site.btaМалка семейна фирма в Ямбол от 15 години произвежда различни видове халва

BOBSTH 12:25:30 22-02-2015
MM1225BO.015
Ямбол - Заговезни - халва - любопитно

Малка семейна фирма в Ямбол
от 15 години произвежда
различни видове халва


Ямбол, 22 февруари /Владимир Шишков, БТА/
Малка семейна фирма в Ямбол от 15 години
произвежда и предлага на пазара различни видове халви, а
традицията в производството се предава от поколение на
поколение, научи репортер на БТА от собственикът на фирмата
Стоян Стоянов.
Прапрадядото на Стоянов е преселник от Беломорска
Тракия и ревниво е пазел през годините тайните на този занаят.
Производството е възобновено от баща му Георги, сега и децата в
семейството работят в цеха за халва.
Класическата халва у нас се прави като към горещ и
гъст захарен сироп се добавя тахан, съставен от различни видове
смлени ядки, най-често от слънчоглед и сусам. Добавя се и
екстракт от корени на чувен, чрез който се постига нужната
гъстота. Хубавата халва трябва да се къса на конци и да се топи
в устата, пояснява Стоянов, който е завършил Университета по
хранителни технологии в Пловдив.
Според него халвата е най-полезното сладко
изделие, защото е изработена изцяло от растителни натурални
продукти.Тя може да се яде през цялата година и особено през
дните на пости, тъй като набавя необходимите за организма
хранителни вещества - белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамин
В и калций.


/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:22 на 19.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация