site.btaМинимални промени при цената на яйцата, козунаците и агнешкото месо се наблюдават преди Великден в Добрич


Минимални промени в цената на яйцата, козунаците и агнешкото месо се наблюдават преди Великден в Добрич, показа репортерска проверка на БТА.
При големи производители цената на яйце размер М е 0,28 лева, а при L размер – 0,30 лева. При среден производител, който произвежда около 10 000 яйца на ден, цената за яйце L размер, без опаковка, в момента е в диапазона 0,31-0,34 лева.
По фермерските пазари могат да бъдат намерени яйца от домашно гледани кокошки с цена между 35 и 45 стотинки. Във веригите цената за 10 яйца, размер L, е между 4,50 и 5 лева.
При нас като производители в момента цената на яйцата пада, което означава, че няма логика цената при потребителя да се вдигне, каза за БТА производителят на яйца Николай Колев.
По негови думи дали хората ще купят по-евтини или по-скъпи яйца за Великден, това ще определят в общи линии тези, които ги продават към крайния клиент - малките магазини и веригите. "В момента можем да благодарим като потребители на големите търговски вериги, защото забелязвам, че много от тях около Великден ще продават яйцата без надценка, а дори и ми се струва, че ще ги продават под стойността, на която са ги закупили", каза още Колев.
Технологът на хлебопекарната в село Стефаново Теодора Дoбрева каза за БТА, че цените на козунаците, които те произвеждат, са малко по-високи от предната година, като увеличението е в рамките на 20-30 стотинки. Това се дължи на повишената цена на брашното, с което се приготвя обредния хляб. Теодора Добрева посочи, че от пекарната козунаците излизат на цени между 5 и 6 лева, като стойността на козунака зависи от това дали и какъв пълнеж има.
В квартален магазин в Добрич, който предлага козунаци от хлебопекарната в село Стефаново, козунак със стафиди и локум 500 грама струва 7 лева. Козунакът със стафиди е на цена 6,40 лева, а с шоколад и портокалови корички - 7,50 лева. Други местни производители в Добрич предлагат козунак с локум и стафиди на 7,50 лева и козунак с локум, стафиди и парченца шоколад на 15 лева.
В по-бутикови пекарни цената на козунака варира от 14 до 32 лева, като най-скъпите са с белгийски шоколад. В търговските вериги могат да бъдат намерени козунаци от 1,80 лева, козунак с локум и стафиди за 4,50 лева, с дубайски крем за 8,90 лева.
Ивелина и Радослав, които са собственици на новооткрит месарски магазин в Добрич, казаха за БТА, че са заредили агнешко месо "колкото да има", като почти не са сложили надценка. Ивелина обясни, че оскъпяването на месото идва от изискването задължително да минава през кланици и проверки, като тази година доставната му цена е между 22 и 24 лева. При тях предна четвърт агнешко е около 26 лева за килограм. Радослав посочи, че не е намалял интересът към птичето, свинското и телешкото месо. Спред магазинерите високата цена при агнешкото месо се дължи и на това, че все по-малко се отглеждат овце.
Агнешко месо може да се намери в магазините в Добрич на цени между 20 и 30 лева за килограм. Агнешките котлети и задна четвъртина струват на повечето места 30 лева на килограм. Агнешка предна четвъртина може да се намери между 20 и 28 лева в хипермаркети на големи вериги. Магазин на директни производители в Генерал Тошево предлага месото по 24 лева за килограм.
Агнешко месо от животни, отглеждани от овчари или земеделски кооперации, може да бъде намерено и на цена 10-12 лева за килограм живо тегло, като купувачът трябва да заплати клането и транжирането на месото.
На традиционния фермерски пазар в Добрич може да се намерят в момента зелени салати, връзки зелен лук и пресен чесън на цени около 2 лева за брой. Доматите и краставиците са между 2,50 и 4 лева за килограм. Производителите посочват, че по-засилен интерес очакват преди самия празник.
/ЕС/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина