site.btaЛозарите да заложат на българските сортове, призова изп. директор на ИАЛВ Красимир Коев в Плевен

Лозарите да заложат на българските сортове, призова изп. директор на ИАЛВ Красимир Коев в Плевен
Лозарите да заложат на българските сортове, призова изп. директор на ИАЛВ Красимир Коев в Плевен
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Снимка: Кореспондент на БТА в Плевен Юрий Конов

Лозарите трябва да заложат на българските сортове. Те са се родили на тази земя, адаптирани са към почвено-климатичните условия на тази държава, каза в Плевен изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Той посочи, че това са Тамянка, Димят, мелнишките сортове, Мавруд. Цял свят е залят от едни и същи сортове и вече иска да пие нещо друго, каза още Коев.

По думите му чуждите производители не са превзели пазара на вино в България. "Без домашното производство у нас за година се консумират между 120 и 130 милиона литра. От тях само 17 милиона са чуждо вино", каза той и допълни, че българската продукция е на световно ниво. Ние имаме най-добрите технолози и най-добрите технологии. Единственото нещо, което ни куца, е рекламата. Мисля, че в годините и това ще се подобри, за да можем да изнасяме и да си представяме продукта навън, добави Красимир Коев.

Той каза още, че когато науката и бизнесът вървят ръка за ръка и обсъждат всяка своя стъпка заедно, тогава разходите и нуждата от работна ръка се минимизират.

Коев напомни за българските традиции в лозарството и винопроизводството и признанието, което те са получавали по света. Според него дори французи са ползвали нашия опит и сега го предават на други.

Изпълнителният директор на ИАЛВ допълни, че за сектора държавна подкрепа има, но тя е недостатъчна. Трябва да се инвестира в нови технологии, за да се минимизират разходите и да се вложат сортове, които са високодобивни, сухо- и студоустойчиви, без ГМО. Тогава вместо добиваните сега по 750-800 килограма от декар, добивите могат да се увеличат до два и повече тона. Има такива и плевенски сортове като Наслада и Сторгозия. Тогава и виното ще е по-евтино и ще бъде конкурентно на чуждите пазари.

Красимир Коев беше в Плевен като гост на Института по лозарство и винарство по случай празника Трифон Зарезан.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:29 на 15.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация