site.btaВ Института по лозарство и винарство в Плевен спазиха традицията да зарежат лозите на Трифон Зарезан

В Института по лозарство и винарство в Плевен спазиха традицията да зарежат лозите на Трифон Зарезан
В Института по лозарство и винарство в Плевен спазиха традицията да зарежат лозите на Трифон Зарезан
Председателят на Общинския съвет в Плевен доц. д-р Иван Малкодански, областният управител Николай Абрашев и директора на ИЛВ доц. д-р инж. Емил Цветанов зарязват лозето пред погледите на кмета д-р Валентин Христов и заместник-министъра на земеделието и храните Янислав Янчев (на заден план). Снимка: Кореспондент на БТА в Плевен Юрий Конов

В Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен спазиха традицията да зарежат лозите на Трифон Зарезан. Празникът започна в централната сграда на института, където бяха посрещнати официалните гости. Сред дошлите да уважат тържеството бяха председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Виолета Божанова, заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) към министъра на земеделието и храните Красимир Коев, областният управител Николай Абрашев, председателят на Общинския съвет в Плевен доц. д-р Иван Малкодански, кметът на Общината д-р Валентин Христов. След музикален поздрав от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, заедно с екипа на Института те се отправиха към лозовите масиви  на Експерименталната база на института в местността Томовското. 

Там след пожелания за плодородие, здраве и успешна година и под напътствията на директора на ИЛВ доц. д-р инж. Емил Цветанов официалните гости зарязаха лозите, след което всеки получи като дар венец от бръшлян. И както повелява традицията - след това имаше почерпка с червено и бяло вино, с баница и печено пиле. Артистите от Северняшкия ансамбъл представиха ритуал, свързан с празника Трифон Зарезан и зарадваха гостите с музика и танци.

Институтът по лозарство и винарство е създаден по инициатива на Министерство на търговията и земеделието през 1902 г. като Държавна опитна станция по лозарство и винарство във връзка с филоксерната криза и масовото загиване на лозята в България, пише в официалния сайт на института. В ИЛВ в Плевен през миналата година са произведени над 42 тона вино. От тях 18 тона са бяло, а 21 тона и половина - червено вино. Произведено е и около 2 тона вино по научната програма на института.

 

/ЕС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:48 на 15.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация