site.btaВ Института по лозарство и винарство в Плевен са произведени над 42 тона вино за година

В Института по лозарство и винарство в Плевен са произведени над 42 тона вино за година
В Института по лозарство и винарство в Плевен са произведени над 42 тона вино за година
Доц. Емил Цветанов, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен. Снимка: кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева

В Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен са произведени над 42 тона вино през миналата година. От тях 18 тона са бяло, а 21 тона и половина - червено вино. Произведено е и около два тона вино по научната програма на института. Това каза в интервю за БТА директорът на ИЛВ доц. Емил Цветанов. 

Той коментира, че през миналата година климатичните условия в региона не са благоприятствали развитието на лозите. През пролетта имаше силна градушка, която оказа влияние върху развитието на по-ранните сортове, а лятото бе доста сухо, с високи температури, заради което гроздето по-скоро започна да съхне, отколкото да зрее по-рано, обясни доц. Цветанов. 

В Института по лозарство и винарство в Плевен са започнали изследванията на няколко нови хибрида грозде. 

Надяваме се до няколко години да можем да се похвалим с още нови сортове, този процес е много бавен при нас. Един сорт отнема 20 – 25 години, за да се създаде, коментира доц. Цветанов. Той допълни, че от създаването на института до сега има 45 регистрирани сортове грозде. Реално създадените са двойно или тройно повече, но много отпадат по пътя на изпитванията. 

Три или четири нови сорта ще влязат в процес на изпитване. След като бъде насадена, една лоза има нужда от поне 4 години, за да започне да дава плод. "След това започва изпитването, за да видиш дали това, което си получил, е устойчиво. Надявам се скоро да се похвалим с нови сортове", каза още директорът на ИЛВ.

Той допълни, че през миналата година институтът е обогатил материалната си база. Закупени са два ферментатора, един е подарен, набавени са нови роначки, допълнително съдове, помпи. ИЛВ отчита около 120 000 лв. инвестирани в дълготрайни материални активи през миналата година. "Това не се е случвало от доста години, за което благодарим на ръководството на Селскостопанската академия, което застана зад гърба ни и позволи да направим тези инвестиции. Те не се връщат веднага, а във времето, с подобряване на качеството на продукцията, с по-високата цена, с по-големите възможности да създаваме различни сортове", подчерта доц. Цветанов. 

Той каза още, че в сортовата листа на Изпълнителната агенция по лозата и виното са регистрирани пет сорта, за които се е оказало, че до този момент не са били регистрирани и лозарите не са можели да ги продават. Единият от тях е "Кайлъшки рубин", а другият - "Наслада". "От "Наслада" направихме вино и се получи доста добро. Досега този сорт влизаше само в купажи на бяло обикновено вино, защото не беше регистриран", посочи доц. Цветанов.

Той подчерта и добрата съвместна работа с Община Плевен, с която от института организираха през септември Фестивал на виното и фермерските деликатеси под наслов "Time for wine". Паралелно с него се състоя открит ден, посветен на сорта "Рубин". За първи път заедно с Регионалния исторически музей се организира и международна конференция. 

Днешният празник Трифон Зарезан в Института по лозарство и винарство ще бъде отбелязан с традиционното зарязване на лозята в масива в местността "Томовското". Преди това гостите ще бъдат посрещнати на чаша вино в сградата на института. За празничното настроение ще се погрижат изпълнителните от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев". 

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:07 на 15.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация