site.btaПървият президент на Русия Борис Елцин встъпва във власт на 10 юли 1991 г.

Първият президент на Русия Борис Елцин встъпва във власт на 10 юли 1991 г.
Първият президент на Русия Борис Елцин встъпва във власт на 10 юли 1991 г.
Москва (10 юли 1991) Президентът Борис Елцин (отпред вляво) по време на изпълнението на руския национален химн по време на церемонията по встъпването му в длъжност в Кремъл. (AP Photo/Boris Yurchenko)

Първият президент на Русия - Борис Елцин (1931 - 2007), встъпва в длъжност на 10 юли 1991 г. Той е избран на избори, състояли се на 12 юни същата година. На 3 юли 1996 г. Елцин е преизбран за втори мандат, полага клетва на 9 август 1996 г. и заема поста до 31 декември 1999 г.

БТА съобщава за събитието в своите бюлетини “Международна информация - Теми, събития и факти от деня” и “Международна информация - Коментари, анализи и прогнози”:

Борис Елцин води в президентските избори

Москва, 12 юни 1991 г. /БТА/ До 17 часа московско време в изборите за президент на Русия са участвали 64 процента от руските гласоподаватели, съобщил пред ТАСС председателят на Централната избирателна комисия Василий Казаков. Той заявил, че според получаваните в комисията съобщения има много случаи на нарушаване на процедурата на изборите.
ТАСС предава, че според предварителните резултати от гласуването в Далечния Изток и на екипажите на съветските кораби, намиращи се в Тихия и Индийския океан, повечето избиратели са подкрепили Борис Елцин. Според съобщенията на ТАСС от Улан Уде /столицата на Бурятия/ и от Челябинск, повечето избиратели са гласували за Елцин.
В Южносахалинск ръководителят на руския парламент Борис Елцин води с 57,6 процента от гласовете срещу 16,2 процента за главния му съперник, бившия министър-председател на СССР Николай Рижков, предаде агенция Франс прес. Борис Елцин е получил 84 процента от гласовете в Анадир /брега на Берингово море/ и 69,9 процента в Петропавловск, центъра па Камчатка. (…)
Централната избирателна комисия съобщила, че (…) окончателните резултати ще станат известни на 22 юни. (…)

***

Елцин е за обновяване на Русия чрез радикални реформи 

Москва, 20 юни 1991 г. /Кор. на БТА/ Според Борис Елцин неговата главна задача като президент на Русия е да спре задълбочаването на кризата и да постигне подем в републиката чрез радикални реформи. Както отбелязва той в интервю, публикувано в седмичника "Росия”, за това ще са нужни две-три години.
Елцин сочи, че не възнамерява да гради "нито социалистическа, нито капиталистическа" Русия. Ние започваме да работим по обновяването на Русия, а как ще се нарича този строй, ще решат социолозите, отбелязва той. Според него капитализмът, за който е писал Маркс, вече не съществува. 
Първият руски президент изтъква, че Руската федерация ще остави на съюзните власти контрола само върху три основни министерства - на отбраната, на железопътния транспорт и на енергетиката. От услугите на останалите шестдесетина съюзни министерства ще се откажем, допълва той, но у нас няма да създаваме подобни структури, а ще дадем икономическа самостоятелност на предприятията. 
Елцин смята, че ще се стигне и до национализацията на имуществото на КПСС, но с това не трябва да се бърза. (…)

***

Елцин положи клетва като президент на Русия

Москва, 10 юли 1991 г. /Кор. на БТА/ Борис Елцин положи днес клетва и встъпи в длъжност като първи президент на Русия. Той произнесе клетвените думи пред депутати от Руския и от Съюзния парламент, пред ръководители на СССР, на съюзни и автономни републики, дошли за тържествената церемония в Кремъл. Изпълнен бе новият химн на Русия по музика на Глинка и над Кремъл - резиденцията на руския държавен глава, бе издигнат флагът на РСФСР.
С ръка на сърцето 60-годишният Елцин се закле да защитава законите, конституцията и суверенитета на Руската федерация, свободите на нейните 150 милиона граждани и правата на многобройните народности в нейните граници.
"Президентът не е бог, не е нов монарх, не е всемогъщ чудотворец. Той е гражданин, който носи огромна отговорност за съдбата на Русия", каза Борис Елцин в реч, след като положи клетвата. Руският лидер припомни, че векове наред на руска земя властта и народът са били на различни полюси. "Правило бе държавният интерес да се поставя над човека, над неговите нужди и стремежи. Ние по-късно от останалите народи осъзнахме, че държавата е силна с благополучието на своите граждани", каза той. Елцин подчерта, че политиката му на президент ще бъде насочена към радикални реформи. "Ние избрахме правовия, демократичен начин на промени и смисълът на нашата политика не е в масовата саможертва, а в човешкото щастие", каза руският президент. Президентът посочи, че в основата на възраждането на руската държава ще залегнат свободата на предприятията и териториите, предприемчивостта и духовната разкрепостеност, пълният отказ от всякакъв идеологически диктат. За ролята на Русия в обновяването на съюза Борис Елцин каза, че "Русия и занапред ще участва заедно с другите републики в изключително сложната работа за коренно преобразуване на съюза".
Право първи да поздрави руския президент получи патриархът на Москва и на цяла Русия Алексий Втори. Той изтъкна, че цели седем десетилетия е бил разрушаван "Духовният строй" на страната и три поколения хора са били отучени да се трудят. Патриархът призова руския държавен глава към мъдрост и търпимост в решаването на множеството проблеми пред това болно общество.
Приветствено слово към новия президент произнесе и Михаил Горбачов. "Някои може да си мислят, че това е само един президент в повече. Но аз съм на друго мнение. Това е важно събитие не само за Русия, но като се има предвид ролята и отговорността й в Съветския съюз, и за цялата ни многонационална родина", каза Горбачов. Изборът на руски президент е "логичен резултат от демократичните преобразования в процеса на преустройството, на политическата и правовата реформа", изтъкна съветският ръководител.
Горбачов се изказа за "демократична, силна и сплотена съвременна Руска федерация", без която съюзната държава не би могла да се преобразува в "Съюз на суверенни държави - демократична суверенна държава".
Двамата президенти си стиснаха ръцете и символично, в крак се отправиха към своите места в залата.

***

Борис Елцин встъпи официално в президентската си длъжност 

Москва, 10 юли 1991 г. /Силви Лантом от АФП/ Борис Елцин положи днес клетва като президент на Русия в Кремъл на кратка, но зрелищна церемония, белязана от две символични ръкостискания със съветския президент Михаил Горбачов и с патриарха на Москва и на цяла Русия Алексий Втори. 
Предавана пряко по телевизията, днешната церемония по своята помпозност контрастираше ярко с простотата на церемонията от миналата година, когато Михаил Горбачов встъпи в длъжност. Изправен пред малка масичка, с ръка върху конституцията, Горбачов положи клетва, след което високоговорителите изсвириха съветския химн. А когато избраният на 12 юни с 57 на сто от гласовете президент на Русия Борис Елцин пристъпваше към подиума на залата в Двореца на конгресите в Кремъл, звучаха тръбите на гвардейската част.
Много елегантен, в сиво-черен костюм и червена вратовръзка, Елцин се изкачи бавно по стъпалата, водещи към сцената, украсена с цветя и с огромно знаме на Русия със сърп и чук.
Изправен на трибуната, пред него две червени книги - конституцията на РСФСР и декларацията за суверенитета на Русия, приета на 12 юни 1990 г. - Борис Елцин изрече клетвата си с ръка на сърцето. (…)
Телевизионните екрани, поставени от двете страни на сцената, показаха как знамето на Русия се издига над покрива на Двореца на конгресите, а огромен военен оркестър изсвири новия химн на Русия - маршов аранжимент на музикална пиеса от Глинка. (…)
Друга новост на това холивудско по своята пищност представление бе изключителното внимание, отдадено на представителите на църквата. Източноправославният патриарх Алексий Втори взе думата веднага след Борис Елцин и преди Михаил Горбачов. (…)
След ръкостискане патриархът благослови Борис Елцин. (…)
И чак след още едно изпълнение на оркестъра, към който сега се присъединиха и хористи, в залата се появи Горбачов. Съветският президент, който влезе през една малка врата, веднага зае място зад микрофона, използван преди това от патриарха. Той пожела пълен успех на новия президент на Русия, като подчерта в краткото си слово необходимостта от сътрудничество между съветските републики и каза че избирането на Елцин "е логичен резултат от демократичните промени". След словото си Горбачов се приближи до Елцин и дълго се ръкува с него. 

***

Буш чака твърд курс към реформи в СССР

Вашингтон, 10 юли 1991 г. /БТА/ Върховият момент от срещата на седемте най-развити страни в Лондон ще стане пристигането в британската столица на Михаил Горбачов, заяви в интервю за чуждестранни журналисти в Белия дом президентът на САЩ Джордж Буш. "Би ми се искало след срещата да разбера, че Съветският съюз следва курса на реформи толкова твърдо, колкото го желае самият Горбачов", посочи Буш.
Той каза, че американската помощ за Съветския съюз ще бъде ограничена, докато реформите в тази страна не тръгнат уверено. Ние бихме искали Елцин и Горбачов да продължат да работят заедно, заяви Джордж Буш с уговорката, че това естествено е тяхна работа и той не желае да се меси в ничии "вътрешни работи". (…)

***

Борис Елцин забранява политическите партии в държавните органи 

Москва, 20 юли 1991 г./АФП/ Борис Елцин предприе днес офанзива срещу комунистическата партия, забранявайки с указ всякакви политически структури в администрацията, органите на изпълнителната власт и предприятията в РСФСР. В текста на указа, разпространен от агенция РИА, се отбелязва, че се забранява "създаването на нови структури и дейността на вече съществуващите политически партии”. Това засяга главно организациите на комунистическата партия, които на практика продължават да заемат в администрацията на Русия "ръководната роля”, от която КПСС официално се отказа, премахвайки член 6 от съветската конституция. (…)
Борис Елцин отдавна се обявяваше за "деполитизирането" на властта в страната, но не успя да прокара това решение в законодателните органи на РСФСР. Самият Елцин, след като излезе от КПСС миналата година, обяви, че ръководителите трябва да стоят над партиите. (…) Президентът Горбачов, който иска деполитизиране на съветските държавни органи въз основа на отказа на КПСС от ръководна роля, трябваше да отстъпи пред консерваторите и военните на 28-я конгрес на КПСС миналата година. Цялата военна върхушка членува в КПСС. (…)

 

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:30 на 10.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация