Името на победителя ще стане известно утре вечер 

site.btaОбщественият съвет на "Мениджър на годината" се запозна с финалните резултати в конкурса

Общественият съвет на "Мениджър на годината" се запозна с финалните резултати в конкурса
Общественият съвет на "Мениджър на годината" се запозна с финалните резултати в конкурса
Снимка: сп. "Мениджър"

Финалните резултати в шестнадесетото издание на конкурса "Мениджър на годината" и методиката, по която протече селекцията, бяха представени днес следобед пред тричленен Обществен съвет, съобщиха организаторите на инициативата от "МИТ Прес" ООД. БТА за трета поредна година е медиен партньор на конкурса.

По традиция членове на съвета са уважавани представители на бизнес общността и партньори на конкурса, които са независими от процеса на провеждането му. В състава му тази година са: Мариана Итева, заместник-регионален директор на "Веолия" в България и член на Съвета на директорите на "Софийска вода" АД, д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, и Калин Димчев, кънтри мениджър в "Майкрософт" (Microsoft).

Организаторите посочват, че 38 висши бизнес ръководители на водещи компании са подали формуляри за участие и след отсяване в първите два етапа, до финалната права са стигнали десет от тях. Очаква се носителят на титлата "Мениджър на годината" за 2023 г. да бъде обявен от президента Румен Радев, който ще отвори плика с името на победителя и да връчи статуетката на заключителната церемония в Софийската опера и балет.

Силвия Пенева, управляващ съдружник в консултантска компания ,"Делойт България", създала методологията за оценяване на кандидатите, запозна днес членовете на съвета с етапите на надпреварата, критериите за оценяване и представянето на участниците в трите тура. 

Според организаторите финалните оценки на претендентите в основната категория на конкурса "Мениджър на годината" стъпват на три основни показателя, които измерват успеха на компанията и нейния лидер. Първият е финансовото представяне за предходните три години на фирмата, втори са добрите управленски практики и третият основен показател са личностните и лидерски качества на финалистите. В процеса на оценяване за целите на обективността в различните етапи участват няколко независими екипи на "Делойт България", което гарантира безпристрастното прилагане на методологията по оценяване.  

На тържествената церемония утре вечер ще бъдат обявени и победителите в допълнителните четири нови категории - "Най-добър нов бизнес", "Бизнес в първите 20 милиона", "Бизнес трансформация" и "Екип на годината". Списание "Мениджър" продуцира филм за финалистите в основната категория и победителите в четирите допълнителни категории, който ще бъде излъчен в ефира на bTV на 26 ноември от 16:00 часа.

БТА припомня, че финалистите в 16-ото издание на конкурса за постижения в областта на висшия мениджмънт в България "Мениджър на годината 2023" бяха обявени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София на 28 септември.

 Финалистите в основна категория - "Мениджър на годината"

1.  Ангел Ангелов, главен изпълнителен директор на "Аджибадем Сити Клиник" 

Завършил е Nottingham Business School в Англия. Има богат опит в управлението на редица успешни компании в различни бизнес браншове близо 15 г. Професионалният му път започва в "Градус" АД като изпълнителен директор, където към настоящия момент е председател на Борда на директорите. Той е един от основателите на здравната група "Сити Клиник" с председателство в Борда на директорите. "Аджибадем Сити Клиник" е най-голямата група лечебни заведения в България с водеща роля в предоставянето на медицински услуги в различни области на медицината. Създадена 2016 г., групата е обединение от лидерите в болничното здравеопазване в страната – болница "Токуда" и City Clinic, заедно с един от най-големите здравни холдинги в Турция – Acibadem. В България структурата включва 3 болници и 1 медицински център. 

2.  Антония Събева, изпълнителен директор на "Мeниджмънт Файненшъл Груп" АД

Притежава 2 магистратури – финанси и счетоводство и контрол от УНСС. За 12 г. преминава през различни ръководни позиции до CEO на групово ниво – директор на дирекция "Вътрешен одит" на най-голямото от дружествата в Групата. Също директор на дирекции "Методология и контрол", "Информационни технологии, методология и анализи" и "Информационни технологии и финанси". Management Financial Group (MFG) е българска група компании с мисия за осигуряване на възможност за лесен достъп до финансиране. Активна е в седем държави: България, Румъния, Украйна, Полша, Северна Македония, Испания и Хърватия. Отговорен работодател на над 8300 души.

3. Владимир Даскалов, управител на "Електрисити" ЕООД

Има 2 магистратури - от Технически университет - София със специалност "Електроенергетика и електрообзавеждане" и от УНСС специалност "Бизнес икономика". В периода 2009-2016 г. изпълнява функцията на мениджър инвестиционни проекти. От 2016 г. е собственик и управител на "Електрисити" ЕООД. Инж. Даскалов управлява проекти в областта на строителството в България и Германия. От 2016 г. е собственик и управител на официално регистриран клон във Висбаден, Германия, където е активен член на Камарата на електротехниката. Зам.-председател е в секция "Високо строителство" на Камарата на строителите в България. "Електрисити" ЕООД се занимава с проектиране, изграждане, ремонт и поддръжка на електрически мрежи и инсталации, включително далекосъобщителни и оптични линии, фотоволтаични системи. 

4. Владимир Николов, оперативен президент на "Фантастико груп" ООД

Завършил е бизнес училище в Рен, Франция, и има бакалавърска степен по изкуства. Член е на настоятелствата на НБУ и НСА. Професионалното му развитие преминава през почти всички нива на йерархията в семейната компания. Започва кариерата си като служител в супермаркет. Работил е като технически сътрудник, директор "Координация и развитие на търговската дейност" и вицепрезидент. "Фантастико груп" е българска семейна компания с 45 супермаркета в страната и над 3000 служители професионалисти. 

5. Иванка Иванова, прокурист и оперативен директор, член на Борда на директорите на "Орбико България" и "Орбико Румъния", "Орбико България" ЕООД

Магистър по автоматика и роботика в ТУ - София. Работила е в различни сфери като търговия и логистика. Става част от екипа на "Орбико България" през 2006 г. През 2020 г. заема позицията оперативен директор, член на Борда за България и Румъния. Надгражда своите професионални умения и управлява генерално всички процеси и сфери на бизнеса на "Орбико България". "Орбико България" е част от семейството на "Орбико Груп". Един от водещите дистрибутори в Европа, който оперира в 20 страни на континента - от Балтийско до Черно море, и управляващ целия процес по доставките на пазара. Оперира на нашия пазар вече 20 г. и предлага цялостни бизнес решения за продажби, логистични услуги, маркетинг и бранд мениджмънт в редица категории.

6. Николай Николов, управител на "Уърлд Транспорт Оувърсийз България" ЕООД

Завършил е магистратура в областта на логистиката и управлението на веригата за доставки в University of Salford, Manchester, UK. Има магистърска степен по глобален бизнес от Оксфордския университет. Притежава 27-годишен опит в логистиката и е фелоу на Института по логистика и транспорт в Обединеното кралство. Член е на Института по снабдяване и доставки в същата страна. Стартира кариерата си в българска логистична компания през 1996 г., след което започва като маркетинг специалист в представителството в България на най-голямата контейнерна линия в света тогава – "Мерск Лайн". "Уърлд Транспорт Оувърсийз" е една от най-бързо развиващите се логистични компании в Източна Европа със свои представителства в 11 страни на 2 континента. 

7. Николай Станчев, главен изпълнителен директор и председател на УС на "Дженерали застраховане" АД

Присъединява се към екипа на Група Generali през 2010 г. Кариерата му в компанията започва от дружество "Джи Пи Презастраховане" ЕАД. Преминава през няколко позиции, преди да бъде избран за главен изпълнителен директор. Завършил е счетоводство и контрол УНСС. През 2007 г. придобива професионално ниво със специалност "Счетоводство" от Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). През 2012 г. придобива магистърска степен от УНСС, специалност "Застраховане и социално дело" със специализация "Застраховане". Също така има сертификат по застраховане от Chartered Insurance Institute (CII), UK. "Дженерали Застраховане" АД е една от водещите застрахователни компании в България и е част от Generali Group. Generali е един от най-големите доставчици на застрахователни услуги и такива, свързани с управлението на активи в световен мащаб. С повече от 82 хил. служители, обслужващи 69 млн. клиенти, Групата има водеща позиция в Европа и нарастващо присъствие в Азия и Латинска Америка.

8. Тунио Зафер, изпълнителен директор на "Пи Клауд" ЕООД

Управленската му кариера в технологичния сектор започва преди повече от 17 години. Участвал e в редица бизнес проекти като MTelekom, Host.bg, Grabo.bg, Mobile Innovations JSC и др.  pCloud е облачна услуга за съхранение и споделяне на файлове, основана през 2013 г. нарежда се веднага след Apple, Google, Dropbox и Boxред сред световните облачни компании. Има повече от 18 млн. потребители.

9. Цветанка Минчева, изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк"

Започва кариерата си в банката като стажант през 2001 г. През годините е заемала различни търговски и мениджърски позиции. Отговаряла е за разработването и развитието на алтернативните канали в банката. Има икономическо образование. Завършила е MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в Италия. От септември 2021 г. е член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България. От юни 2022 г. става негов председател. През март 2022 г. е избрана за зам.-председател на УС на Асоциацията на банките в България. "УниКредит Булбанк" е водеща банка в страната с над 1 млн. клиенти – компании и физически лица. Банката е лидер в корпоративното банкиране.  

10. Юлиян Христов, главен изпълнителен директор, "МагнаФарм България" ЕАД

Дипломира се в Икономическия университет във Варна с магистърска степен по мениджмънт и маркетинг. Заемал е управленски позиции в международни компании като Unilever, Henkel и др. През 2016 г. оглавява дивизията за лекарства без лекарско предписание на А&D Pharma Bulgaria. През 2019 г. става изпълнителен директор на А&D Pharma Bulgaria. Поема предизвикателството за стратегическата трансформация на компанията и налагане на новото търговско име "МагнаФарм България" като част от новосформираната MagnaPharm Group, оперираща в Централна и Източна Европа. "МагнаФарм България" е водеща компания с дългогодишен опит в търговията с лекарствени продукти и такива без рецепта, медицински изделия, хранителни добавки и козметика.  

Финалистите в категория "Екип на годината" (по азбучен ред): 

·   "Аксес Файнанс"

·   "Аксенчър"

·   "Диджитал" 

·   "Диджитал Лайтс" 

·   "ДК Дентапрайм"

Финалистите в категория "Бизнес трансформация" (по азбучен ред):

·   "Вестител БГ" АД

·   "ДЗИ Общо Застраховане" ЕАД

·   "Инвестбанк" АД

·   "Обединена Българска Банка" АД

·   "Орбико България" ЕООД

В останалите 2 нови категории няма финалисти, а се излъчва директно победител на базата на документите, които кандидатите са подали през втория етап на оценката в конкурса, уточниха от "МИТ Прес" ООД - организатор на конкурса и издател на списание "Мениджър".

/СЛС, ЦМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:20 на 04.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация