site.btaНад 60 малки български производители на храни и напитки, занаятчии и артисти участват във фестивала "Моята Еко Коледа" в столичното Ларго

Над 60 малки български производители на храни и напитки, занаятчии и артисти участват във фестивала "Моята Еко Коледа" в столичното Ларго
Над 60 малки български производители на храни и напитки, занаятчии и артисти участват във фестивала "Моята Еко Коледа" в столичното Ларго
Столичното Ларго събира под купола си малки български производители на храни и напитки, занаятчии и артисти. Събитието, наречено „Моята Еко Коледа" и продължаващо до 22 декември, е част от Фермерски фестивал София, който „Хранкооп София" провежда вече над десет години. „Моята Еко Коледа" е със свободен вход от 11:00 до 21:00 часа в трите дни.Снимка: Милена Стойкова/БТА

Фермерският фестивал "Моята Еко Коледа" започна днес и очаква посетители до неделя от 11:00 до 21:00 часа. Събитието, което е част от Фермерски фестивал София, организиран от "Хранкооп София" вече над десет години, за първи път се провежда в столичното Ларго.

Във фестивала участват над 60 малки български производители на храни и напитки, занаятчии и артисти.

Както отбеляза Аглика Крушовенска от "Хранкооп София", новата локация позволява и включването на музикална програма към събитието. Днес тя е поверена на децата от училище "Пътеки", които изпълняват народни песни и танци между 16:00 и 17:00 часа. В събота групата "STUDIO84 Project" ще свири авторски български песни и свои интерпретации на световни евъргрийни от 17:00 до 18:00 часа. В неделя групата за автентичен фолклор "Клабучка китка" при читалище "Крюгер Николов – 1922", село Пещера, ще се изяви между 13:00 и 13:30, като в програмата им е включено и празнично хоро. По-късно през деня, от 17:00 до 18:00 часа, формацията "Collegium Lapis Lazuli" ще направи своеобразна музикална разходка из Европа от времето на Барока.

В закритото пространство в Ларгото посетителите могат да намерят храни и напитки, сред които хляб и печива с квас, разнообразни сладкиши, мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, вино и сиропи, сладка и конфитюри, билкови чайове и тинктури, ядки и ядкови продукти, подправки и студено пресовани масла, дъвки и бонбони с натурални съставки, и много други.

Има също автентични и здравословни храни и напитки за консумация на място - печена тиква и тиквени десерти, чисто отгледани цитруси, суши в класически стил и специална коледна занаятчийска бира.

В събота, между 11:00 и 16:00 часа, ще се проведе празникът "Традиционни български тестени храни - Трахана, Юфка, Кус-Кус, Триеница и още", с партньорството на "Кулинарните фестивали на България".

В неделя, от 11:00 до 13:00 часа ще има кулинарна демонстрация за приготвяне на традиционните ястия "Скроб" и "Миане".

На място има също множество сувенири и аксесоари, изработени само от естествени или рециклирани материали, като бижута от цветя в смола, сапуни с естествени съставки, художествено плетиво, изделия от глина и керамика, традиционни български шевици, книги, отпечатани на рециклирана хартия.

Посетителите ще имат възможност да се включат в занаятчийски работилници за малки и големи. През трите фестивални дни има постоянна работилница за деца над 4 години, която включва изработка на свещи, плетене на шалове и шиене. В неделя, от 12:00 до 14:00 часа, е предвидена работилница за деца над 5 години за изработване на сурвачки.

Посетителите също така могат да се запознаят със значими обществени каузи, които да подкрепят с покупка на техни продукти и сувенири.

Това е четвъртото голямо събитие на "Хранкооп София" тази година. Първото беше през пролетта, септемврийското беше посветено на занаятчийската бира, октомврийското беше на кулинарна тема, където участниците представяха кухня от различни краища на България, както и чуждестранна, разказа за БТА Крушовенска.

Плановете на организаторите са и догодина отново да следват този график. 

"Хранкооп София" организира и ежеседмични пазари в София - на Римската стена всяка събота, на пазар "Иван Вазов" всяка сряда, в "Мол България" всеки първи събота и неделя от месеца.

Повечето участници в събитията са редовни, над 60 процента от тях участват от години, каза за БТА Николай Генов, председател на кооперация "Хранкооп - София". По думите му повечето са членове на кооперацията и затова тя се старае да им даде максимален достъп до пазари.

Относно посетителите Генов посочи, че някои вече са редовни, най-вече на седмичните пазари. Всеки производител си има редовни клиенти, отбеляза той, допълвайки, че на големите им събития идват повече нови хора, част от които после започват да идват на седмичните пазари.

"Хранкооп - София" има и платформа за ежеседмична доставка, където всъщност са най-редовните клиенти, допълват организаторите.

/ЕС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:37 на 20.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация