site.btaВиненият и кулинарен туризъм са перспективен сегмент от икономиката на селските райони, посочи зам.-министър Йоцев

Виненият и кулинарен туризъм са перспективен сегмент от икономиката на селските райони, посочи зам.-министър Йоцев
Виненият и кулинарен туризъм са перспективен сегмент от икономиката на селските райони, посочи зам.-министър Йоцев
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Виненият и кулинарен туризъм са перспективен сегмент от икономиката на селските райони и биха могли да донесат висока добавена стойност за икономическото развитие и просперитет на тези райони в България. Министерство на земеделието и храните (МЗХ) подкрепя развитието на лозаро-винарския сектор и сред основните ни приоритети е достойното позициониране на пазара на българските вина и напитки, както и на храни и традиционни кулинарни продукти. Това коментира в Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при откриването на Петнадесетото годишно издание на Международната конференция за винен туризъм (IWINETC), съобщиха от МЗХ.

По думите на Йоцев земеделското министерство насърчава инвестициите и модернизацията  чрез националните и европейски политики за подкрепа в сектора, включително и с последните предложени промени в Стратегическия план. "Надяваме се, че прилагането на тези политики, в съчетание с утвърдените традиции и майсторски умения и познания на нашите енолози, създава реални условия за производство на конкурентни продукти и успешна реализация", коментира той, допълвайки, че развитието и надграждането на добрия имидж на българското вино, както и на богатия и разнообразен български кулинарен вкус, безспорно се дължи преди всичко на усилията на бранша, но и подкрепата на държавата е от ключово значение.

Аграрният заместник-министър посочи като пример подкрепата, оказана на сектора през месец март тази година за участие на 26 български винарни за първи път с общ национален щанд на най-голямото международно изложение за вино и спиртни напитки "Провайн" в Дюселдорф, Германия, както и предоставената държавна помощ за ежегодното провеждане на Международния ден на мавруда на 26 октомври.

Йоцев информира и за стартиралия процес на обновяване на законодателството в сектора, както и обнародваната наредба в края на миналата година за сигнализация на пътищата с пътни знаци, указващи дестинации за винопроизводство в селските райони на България, която ще се прилага от август 2024 г.

Според земеделския заместник-министър, предвид промените във вкусовите навици на потребителите, производството се насочва към нови сортове, като се повишава и търсенето на бели вина. Сред най-популярните традиционни български сортове, които се представят в различните региони, са Мавруд, Гъмза, Широка Мелнишка лоза, Рубин и Памид, а от белите - Димят, Тамянка, Гергана, както и различни Мискетови сортове - Варненски, Сандански, Врачански и Червен мискет.

Двудневният форум събира близо 100 професионалисти и експерти в областта на винения и кулинарен туризъм от над 50 държави от целия свят. Специализираният формат се провежда ежегодно, като изборът на дестинация за провеждането му носи престиж и възможност на домакините да представят своите традиции във винопроизводството, богатството си от тероари и културно-историческо наследство. В рамките на семинарите и професионалните дегустации, провеждани по време на форума, се насърчава създаването на нови партньорства между производители, преработватели и търговци от целия свят, както и споделяне на устойчиви практики и иновативни маркетингови подходи.

Както БТА писа, началото на конференцията днес бе дадено от Антъни Суифт, директор на IWINETC. Приветствие към участниците отправи и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. По думите му подобни специфични формати са добра възможност за споделяне на опит и възможности за сътрудничество от една страна, а от друга утвърждават имиджа на Пловдив не само като дестинация за културно-исторически и винен туризъм, но и за събитиен и конферентен туризъм.

Ден по-рано Община Пловдив организира за участниците пешеходна обиколка на най-значимите туристически атракции в града и коктейл в Малката раннохристиянска базилика. 

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:13 на 22.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация