site.btaЕвропейската комисия стартира обсерватория на пазара на зехтин и трапезни маслини

Европейската комисия стартира обсерватория на пазара на зехтин и трапезни маслини
Европейската комисия стартира обсерватория на пазара на зехтин и трапезни маслини
Снимка: Минко Чернев/БТА, архив

Европейската обсерватория на пазара на зехтин и трапезни маслини стартира в Брюксел, отбелязвайки важен крайъгълен камък в усилията на Европейската комисия (ЕК) за насърчаване на прозрачността на пазара и сътрудничеството в сектора на маслините, пише Комисията на официалната си интернет страница.

Европейската обсерватория на пазара на зехтин и трапезни маслини ще служи като платформа за обсъждане и сътрудничество между експерти, представляващи цялата верига на доставки, от производителите до износителите. Тази нова обсерватория ще бъде моделирана, след като вече съществуват пазарни обсерватории за няколко селскостопански сектора, а именно млякото, зърнените култури и плодовете и зеленчуците. Като събира и оценява пазарни и статистически данни, обсерваторията ще изготвя доклади и ще предоставя пазарна информация, достъпна за всички.

Тъй като производството на зехтин в Европейския съюз (ЕС) играе жизненоважна роля на световния пазар, стартирането на обсерваторията бележи значителна стъпка към по-информиран и проактивен подход за справяне с предизвикателствата в сектора.

Тази инициатива е част от по-широките усилия на Комисията за насърчаване на прозрачността на пазара и сътрудничеството в селскостопанския сектор, като в крайна сметка допринася за по-стабилен и устойчив сектор на маслините.

Като най-големият производител, потребител и износител на зехтин в света Европейският съюз инвестира много за успеха на този ключов селскостопански сектор. С богато културно наследство и значително въздействие върху селските общности производството на маслини е от жизненоважно значение за селскостопанския ландшафт на ЕС. Въпреки това неотдавнашните екстремни метеорологични явления, като суши, горски пожари и неподходящи за сезона температури, оказаха влияние върху производството на маслини в ЕС, което доведе до спад от 24 на сто под средната стойност за последните пет години при последната реколта.

Според последните данни производството на зехтин в ЕС за пазарната 2023/24 година е достигнало 1,5 милиона тона, което представлява намаление с 8 на сто в сравнение с предходната година. Този спад до голяма степен се дължи на комбинацията от две последователни лоши реколти, които имат ефект на вълни по цялата верига на доставки, подкопават запасите и повишават цените до рекордни нива. Въздействието беше усетено по цялата верига на доставки, като засегна не само производителите, но и износителите и потребителите. Това доведе и до значително намаляване на запасите от зехтин в ЕС.

Перспективите за пазарната 2024/25 година изглеждат по-обещаващи, като се очаква производството на зехтин да се върне на средни равнища, но текущите предизвикателства вероятно ще запазят високите цени в продължение на няколко месеца.

Общата селскостопанска политика (ОСП) предлага широк набор от политически инструменти за подпомагане на сектора на маслините — от необвързано с производството и обвързано с производството подпомагане на доходите, до интервенции, възнаграждаващи адаптирането и добрите агрономически практики, подкрепа за инвестиции и сътрудничество, както и научноизследователски проекти в областта на устойчивостта. Това важи особено за традиционните маслинови горички.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:43 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация