site.btaФестивал с 500 премиум клас етикети уиски и ром, селекция от над 300 вина от цял свят и десетки премиери започва утре в София

Фестивал с 500 премиум клас етикети уиски и ром, селекция от над 300 вина от цял свят и десетки премиери започва утре в София
Фестивал с 500 премиум клас етикети уиски и ром, селекция от над 300 вина от цял свят и десетки премиери започва утре в София
Снимка: "Whisky, Rum & Wine 2024"

Наследници на шотландски уиски династии с вековна традиция пристигат в България, за да проведат майсторски класове с представяне и дегустация на специални редки селекции в рамките на "Whisky, Rum & Wine 2024", съобщават организаторите. Традиционното събитие ще се проведе на 19 и 20 април в столичния хотел "Маринела" и ще събере повече от 50 изложители на над 500 премиум клас етикети уиски и ром и над 300 вина от цял свят.

Тази година фестът ще предложи на българската публика общо 10 майсторски класа, водени изцяло от чуждестранни лектори, собственици и глобални посланици на марките. Сред тях е Дънкан Грант, представител на шестото поколение от фамилията Грант, собственици на легендарната дестилерия GLENFARCLAS от региона Спейсайд, характерен с шери стил уискита. Дестилерията има 187-годишна история в създаването на малцово уиски. 

Очаква се и посещение на Андрю Ленг, трето поколение от прочутата фамилия независими бутилатори Hunter Laing, които основават и най-новата си, десета дестилерия ARDNAHOЕ на остров Айла. Тази година се очаква на свободния пазар за първи път да бъде пуснато уиски, създадено там. 

По време на фестивала с майсторски клас ще бъде представена и още една от дестилериите на остров Айла – Bruichladdich Distillery с лектор Анна Купцова, посланик на бранда с над 15 години опит и страст към едномалцовото уиски.

По време на "Whisky, Rum & Wine 2024" ще се състоят и премиери на напитки, които публиката ще може да дегустира за първи път в България. Сред тях е най-популярното премиум грейн корейско уиски "HWAYO" (името произхожда от думите "огън" и "благороден"), което се произвежда по специална технология от ориз и стъпва на 700-годишна традиция.

За първи път в рамките на събитието ще бъде обособена отделна "Просеко зала", посветена на все по-популярната категория "Bubbles wines". В нея 12 изложители ще предлагат на посетителите възможността да опитат различни марки пенливи вина. На място ще бъде представена и бързо растящата у нас и по света "Zero" категория вина - без алкохол, без захар, без изкуствени оцветители и добавки и с ниско калорийно съдържание.

Чрез партньорство с таксиметрова компания и Drink-and-drive оператор е създадена необходимата организация и възможност за безопасен транспорт на посетителите на фестивала. Събитието ще бъде безкешово, като на място ще се приемат само плащания с карта.

 

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:54 на 01.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация