игрите, обяви на 12 юли извънредно положение в столицата. Оттогава дневният прираст на заразените рязко се повишаваше. Извънредните мерки, включващи забрана за продажба на алкохол и съкращаване на работното време на ресторанти и барове, ще бъдат в сила до 22 август, след закриването на Олимпийските игри на 8 август.
От началото на пандемията досега в Япония са регистрирани 853 000 случая на коронавирус, от които 15 097 са приключили със смърт.
За момента са напълно ваксинирани само 22 процента от населението на страната, съобщиха наскоро властите.

ИЗРАЕЛ

В Израел отново ще действа системата със зеления пропуск, решиха властите с оглед нарастващия брой на заразените.
За да присъстват на прояви с повече от сто души, всички израелци от 12-годишна възраст нагоре ще трябва да представят такъв документ. Мярката ще се прилага за спортни и културни прояви, а също така в зали за фитнес, ресторанти, конферентни зали, места за молитви и др. Очаква се тя да бъде одобрена от правителството и да влезе в сила до една седмица.
Зелени пропуски бяха въведени в Израел през февруари, но след значителен спад в броя на новите случаи повечето ограничения бяха отменени. Напоследък обаче заразените стават все повече, изглежда заради разпространението на варианта Делта.
Над 56 процента от гражданите на Израел са инжектирани с по две дози ваксина срещу КОВИД.


* * *

Смъртните случаи, свързани с коронавируса, се увеличават в Югоизточна Азия, обхваната от епидемична вълна. ИНДОНЕЗИЯ регистрира рекорден брой починали за едно денонощие, в съседна МАЛАЙЗИЯ препълнени болници бяха принудени да лекуват пациенти на пода, а в най-многолюдния град в МИАНМА, Янгон, гробищата не спират работа заради извънредно големи брой чакащи погребения.
Болниците в Мианма не работят поради продължителна стачка на персонала, протестиращ срещу военната хунта. Доброволци ходят от къща на къща и събират трупове на починали от коронавируса, съобщиха медиите.
ЮЖНА КОРЕЯ отбеляза нов рекорден дневен
прираст на заразените - над 1780 случая. Въпреки това в страната няма значително увеличение на хоспитализациите и починалите.
В столицата на ВИЕТНАМ Ханой бяха въведени тази седмица строги мерки срещу разпространението на заразата. Преустановени са всички несъществени услуги в града. Хората трябва да спазват дистанция от два метра помежду си. Властите съветват да се излиза навън само при абсолютна необходимост. Въведена е забрана за събирания на повече от пет души.
В началото на месеца столичните власти вече затвориха ресторантите, баровете, кафенетата и масажните салони. Виетнамското правителство заяви, че очаква да получи тази година поне 120 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19.
Медии предрекоха неизбежна нова епидемична вълна в ГРУЗИЯ, която вдигна всички антивирусни ограничения, включително в сферата на туризма. На този фон премиерът Иракли Гарибашвили отново апелира към гражданите да се подложат на ваксинация.
"Страната ни вече няма да издържи това", заяви Гарибашвили на заседание на кабинета, обсъдил нови забрани с цел да бъде спасен животът на десетки хора. Епидемичната обстановка се влошава - малка Грузия регистрира вече 18 жертви на вируса за денонощие. По данни на университета "Джонс Хопкинс", общият брой на заразените в 2,6-милионната страна досега е над 390 000, а смъртните случаи са 5592.

СЕВЕРНА АМЕРИКА
====================

САЩ

Епидемичната ситуация в страната се изостря. При все че половината население е получило поне една доза ваксина и месеци наред инфекцията затихваше, броят на новозаразените скочи за две седмици със 135 процента.
Щатите отчитат досега общо 35 146 476 инфектирани и 625 808 смъртни случая. След експлозивен ръст на заболеваемостта в Лос Анджелис местните власти подновиха задължението за носене на маски. Главният санитарен лекар на САЩ предупреди, че това може да се случи и в други градове.
Президентът Джо Байдън заяви, че пандемията заплашва днес онези, които не са се ваксинирали. "Това е толкова просто, толкова просто", каза той в телевизионно предаване.
Байдън заяви, че скоро ще могат да се ваксинират и деца до 12-годишна възраст. В момента учените "правят проучвания, тестове и вземат решение", добави той.
Африканските и други страни трудно могат да си позволят препарати срещу КОВИД-19 и броят на заразените там остава висок. Затова "Америка трябва да полага повече усилия за раздаване на ваксини и помощ в разпределянето на жизненоважно лечение в тези страни. Въпросът не опира само до етиката, това ще повиши и глобалния престиж на Америка", пише автор на изданието от САЩ "Нешънъл ривю".
Неспособността на Москва и Пекин да сложат край на пандемията чрез доставки на ваксини в други страни дава на САЩ отличен шанс да се проявят на световната сцена, добавя той.


КАНАДА

отваря границите си за граждани на САЩ от 9 август, за туристи от други страни - на 7 септември. Напълно ваксинираните няма да бъдат поставяни под карантина, заявиха властите.
За 9 август е насрочено и отваряне на всички големи международни летища. Сега полети от чужбина приемат само Монреал, Торонто, Калгари и Ванкувър.
При общо 1 424 715 случая и 26 512 починали ваксинацията срещу КОВИД-10 в Канада е обхванала половината жители над 12-годишна възраст. Страната е получила досега 50,6 милиона дози от различни производители.


ЮЖНА АМЕРИКА
==================

БРАЗИЛИЯ

- страната на втора позиция в света по смъртност с над половин милион жертви на вируса, декларира общо към 19,5 милиона заразени с КОВИД-19 от началото на пандемията и 722 626 активни случая.
Разпространеният в Бразилия вариант Гама според учените може би е двойно до 2,5 пъти по-заразен от изходния щам, при все че не се смята за по-смъртоносен.
Властите са ваксинирали изцяло 16,5 на сто от населението, а близо 45 процента са получили поне една доза.
ЮТюб блокира достъпа до видеоклиповете в акаунта на президента Жаир Болсонаро. Причина са скептичните му изказвания за коронавируса и препоръките за лечение на КОВИД-19 да се използват препарати с недоказана ефективност, съобщи компанията.


АВСТРАЛИЯ
==============

Над половината от 25-милионното население на Австралия е в локдаун заради разпространяването на вариант Делта в три големи града.
Щатът Южна Австралия се присъедини към щатите Виктория и Сидни със строги забрани към хората да напускат жилищата си. Сидни, най-населеният град в страната, вече е четвърта седмица в локдаун, а щатът Виктория и столицата му Мелбърн удължиха карантината до началото на следващата седмица.
Австралия дълго време бе хвалена заради първоначалните добри резултати в управлението на пандемията, постигнати главно със строги мерки за затваряне на границите. Напоследък обаче страната регистрира по стотина нови случаи дневно - това изглежда незначително в сравнение с данните от други държави, но е предизвикателство за Австралия, обявила от самото начало стратегия, целяща "нула случаи".
Освен това кампанията за ваксинация там протича много бавно - ваксинирани са под 10 на сто от населението, докато редица развити страни вече обмислят бъдещето си след коронавируса.


АФРИКА
==========


ТУНИС

Министър-председателят на Тунис Хишем Мешиши обвини уволнения вече министър на здравеопазването, че е взел "престъпно" решение, довело до струпване на много хора и хаос във ваксинационните центрове. Във вторник те бяха отворени за млади хора и в тях се събраха десетки хиляди. Заради малкия брой налични дози места се стигна до насилие.
"Решението да бъдат извикани всички тунизийци за ваксинация в деня на Айд ал Адха (Курбан байрам) е популистко и може да бъде описано като престъпно и заплаха за здравето на тунизийците и социалния мир", заяви Мешиши. По-рано той отстрани здравния министър Фаузи Мехди след размяна на обвинения във връзка с увеличения брой случаи с КОВИД-19 и бавното темпо на ваксинацията.
/Андрей Шарков/




/НС/



news.modal.header

news.modal.text

Към 12:25 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация