site.btaПроизводител на цитруси в Испания, суши майстор, занаятчии и пекари от цялата страна се събраха в Перник на коледен пазар

Производител на цитруси в Испания, суши майстор, занаятчии и пекари от цялата страна се събраха в Перник на коледен пазар
Производител на цитруси в Испания, суши майстор, занаятчии и пекари от цялата страна се събраха в Перник на коледен пазар
Коледен фермерски пазар в Перник. Снимка: Кореспондент на БТА в Перник Мая Костадинова

Производители от цялата страна се събраха в Перник на коледен фермерски пазар. Домакин на събитието е търговският център в миньорския град в партньорство с Кооперация „Хранкооп“- София.

Управителят на кооперацията на производителите и занаятчиите Николай Генов каза за БТА, че в Перник организират подобен пазар за осми път. На днешното издание участват 21 производители и занаятчии, от тях 11 са земеделски производители, а останалите са занаятчии.

Сред тях беше суши майсторът Марияна Коева, която направи кулинарна демонстрация. Тя е от столицата и прави традиционно суши от 13 години. Японски възпитаник е, оттам е и лицензът ѝ. Работила е в почти всички японски ресторанти в София преди да започне като свободен майстор. Коева посочи за БТА, че се чувства добре сред занаятчиите и производителите, защото суши се прави с ръце, въображение и в него има много изкуство и детайл. Майсторът обясни, че суши пазарът в България е много голям и обширен, и все повече се среща и фюжън суши, привнесено от Западна Европа. Марияна Коева заяви, че държи на традиционното. Отбеляза също, че децата са сред най-големите почитатели на японските ролца от ориз, риба и водорасли.

Организаторите отчитат най-голям интерес към млечните и месните продукти, виното и меда. Сред присъстващите днес бе и производител на цитрусови плодове – портокали, мандарини и манго. Христо Христов ги отглежда в Испания и ги пласира изцяло на българския пазар. Той е родом от град Лясковец, където се намира неговият склад. Днес той предложи продукцията си и на перничани.

Търговският център в Перник е един от първите, в които функционира магазин за месо с гарантирано качество от български производител от Русе. Управителят на мола в Перник Андрей Андреев обясни за БТА, че чрез провеждането на подобни фермерски пазари са отговорили на нуждата от качествени продукти за перничани. Той допълни, че се обмисля вариант, в който продукти от производители от цялата страна да бъдат събрани и предлагани в един магазин, като идеята ще се реализира през следващата календарна година. „Подкрепяме местните производители и се радваме, че имаме такива в нашия търговски микс“, каза Андреев.

Пазарите на „Хранкооп“ са на близо 11 години, уточни Николай Генов. „За нас е важно да има от всичко, винаги добавяме и занаятчийските продукти, защото чистата храна върви с хубави екологични и естествени материали и произведения“, допълни управителят на кооперацията.

Над 150 са производителите и занаятчиите, които членуват в кооперацията, каза още Генов. Те са от цялата страна, сред тях има и няколко местни, от Пернишка област, които произвеждат лук, чесън, мед, печива и млечни продукти.

 

/БИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:32 на 24.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация