site.btaРедки сортове грозде обработват двама приятели във врачанската винарна "Лиляче"

Редки сортове грозде обработват двама приятели във врачанската винарна "Лиляче"
Редки сортове грозде обработват двама приятели във врачанската винарна "Лиляче"
Уникални сортове грозде като „Сензо“, „Ркацители“, „Верментино“ обработват Виктор Антов и Николай Ангелов във винарната си в село Лиляче. На снимката: залата за дегустации на винарна „Лиляче“, Враца (16 септември). Снимка: кореспондент на БТА във Враца Лиляна Рашкова

Редки за България сортове грозде като Сензо, Ркацители, Верментино, Наслада обработват Виктор Антов и Николай Ангелов във винарната си в село Лиляче. Те са приятели от деца и от повече от петнадесет години се занимават с вино. Професионално започват да се занимават с винопроизводство през 2020 г., когато реставрират стара къща, строена през 1900 година, във винарска изба.

Между 10 и 15 тона грозде е годишният капацитет на винарната. Произвеждат около 5000 бутилки и казват, че се радват на добра реализация. Работят предимно със сорта Сензо. По думите на Виктор Антов единствено във винарна "Лиляче" се обработва и винифицира сертифицирано Сензо. Гроздето е сертифицирано от Лозаро-винарския институт в Пловдив, откъдето го и взимаме, казва Антов. Техен технолог е Цветана Малчева – дългогодишен технолог на стария винпром във Враца. Тя има голям опит и работата с нея е приятна и лесна. Ползваме я като консултант поради високите ѝ професионалните и нравствени качества, като в същото време е и изключително ерудирана, каза Виктор Антов. 

Той е адвокат, а Николай Ангелов е реставратор. Често пътувам, реставрирам паметници на културата, картини, икони, артефакти от метал, добави Ангелов, който дълги години е работил за най-голямата частна колекция в България фондация "Тракия".

Двамата ползват имот, собственост на Николай Ангелов, в близост до избата, където имат намерение да засядат около четири декара лозя. Семействата ни са плътно до нас, допълва Ангелов и казва, че по време на кампания всички помагат. Логото на винарна "Лиляче" е с двете първи букви "А" на фамилиите им. 

Преди години сорта грозде Сензо (червен сорт – бел. а.) се е гледал във врачанско и в страната. Даже наред с известната Врачанска теменуга (бял сорт – бел. а.) това е бил вторият добре познат и ползван сорт грозде, допълни Николай Ангелов. Ползвало се е като десертно грозде и се е изнасяло в Европа. Близостта на Враца до Дунав явно е благоприятствала търговията с гроздето, добави Ангелов.

По думите му в началото на 20-и век бактерия филоксера навлиза в страната и унищожава посевите. Буквално се унищожава кореновата система на растението и листната маса, каза Ангелов. 90 процента от старите сортове грозде изчезват по онова време, допълни той. В Северозападна България след тази криза Сензо се налага като сорт отново. То е високодобивно грозде и е познато като грозде, което е в основата на провансалските розета. Червен сорт, който дава аромата на виното. Гренаж е другият сорт, от който се произвеждат розетата, казва Ангелов. Труден сорт за винификация е Сензо, много технолози не се наемат, но пък се получава чудесно вино, допълни Ангелов. Той си спомня как преди време в Берковица една дама от Франция е разпознала сорта във виното, направено във винарна "Лиляче".

Когато реколтата е добра, правят и червено вино. В класацията на DIVINO бутилираното Lilyache Red Blend 2022 е оценено най-високо. Виното е сепаж от три вида червено грозде – Каберне фран, Мерло и Сира, казва Виктор Антов. Сепаж означава, че всяко едно от видовете грозде е било заедно с останалите по време на ферментацията. Теоретично има т. нар. ранно приятелство между гроздето и се дава балансиран вкус на виното, допълни той. Точно както и ние двамата сме израснали заедно, познаваме си както кусурите, така и предимствата, добави Антов.

Във винарската изба експериментират и с бял сорт Наслада. Това е български хибрид, отново е сертифициран, създаден в института в Плевен като хибрид между Хамбургски мискет и Вилар блан, каза Николай Ангелов. Това е устойчив сорт, който понася много добре промените в климата и виното от него често се води "био", защото много малко от растението е натоварено с препарат, допълни Ангелов. Все още не сме го пуснали на пазара, защото взехме буквално грозде от няколко асми, заложили сме го и го наблюдаваме, каза Ангелов.

Реколта Ркацители от 2024 г. е другият нов вид вино, което винарната произвежда. Сортът е с грузински произход, дава ограничен добив от 500 килограма от декар. Ркацители означава червена лоза – и лозата, и пръчките са червени, а гроздето е бяло, добави Ангелов. По думите му този сорд грозде също рядко се винифицира. Двамата винари намерили лозар от видинско, който отглежда Ркацители и има лози на повече от 40 години. Вино Ркацители ще бъде представено на събитие в края на септември в Стара Загора. Там се провежда изложение и през 2024 г. винарна "Лиляче" спечелихме медал с реколта вино "Верментино 2023-та", каза Виктор Антов. Той добави, че Верментино също не е особено познат сорт грозде. Ние сме малка винарна и да блеснеш с масови сортове е много трудно. Например на пазара има сигурно над 300 вида вино Каберне совиньон, едва ли можем да направим такова, което да се отличи, добави Антов. Затова предпочитаме редки сортове, сертифицирани, които да дават специфичен и изтънчен вкус за ценители, допълни той.

В изба "Лиляче" произвеждат и Шардоне, гроздето за което са намерили от местен производител. Правят и Шардоне с двадесет и три карата злато, което е със състав 98 процента чисто хранително злато и 2 процента сребро, каза Николай Ангелов. По думите му се харесва на потребителите, които го ползват за празнични случаи.

В залата за дегустации на винарна "Лиляче" могат да се посрещат между 12 и 15 души. Тя е позната в региона с това, че вътре има два уникални, автентични стола, изработени от тревненски майстори. Един стол е направен от 47 дървени части, каза Ангелов и добави, че двата стола са купени по интернет. По техен модел са изработени и останалите столове в залата за дегустации. В купа, с която са украсени лавиците в залата, има останало грозде сорт Сензо от миналата година, което е стафидизирано, а в дъното на помещението има огромна камина, която зимата топли своите посетители. 

Плановете им са в следващите години да засадят 4-5 декара с грозде сорт Сензо. По-скоро демонстрационно ще бъде лозето, добивът от него ще е ограничен, за да се произвежда качествено розе, добави Николай Ангелов. Искаме да бъде от наши масиви, защото знаем, че качественото грозде е гарант за качествено вино, категорични са и двамата. От 2020 година насам предимно инвестираме, казва Ангелов. По думите му предстои и модернизация, и разширяване на капацитета на винарната. В сектор лозаро-винарски за модернизация на винарски предприятия имат одобрен проект и ще получат 50 процента съфинансиране за ново оборудване.

Виктор Антов и Николай Ангелов имат идеи да разширят и възможността за посрещане на гости, както и да популяризират и увеличат събитията, които организират във винарската изба. На разположение в сградата, където се произвежда вино, вече имаме една стая за нощуване, с всички удобства и условия, каза Ангелов. По думите му съвсем близо до винарна "Лиляче" се намира природният феномен "Божият мост" и гостите им могат да се насладят и на подобно преживяване. Традиционно е станало за двамата винари събитие в началото на февруари, в което посрещат гости с изкусни мезета, качествено вино, подбрана музика и огън. 

Винарна "Лиляче" е член на сдружение "Дунавски винари", което обединява над двадесет винопроизводители от района на западна и централна Дунавска равнина. Налична е и онлайн, и хартиена карта на винените предприятия от региона.

В Националния пресклуб на БТА в София днес министърът на туризма Мирослав Боршош представи началото на националната кампания "Следвай пътя на виното" (Wine leads the way) на Министерството на туризма за популяризиране на винения туризъм в България. Част от кампанията е новата рубрика на БТА "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" (New BG WINE leads the way) за новините от българските винарни през 2025 година. 

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/ИЦ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 05:23 на 20.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация