site.btaС 31,9 на сто се увеличава броят на фалиралите фирми в България през четвъртото тримесечие на 2024 г. спрямо предходното, съобщи НСИ

С 31,9 на сто се увеличава броят на фалиралите фирми в България през четвъртото тримесечие на 2024 г. спрямо предходното, съобщи НСИ
С 31,9 на сто се увеличава броят на фалиралите фирми в България през четвъртото тримесечие на 2024 г. спрямо предходното, съобщи НСИ
Снимка: Красимир Николов/БТА, архив

През четвъртото тримесечие на 2024 г. новорегистрираните фирми в страната са 11 143, а влезлите в процедура по несъстоятелност/фалит, в това число и обявените в несъстоятелност - 1165. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на новорегистрираните се увеличава с 4,8 на сто, а този на банкрутиралите - с 19,2 на сто, съобщи Националният статистически институт (НСИ). 

През същия период на 2023 г. новорегистрираните фирми са били 10 633, а обявените в несъстоятелност - 977, като спрямо същото тримесечие на 2022 г. общият брой на новорегистрираните е намалял с 2,4 на сто, а на фалиралите - с 14,9 на сто, сочи справка в НСИ.

В сравнение с третото тримесечие на 2024 г. през четвъртото тримесечие на 2024 г. новорегистрираните правни единици се увеличават с 4,7 на сто, а влезлите в процедура по несъстоятелност/фалит, в това число и обявените в несъстоятелност се увеличават с 31,9 на сто.

Справка в НСИ сочи, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение с третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните фирми са се увеличили с 8,2 на сто, а тези, обявили несъстоятелност - със 17,8 на сто. 

От всички новорегистрирани и обявени в несъстоятелност фирми през четвъртото тримесечие на 2024 г. най-много са в сектор G "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно - 86,3 на сто, и 89,2 на сто. През четвъртото тримесечие на 2023 г. ситуацията е била същата, но с различен дял - съответно - 88,4 на сто и 76,7 на сто, показва справка в НСИ.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:06 на 17.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация