site.btaНа територията на България в момента няма производствени обекти, които използват диазотен оксид, каза Галя Викьова от БАБХ

На територията на България в момента няма производствени обекти, които използват диазотен оксид, каза Галя Викьова от БАБХ
На територията на България в момента няма производствени обекти, които използват диазотен оксид, каза Галя Викьова от БАБХ
В Народното събрание се провежда заседание на Временната комисия за установяване на съществуващите проблеми с разпространението на диазотен оксид (райски газ), наркотични вещества, прекурсори или техни аналози в Република България и с превенцията, профилактиката и лечението на употребата на диазотен оксид (райски газ), наркотични вещества, прекурсори или техни аналози. На снимката: председателят на Временната комисия Лъчезар Иванов (в средата). Снимка: Христо Касабов/БТА

На територията на България в момента няма производствени обекти, които използват диазотен оксид. Това каза Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), пред временната комисия за установяване на съществуващите проблеми с разпространението на диазотен оксид (райски газ), наркотични вещества, прекурсори или техни аналози в Република България и с превенцията, профилактиката и лечението на употребата на диазотен оксид (райски газ), наркотични вещества, прекурсори или техни аналози.

Викьова обясни, че всички регистрирани оператори, които работят с храни, са длъжни да завеждат всички суровини и храни, които преработват, търгуват или произвеждат. Диазотният оксид е добавка в храните и също подлежи на този регламент.

Заместник изпълнителният директор на БАБХ посочи, че при проверките, които агенцията прави съвместно с МВР и РЗИ, там, където се установяват флакони с райски газ, собственикът или управителят на заведението дори не знае защо те са там.

Викьова подчерта, че опциите БАБХ да реагира като компетентен орган са много малко, защото правомощията на агенцията са по отношение на правомерната употреба на добавката диазотен оксид в храната при производството и в течение на технологичния процес за дадена храна.

Съдействаме много в този казус, поставяме под възбрана количества, които се установяват. Основният проблем е, че не можем да доведем докрай нещата, защото дори възбранените количества стигат дотам - няма опция къде и как да бъдат унищожени, обясни заместник изпълнителният директор на БАБХ.

Тя допълни, че от ведомството са изпратили писмо до Министерството на околната среда и водите с питане по този казус, но не са получили съдържателен отговор оттам. Според Викьова трябва да се направи среща, на която Министерството на земеделието и храните и МОСВ да обсъдят въпроса.

/ЕС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:25 на 16.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация