site.btaНа 5 юли се отбелязва Денят на независимостта на Алжир

На 5 юли се отбелязва Денят на независимостта на Алжир
На 5 юли се отбелязва Денят на независимостта на Алжир
Деца маршируват по време на официални чествания на независимостта в Алжир, Алжир, 5 юли 1962 г. Мнозинството алжирци гласуваха за независимост от френското колониално управление на националния референдум, проведен на 1 юли. (AP Photo)

Временното правителство на Алжирската република е решило да чества официално 5 юли като Ден на независимостта на Алжир. Това решение е взето на 5 юли1962 г. 
На 1 юли в Алжир се организира референдум, който трябва да даде отговор на въпроса “Искате ли Алжир да стане независима държава, сътрудничеща с Франция при условия, определени в декларациите от 19 март 1962 година?”. Мнозинството от гражданите отговарят утвърдително. В следващите дни френският президент Шарл де Гол провъзгласява независимостта на африканската колония.
Алжир е обявен за френска територия през 1848 г. През 1954 г. в страната е създаден Фронт за национално освобождение, чиято цел е отхвърлянето на френското господство и извоюването на независимостта на страната. Войната за независимост на Алжир продължава осем години и завършва на 18 март 1962 г. с подписването на Евианските споразумения между Франция и Алжир за създаване на независим Алжир, по време на втората Евианска конференция (7-18 март 1962). Двете страни се договарят за произвеждането на референдум за самоопределение на Алжир на 1 юли 1962 г., а на 25 септември 1962 г. е провъзгласена Алжирската демократична и народна република.

БТА съобщава за случващото се в Алжир в първите дни на юли 1962 г. в своите бюлетини “Международна информация” и “Международна информация - Служебен”:

Референдумът в Алжир

Париж, 1 юли 1962 г. /ТАСС/ Днес се провежда референдумът за самоопределение на Алжир. На избирателите - около 6 милиона алжирци - е предложено да отговорят на въпроса: “Искате ли Алжир да стане независима държава, сътрудничеща с Франция при условия, определени в декларациите от 19 март 1962 година?" /има се предвид, Евианските споразумения/. На избирателите се предлагат две бюлетини: бяла с думата "да" и оранжева - с "не", една от тях трябва да бъде пусната в урната.
Около 350 хиляди алжирци, живеещи извън пределите на страната /във Франция, Мароко, Тунис/ вече са гласували. В отдалечените райони на Алжир гласуването е започнало на 30 юни.

***

Хроника

Алжир, 2 юли 1962 г. /Франс прес/ Утре министрите на временното алжирско правителство ще пристигнат в Алжир.

***

Бъдещите отношения между Франция и Алжир 

Париж, 2 юли 1962 г. /Франс прес/ През следващите дни между Франция и получилият независимост Алжир ще бъдат установени отношения на нова юридическа база. 
Свиканият тази сутрин в Елисейския дворец министерски съвет ще трябва да направи от френска гледна точка заключения по резултатите от референдума. 
Правото на независимост на Алжир ще бъде утвърдено чрез "акт” на президента на републиката, в случая чрез декларация на генерал де Гол, която ще бъде публикувана в Държавния вестник. Декларацията не ще бъде четена по радиото от генерал де Гол, тъй като тази нова устна форма на разпространяване на мисълта няма стойност на документ.
Съдържанието на декларацията ще стане известно може би още утре, но декларацията ще бъде публикувана в Държавния вестрик в сряда.
Мандатът на върховния комисар, който е поверен на Кристиян Фуше, ще бъде прекратен поради получената от Алжир независимост.
Но поради твърде важните интереси, които Франция ще запази в Алжир, висш представител на Франция с ранг посланик, ще бъде в най-скоро време акредитиран към алжирските власти. (…)

***

Резултатите от референдума в Алжир

Париж, 3 юли 1962 г. /ТАСС/ Днес в Алжир са били официално обявени резултатите от референдума за независимостта на Алжир. От 5 922 115 избиратели, участвали в референдума, 5 975 581 души са пуснали в избирателните урни бюлетини с "да", като по този начин са се изказали за независимостта на Алжир.
След обявяването на резултатите от гласуването, председателят на Временния изпълнителен орган А. Фарес е заявил, че алжирският народ, напълно възползвайки се от своя суверенитет, свободно е определил своята съдба. Той е отбелязал, че временният изпълнителен орган, както преди в рамките на своята мисия, ще провежда честно политиката, определена от Евианските споразумения. А. Фарес е подчертал, че алжирският народ под ръководството на временното правителство на Алжирската република, което си остава висшият орган на алжирската революция, ще върви напред и ще съумее да създаде "силна и щастлива държава”.
След обявяването на резултатите от референдума председателят на временния изпълнителен орган А. Фарес е приел върховния комисар на Франция в Алжир К. Фуше, който му предал пълномощията, осъществявани досега на територията на Алжир от френските власти.

***

Декларация на Де Гол за признаване на независимостта на Алжир

Париж, 3 юли 1962 г. /ТАСС/ Тук е публикувана декларация на генерал Де Гол, в която се казва, че в резултат на гласуването за самоопределение, състояло се на 1 юли 1962 г., алжирският народ се изказа за независимост на Алжир върху основата на сътрудничество с Франция.
И понеже отношенията между Франция и Алжир отсега ще се изграждат в условията, изложени в правителствените декларации от 19 март 1962 година, президентът на Френската република заявява, че Франция тържествено признава независимостта на Алжир. 

***

Положението в Ажир 

Алжир, 3 юли 1962 г. /Ройтер/ Днес ще бъде оповестена независимостта на Алжир, обаче временното правителство трябва да наложи властта си над своите военни сили. 
Според изработената програма, резултатите от референдума в полза на независимост в сътрудничество с Франция ще бъдат последвани от съобщение на президента де Гол, който ще признае официално временното правителство на Бен Юсеф Бен Хеда. 
Но станалите напоследък събития по-скоро задълбочават вместо да премахнат разцеплението между това правителство, подкрепяно от временния изпълнителен орган в Роше Ноар, и частите на Алжирската национално-освободителна армия, които се намират край границите на Мароко и Тунис и чакат да влязат в Алжир. 
Армията е против уволняването от министерството на Бен Хеда на нейния началник-щаб полковник Бу Медиен. Против неговото уволняване се обяви и заместник министър-председателят Мохамед Бен Бела, който понастоящем се намира в Либия. 
Верни на Бен Хеда войници са се придвижили в Алжир и околностите му, а шест бронирани коли с френски жандарми се появиха вчера на главната улица на Роше Ноар. 
Полковник Буалем Таиби, представител на алжирските националисти, заяви вчера на пресконференция във връзка с уволняването на полковник Бу Медиен, че е нормално да се елиминират хора, които поставят в опасност алжирското единство. 
Полковник Таиби разкритикува “култа към личността”, като заяви, че когато “някой от ръководителите има лични амбиции”, той трябва да бъде свален и неутрализиран”. Той добави, че не съществува риск от инциденти в град Алжир или в други градове, ”но ако възникнат такива инциденти ние ще знаем как да вземем строги мерки, за да предотвратим всичко, което би могло да навреди на обществения ред”.

***


Над Алжир се вее националното знаме

Париж, 3 юли 1962 г. /ТАСС/ Днес над Алжир се развява зелено-бялото с червена звезда и полумесец знаме на националната независимост.
В Роше Ноар, административната столица на Алжир, в присъствието на членовете на временния изпълнителен орган начело с Фарес се състоя церемония за издигане на националното знаме.
На церемонията се събраха жители от съседни села, между които имаше много жени и деца, облечени в цветовете на националното знаме. С гръм от аплодисменти и възгласи: “Да живее Алжир" те посрещнаха издигането на знамето, под което алжирският народ се сражава и победи в борбата за независимост. 

***

Декларация на Бен Хеда

Париж, 4 юли 1962 г. /ТАСС/ В речта си, произнесена на летището в Алжир, председателят на временното правителство на Алжирската република Юсеф бен Хеда заяви между другото:
“Днес Алжир стана независим, но борбата далеч още не е приключена. Независимостта не е самоцел, тя е само средство, което ще позволи да бъдат осъществени стопански и социални задачи, без което не може да се говори за революция, в това отношение задачите, които стоят пред нас, са огромни.
Насъщен проблем е държавата. От значение е алжирската държава да се основава на демократични и здрави институти. Само в рамките на такава държава може да намери израз националният суверенитет".
Бен Хеда благодари на правителствата и народите, които непрестанно поддържаха борбата на алжирския народ. Той потвърди верността на временното правителство на Алжирската република спрямо Евианските споразумения, сключени с френското правителство и одобрени чрез масовото гласуване на алжирския народ на 1 юли. Ние честно ще изпълним тия споразумения, каза той.
Бен Хеда подчерта, че “европейци и алжирци могат да живеят и да се трудят заедно” за доброто на цял Алжир.

***

Първото заседание на родна земя

Алжир, 5 юли 1962 г. /ТАСС/ Според съобщение на агенция Алжери прес сервис, вчера в град Алжир се състояло първото заседание на временното правителство на Алжирската република на алжирска земя. На това заседание е било разгледано положението, създадено след даването на нездвивимост на Алжир.

***

Ден на независимостта на Алжир

Алжир, 5 юли 1962 г. /ТАСС/ Временното правителство на алжирската република е решило да чества официално 5 юли като Ден на независимостта на Алжир.

***

Алжир чества Деня на независимостта

Алжир, 5 юли 1962 г. /ТАСС/ В атмосфера на народно ликуване и ентусиазъм се чества Деня на независимостта на Алжирската република. Потокът от демонстранти, който през последните три дни изпълваше празнично украсените улици и площади на Алжир, днес достигна своя апогей. Преди обед се състоя военен парад, по време на който моторизирани и пехотни поделения от Национално-освободителната армия преминаха в тържествен марш пред сградата на Общинския съвет, където се намираше ръководителят на временното правителство на Алжирската република Бен Хеда заедно с членовете на правителството. След завършване на военния парад в манифестацията участваха учащи се, женски организации, граждани и много делегации, пристигнали от различни райони на страната, за да засвидетелстват своята подкрепа и преданост към Републиката.

***

ОАС отново стреля срещу алжирското население

Париж, 5 юли 1962 г. /БТА/ Както съобщава агенция Франс прес, днес към обед агенти на ОАС (OAS - дясна паравоенна френска организация, определяща се срещу независимостта на Алжир - бел. ред.) изведнъж открили стрелба срещу ликуващите 200 000 манифестанти в Оран, които с песни, танци и радостни възгласи чествали свободата си.
Стрелбата продължила около час и 40 минути. По сведения на Алжирския фронт за национално освобождение били убити няколко десетки души, а числото на ранените било голямо.
След обед в центъра на Оран патрулирали войници от Алжирската национално-освободителна армия и въоръжени членове на Алжирския фронт за национално освобождение. От 17 ч. бил обявен полицейски час. 

***

Алжир след прокламирането на независимостта 

Гр. Алжир, 6 юли 1962 г. /Кор. на БТА/ Вчера в края на следобеда централните улици и площади на гр. Алжир внезапно опустяха, замлъкнаха клаксоните на хиляди коли. По-късно стана известно, че временното алжирско правителство е решило да се прекратят народните весилия. Причината е, че в Оран те завършиха трагично. ОАС-овци са открили стрелба срещу ликуващия народ и в резултат са били убити няколко десетки души и много други ранени. Инцидентът в Оран потвърждава безполезността на сключеното споразумение с ОАС от 17 юни и идва да докаже правотата на онези алжирски ръководители /Бен Бела и отговорни военни от генералния щаб/, които рязко се обявиха срещу каквито и да е преговори с фашистките убийци от ОАС. Но радостта на населението от дългоочакваната независимост е помрачена главно от разрива в правителството и армията. Част от алжирските министри /Бен Бела, Кидер, Битат и Мохамед Саид/ смятат, че решението на правителството да деградира началник-щаба на армията Бумедиен и неговите помощници е незаконно. Само Националният съвет на алжирската революция е властен, според тях, да решава въпросите за назначаването и уволняването на началник-щаба на армията. Тъкмо затова те настояват да се свика незабавно националният съвет. Особено силно впечатление тук направиха думите на Бен Бела, че "в предприетите мерки срещу генералния щаб трябва да се види желание да бъде ликвидирана армията за национално освобождение”. Бен Бела припомня, че страната е все още окупирана от половинмилионна френска армия и че ОАС продължава да действа. Доказателство за това са последните събития в Оран. Узнава се, че главният въпрос, който се разисква сега в почти непрекъснатите заседания на временното алжирско правителство, е да се намери път за помирение с Бен Бела и неговите привърженици в армията. (…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:27 на 11.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация