site.btaВ Института по лозарство и винарство в Плевен спазиха традицията да зарежат лозите на Трифон Зарезан
![В Института по лозарство и винарство в Плевен спазиха традицията да зарежат лозите на Трифон Зарезан](/upload/10686068/20250214_111300.jpg?l=1000)
![В Института по лозарство и винарство в Плевен спазиха традицията да зарежат лозите на Трифон Зарезан](/upload/10686068/20250214_111300.jpg?l=1000&original=)
В Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен спазиха традицията да зарежат лозите на Трифон Зарезан. Празникът започна в централната сграда на института, където бяха посрещнати официалните гости. Сред дошлите да уважат тържеството бяха председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Виолета Божанова, заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) към министъра на земеделието и храните Красимир Коев, областният управител Николай Абрашев, председателят на Общинския съвет в Плевен доц. д-р Иван Малкодански, кметът на Общината д-р Валентин Христов. След музикален поздрав от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, заедно с екипа на Института те се отправиха към лозовите масиви на Експерименталната база на института в местността Томовското.
Там след пожелания за плодородие, здраве и успешна година и под напътствията на директора на ИЛВ доц. д-р инж. Емил Цветанов официалните гости зарязаха лозите, след което всеки получи като дар венец от бръшлян. И както повелява традицията - след това имаше почерпка с червено и бяло вино, с баница и печено пиле. Артистите от Северняшкия ансамбъл представиха ритуал, свързан с празника Трифон Зарезан и зарадваха гостите с музика и танци.
Институтът по лозарство и винарство е създаден по инициатива на Министерство на търговията и земеделието през 1902 г. като Държавна опитна станция по лозарство и винарство във връзка с филоксерната криза и масовото загиване на лозята в България, пише в официалния сайт на института. В ИЛВ в Плевен през миналата година са произведени над 42 тона вино. От тях 18 тона са бяло, а 21 тона и половина - червено вино. Произведено е и около 2 тона вино по научната програма на института.
/ЕС/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text