site.btaХИНА: Годишната инфлация в Хърватия се забавя до 3,2% през март

ХИНА: Годишната инфлация в Хърватия се забавя до 3,2% през март
ХИНА: Годишната инфлация в Хърватия се забавя до 3,2% през март
Снимка: ХИНА

Годишната инфлация в Хърватия през март 2025 г., измерена чрез националния индекс на потребителските цени, възлиза на 3,2%, като цените са се повишили средно с 0,4% спрямо февруари, според ревизираните данни, публикувани днес от Хърватското статистическо бюро (DZS), предаде ХИНА.

Това бележи втори пореден месец на забавяне на ръста на цените на годишна база.

Продължилата месеци тенденция на забавяне на инфлацията беше прекъсната през октомври 2024 г., когато цените нараснаха с 2,2% на годишна база, последва повишение с 2,8% през ноември, 3,4% през декември и 4,0% през януари 2025 г. Въпреки това през февруари 2025 г. инфлацията отново започна да намалява, спадайки до 3,7%, и низходящата тенденция продължи през март.

Най-рязък годишен ръст на потребителските цени през март е отчетен в категория ресторанти и хотели, които се повишават с 9,4%.

Цените също са се повишили с по 5,7% в отдих и култура и различни стоки и услуги, здравеопазване (5,4%), образование (5,3%) и храни и безалкохолни напитки (4,7%).

Цените в категорията жилище, вода, електричество, газ и други горива са с 4,5% по-високи на годишна база, а цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия са се повишили с 2,6%.

Увеличението на цените се забавя от по-ниските цени в категорията облекло и обувки (-2,7%) и в комуникациите (-1,3%).

Цените на стоките и услугите за лично потребление, измерени чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), през март 2025 г. са по-високи средно с 4,3% спрямо март 2024 г. и с 0,4% спрямо февруари.

Данните за ХИПЦ показват, че Хърватия продължава да има едно от най-високите нива на инфлация в еврозоната.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)

/ЕЩ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:08 на 16.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация