site.btaПострояване на нова изба за отлежаване на вина и закупуване на техника планира винарска къща "Богданица" по спечелен проект

Построяване на нова изба за отлежаване на вина и закупуване на техника планира винарска къща "Богданица" по спечелен проект
Построяване на нова изба за отлежаване на вина и закупуване на техника планира винарска къща "Богданица" по спечелен проект
"Богданица" е малка семейна винарна в сърцето на плодородната Тракийска низина, в едноименното село, в двора на наследствена къща. Построена е през 2015 г. от Бойка Кожухарова за преработка на гроздето от собствени лозя, засадени след 2000 г. на площ от 2,5 ха с мерло, каберне совиньон, сира и мавруд. Снимка: кореспондент на БТА в Пловдив Боян Ботев

Нова изба за отлежаване на вина ще бъде изградена към винарска къща "Богданица", съобщи пред БТА собственичката Бойка Кожухарова. Спечеленият проект за изграждането на избата е на стойност 430 000 лева, като по него се предвижда освен да бъде разширена базата, да бъде закупена и нова техника, която да помогне в разширяване на производството им на бели вина и розета. По думи на Кожухарова именно те са сред най-търсените на пазара в момента. 

Избата е разположена във фамилната къща на Кожухарова, като в нея работят тя, съпругът ѝ и техните деца. 

Според собственичката новата реколта е слаба, но качествена с нисък рандеман. Тази година са прибрани около 20 тона грозде от личните насаждения на винарската къща, които се простират на площ от 25 декара. 

Избата участва в конкурси като "Дефиле на младото вино", като две години подред печели златен и сребърен Дионис с Каберне совиньон и Мерло. Разчита се на директни продажби и изградена мрежа от редовни клиенти, които често посещават село Богданица за дегустации. 

Преди време именно вино от Винарска къща "Богданица" е било подарено от Българския патриарх Максим на Вселенския патриарх Вартоломей Първи, разказаха собствениците. 

"Богданица" е малка семейна винарна в сърцето на плодородната Тракийска низина, разположена в едноименното село, в двора на наследствена къща. Построена е през 2015 г. от Бойка Кожухарова за преработка на гроздето от собствени лозя, засадени след 2000 г. на площ от 2,5 хектара с Мерло, Каберне совиньон, Сира и Мавруд. Вината й са плътни, ароматни и с потенциал за стареене. Произвеждат се също бели вина и розе. Синът на Бойка, Христо Кожухаров, завършва винарство в Университета по хранителни технологии и участва в създаването на вината, а дъщеря ѝ, Емилия, помага за разпространението на продукцията. Повечето вина се продават млади, а най-добрите от реколтата отлежават в дъбови бъчви. Бутилират се партиди между 300 и 600 броя.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 10:39 на 25.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация