site.btaЗакупихме оборудване, което да ни помага да контролираме температура при ферментация, а някои от лозите ни са заседени между 1960 и 1970 г. съобщиха за БТА от Винарна "Тополово"


Закупихме оборудване, което да ни помага да контролираме температура при ферментация - чилър, и това за нас е достатъчно към момента, тъй като се стараем технологичния процес да е с минимална намеса. Това, което контролираме, е гроздето на лозето, момента на беритба и контрола на температура при ферментация. Това съобщи за БТА Боряна Чорбаджиева, собственик на Винарна "Тополово".
Семейната винарна е с капацитет около 30 хиляди бутилки и работи основно с местните сортове грозде - Мавруд, Рубин и Димят. Част от насажденията - около 15 декара, от които добиват гроздето, си са собствени и са засадени през 60-те и 70-те години на миналия век. Семейство Чорбаджиеви целят да постигнат максимално изразяване на потенциала и специфичните характеристики на различните сортове грозде.
"Годината беше неблагоприятна - слани на пролет, дъждове през май, градушка за Тополово и суша след това. Всичко това се отрази по различен начин на различните сортове грозде. Необходимо е да се адаптираме възможно най-бързо и ще го направим", псочи Чорбаджиева.
Семейната винарна редовно участва във фестивалите "Дефиле на младото вино" - Пловдив, "Вино и гурме" и "Фестивал на виното розе" в Казанлък. Техни продукти са печелили призове и награди през годините, а след дни предстои да се включат и в събитието "На чаша вино разстояние от Пловдив", в рамките на което желаещи ще могат да посетят всички винарски изби, членуващи в сдружението "Пловдив винени маршрути".
Винарна "Тополово" предлага дегустации за малки групи с предварителна резервация, в които посетителите могат да се насладят на техните вина и местни специалитети. В близост до избата се намира тракийското светилище Белинташ, Асеновград, Бачковския манастир и други.
Винарна "Тополово" е създадена през 2018 година от семейство Чорбаджиеви с идеята да произвежда лимитирани серии висококачествени вина. Алкохолната ферментация на червените вина на Тополово е спонтанна, няма филтриране, а избистрянето е изцяло по естествен път. Отлежават в използвани бъчви или само в неръждаеми съдове, за да бъдат възможно най-чисто и изразително отражение на тероара от съответния микрорайон.
БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
/СЛС/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина