ДОПЪЛНЕНА

site.btaФиналистите в конкурса "Мениджър на годината 2023" бяха обявени на пресконференция в БТА

Финалистите в конкурса "Мениджър на годината 2023" бяха обявени на пресконференция в БТА
Финалистите в конкурса "Мениджър на годината 2023" бяха обявени на пресконференция в БТА
Снимка: Христо Касабов/БТА

Финалистите в шестнадесетото издание на конкурса за постижения в областта на висшия мениджмънт в България "Мениджър на годината 2023" бяха обявени на пресконференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София. Те са селектирани сред 38 номинирани. БТА за трета поредна година е медиен партньор на конкурса.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който се включи на живо от Варна, където е за подписване на партньорски договор на агенцията с Икономическия университет в града, поздрави ръководството на сп. "Мениджър" по повод 25 години от създаването на списанието с пожелание то да стигне възрастта на БТА. Той изрази удовлетворение от това, че БТА за трети път е партньор на конкурса и напомни, че миналата година агенцията е издала нарочен брой на сп. ЛИК, в който са представени класираните като визионери в по-широка от бизнеса сфера.

Генералният директор на БТА изтъкна, че посланията на инициативата "Мениджър на годината" са много подходящи във връзка с предстоящото начало на предизборната кампания "за мениджъри за четири години на местно ниво". В списанието ви могат да се прочетат хубави послания за това какво е важното, за да бъдеш добър управленец, в която и да е сфера. Ако трябва да ги обобщя, най-важното в тази работа е да използваш сърцето си, ако искаш да увлечеш други хора да те следват…, а освен да ги вдъхновяваш, е важно и понякога да ги вбесяваш, за да постигаш по-добри резултати, каза Вълчев.

Десетте топ мениджъри на България ръководят едни от най-големите и авторитетни компании в страната ни. Приходите за 2022 г. на управляваните от тях компании сумарно са 3,9 млрд. лв. и бележат ръст от 14,8 на сто на годишна база, а общият брой служители под тяхно ръководство е 20 133, съобщиха организаторите на конкурса. Секторът с най-много представители сред финалистите тази година е "Транспорт и логистика" с 2 компании в десетката.

Носителят на титлата "Мениджър на годината 2023" и победителите в отделните категории ще бъдат обявени на 2 ноември на церемония в Софийската опера и балет. На 26 ноември се предвижда да бъде излъчен и документален филм по bTV, посветен на постиженията на най-добрите бизнес лидери в страната. 

Методологията за оценка в конкурса е разработена и се прилага от световната консултантска компания "Делойт". 

През 2022 година конкурсът разшири своя обхват с още четири категории, чрез които и през 2023 година ще бъдат отличени постиженията за: екипната работа и културата на сътрудничество - категория "Екип на годината", конкретни проектни постижения, довели до ускоряване на бизнеса - категория "Бизнес трансформация", компаниите с приходи до 20 млн. лева - категория "Бизнес в първите 20 милиона", успешно стартирали в последните 5 години бизнеси - категория "Най-добър нов бизнес“.

 

Финалистите в основна категория – "Мениджър на годината"

1.      Ангел Ангелов, главен изпълнителен директор на "Аджибадем Сити Клиник" 

Завършил е Nottingham Business School в Англия. Има богат опит в управлението на редица успешни компании в различни бизнес браншове близо 15 г. Професионалният му път започва в "Градус" АД като изпълнителен директор, където към настоящия момент е председател на Борда на директорите. Той е един от основателите на здравната група "Сити Клиник" с председателство в Борда на директорите. "Аджибадем Сити Клиник" е най-голямата група лечебни заведения в България с водеща роля в предоставянето на медицински услуги в различни области на медицината. Създадена 2016 г., групата е обединение от лидерите в болничното здравеопазване в страната – болница "Токуда" и City Clinic, заедно с един от най-големите здравни холдинги в Турция – Acibadem. В България структурата включва 3 болници и 1 медицински център. 

2.      Антония Събева, изпълнителен директор на "Мeниджмънт Файненшъл Груп" АД

Притежава 2 магистратури – финанси и счетоводство и контрол от УНСС. За 12 г. преминава през различни ръководни позиции до CEO на групово ниво – директор на дирекция "Вътрешен одит" на най-голямото от дружествата в Групата. Също директор на дирекции "Методология и контрол", "Информационни технологии, методология и анализи" и "Информационни технологии и финанси". Management Financial Group (MFG) е българска група компании с мисия за осигуряване на възможност за лесен достъп до финансиране. Активна е в седем държави: България, Румъния, Украйна, Полша, Северна Македония, Испания и Хърватия. Отговорен работодател на над 8300 души.

3.      Владимир Даскалов, управител на "Електрисити" ЕООД

Има 2 магистратури - от Технически университет - София със специалност "Електроенергетика и електрообзавеждане" и от УНСС специалност "Бизнес икономика". В периода 2009-2016 г. изпълнява функцията на мениджър инвестиционни проекти. От 2016 г. е собственик и управител на "Електрисити" ЕООД. Инж. Даскалов управлява проекти в областта на строителството в България и Германия. От 2016 г. е собственик и управител на официално регистриран клон във Висбаден, Германия, където е активен член на Камарата на електротехниката. Зам.-председател е в секция "Високо строителство" на Камарата на строителите в България. "Електрисити" ЕООД се занимава с проектиране, изграждане, ремонт и поддръжка на електрически мрежи и инсталации, включително далекосъобщителни и оптични линии, фотоволтаични системи. 

4.      Владимир Николов, оперативен президент на "Фантастико груп" ООД

Завършил е бизнес училище в Рен, Франция, и има бакалавърска степен по изкуства. Член е на настоятелствата на НБУ и НСА. Професионалното му развитие преминава през почти всички нива на йерархията в семейната компания. Започва кариерата си като служител в супермаркет. Работил е като технически сътрудник, директор "Координация и развитие на търговската дейност" и вицепрезидент. "Фантастико груп" е българска семейна компания с 45 супермаркета в страната и над 3000 служители професионалисти. 

5.      Иванка Иванова, прокурист и оперативен директор, член на Борда на директорите на "Орбико България" и "Орбико Румъния", "Орбико България" ЕООД

Магистър по автоматика и роботика в ТУ - София. Работила е в различни сфери като търговия и логистика. Става част от екипа на "Орбико България" през 2006 г. През 2020 г. заема позицията оперативен директор, член на Борда за България и Румъния. Надгражда своите професионални умения и управлява генерално всички процеси и сфери на бизнеса на "Орбико България". "Орбико България" е част от семейството на "Орбико Груп". Един от водещите дистрибутори в Европа, който оперира в 20 страни на континента - от Балтийско до Черно море, и управляващ целия процес по доставките на пазара. Оперира на нашия пазар вече 20 г. и предлага цялостни бизнес решения за продажби, логистични услуги, маркетинг и бранд мениджмънт в редица категории.

6.      Николай Николов, управител на "Уърлд Транспорт Оувърсийз България" ЕООД

Завършил е магистратура в областта на логистиката и управлението на веригата за доставки в University of Salford, Manchester, UK. Има магистърска степен по глобален бизнес от Оксфордския университет. Притежава 27-годишен опит в логистиката и е фелоу на Института по логистика и транспорт в Обединеното кралство. Член е на Института по снабдяване и доставки в същата страна. Стартира кариерата си в българска логистична компания през 1996 г., след което започва като маркетинг специалист в представителството в България на най-голямата контейнерна линия в света тогава – "Мерск Лайн". "Уърлд Транспорт Оувърсийз" е една от най-бързо развиващите се логистични компании в Източна Европа със свои представителства в 11 страни на 2 континента. 

7.      Николай Станчев, главен изпълнителен директор и председател на УС на "Дженерали застраховане" АД

Присъединява се към екипа на Група Generali през 2010 г. Кариерата му в компанията започва от дружество "Джи Пи Презастраховане" ЕАД. Преминава през няколко позиции, преди да бъде избран за главен изпълнителен директор. Завършил е счетоводство и контрол УНСС. През 2007 г. придобива професионално ниво със специалност "Счетоводство" от Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). През 2012 г. придобива магистърска степен от УНСС, специалност "Застраховане и социално дело" със специализация "Застраховане". Също така има сертификат по застраховане от Chartered Insurance Institute (CII), UK. "Дженерали Застраховане" АД е една от водещите застрахователни компании в България и е част от Generali Group. Generali е един от най-големите доставчици на застрахователни услуги и такива, свързани с управлението на активи в световен мащаб. С повече от 82 хил. служители, обслужващи 69 млн. клиенти, Групата има водеща позиция в Европа и нарастващо присъствие в Азия и Латинска Америка.

8.      Тунио Зафер, изпълнителен директор на "Пи Клауд" ЕООД

Управленската му кариера в технологичния сектор започва преди повече от 17 години. Участвал e в редица бизнес проекти като MTelekom, Host.bg, Grabo.bg, Mobile Innovations JSC и др.  pCloud е облачна услуга за съхранение и споделяне на файлове, основана през 2013 г. нарежда се веднага след Apple, Google, Dropbox и Boxред сред световните облачни компании. Има повече от 18 млн. потребители.

9.      Цветанка Минчева, изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк"

Започва кариерата си в банката като стажант през 2001 г. През годините е заемала различни търговски и мениджърски позиции. Отговаряла е за разработването и развитието на алтернативните канали в банката. Има икономическо образование. Завършила е MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в Италия. От септември 2021 г. е член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България. От юни 2022 г. става негов председател. През март 2022 г. е избрана за зам.-председател на УС на Асоциацията на банките в България. "УниКредит Булбанк" е водеща банка в страната с над 1 млн. клиенти – компании и физически лица. Банката е лидер в корпоративното банкиране.  

10.  Юлиян Христов, главен изпълнителен директор, "МагнаФарм България" ЕАД

Дипломира се в Икономическия университет във Варна с магистърска степен по мениджмънт и маркетинг. Заемал е управленски позиции в международни компании като Unilever, Henkel и др. През 2016 г. оглавява дивизията за лекарства без лекарско предписание на А&D Pharma Bulgaria. През 2019 г. става изпълнителен директор на А&D Pharma Bulgaria. Поема предизвикателството за стратегическата трансформация на компанията и налагане на новото търговско име "МагнаФарм България" като част от новосформираната MagnaPharm Group, оперираща в Централна и Източна Европа. "МагнаФарм България" е водеща компания с дългогодишен опит в търговията с лекарствени продукти и такива без рецепта, медицински изделия, хранителни добавки и козметика.  

Финалисти категория "Екип на годината" (по азбучен ред): 

·       "Аксес Файнанс"

·       "Аксенчър"

·       "Диджитал" 

·       "Диджитал Лайтс" 

·       "ДК Дентапрайм"

 

Финалистите категория "Бизнес трансформация" (по азбучен ред):

·       "Вестител БГ" АД

·       "ДЗИ Общо Застраховане" ЕАД

·       "Инвестбанк" АД

·       "Обединена Българска Банка" АД

·       "Орбико България" ЕООД

В останалите 2 нови категории няма финалисти, а се излъчва директно победител на базата на документите, които кандидатите са подали през втория етап на оценката в конкурса, уточниха от "МИТ Прес" ООД - организатор на конкурса и издател на списание "Мениджър".

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:04 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация