site.btaЗа първи път съчетаваме източнобалканската свиня с породи, които са културни хибриди, каза Вихрен Димитров от свинекомплекс "Голямо Враново инвест"

За първи път съчетаваме източнобалканската свиня с породи, които са културни хибриди, каза Вихрен Димитров от свинекомплекс "Голямо Враново инвест"
За първи път съчетаваме източнобалканската свиня с породи, които са културни хибриди, каза Вихрен Димитров от свинекомплекс "Голямо Враново инвест"
БТА, София (13 ноември 2024) В Интер Експо Център, от днес започват международните хранителни изложения "Месомания", "Пътят на млякото", "Булпек", "Интерфуд & Дринк" и Wine&Spirits Show. Българско свинско месо от подобрена кръстоска на източнобалканска свиня (стара българска местна порода свине) и други традиционни породи, като "черен ангел", представи за първи път Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), която е организатор на изложението "Месомания" с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие". Снимка: Благой Кирилов/БТА (БТ)

Българско свинско месо от подобрена кръстоска на източнобалканска свиня (стара българска местна порода свине) и други традиционни породи представи за първи път Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), по време на изложението "Месомания", което започна днес в Интер експо център – София. Асоциацията е организатор на събитието с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие". "Месомания" е част от международните хранителни изложения, които ще продължат до 16 ноември. Останалите са "Пътят на млякото", "Булпек", "Интерфуд&Дринк" и Wine&Spirits Show.

Председателят на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов припомни, че АМБ тази година чества своята 30-годишнина и до момента тя е единствената българска асоциация на месопреработвателите.

Вихрен Димитров от свинекомплекс "Голямо Враново инвест", Русе, където новият хибрид вече е в производство, заяви, че това, което правят, е уникално не само за България, но и в световен мащаб. "За първи път съчетаваме източнобалканската свиня, която е полудива свиня, с културни хибриди", обясни той.

Проф. Десислав Балев, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, разказа, че идеята за този хибрид се е зародила преди повече от 7-8 години в разговор с Вихрен Димитров на тема възраждане на старите български породи свине. Проф. Балев припомни проблемите с разпространението на африканската чума по свинете, когато много животни бяха унищожени. По думите му тогава най-много е пострадала старата българска автохтонна порода източнобалканска свиня. Тя се отглежда полудиво, полупасищно, в районите на Странджа, Сакар, дунавската част от Дунавската равнина и има точно определено райониране, където се отглеждаха тези животни. С нахлуването на чумата останаха много малко животни от породата, от порядъка на 200 свине-майки, посочи проф. Балев.

Оттук идва и идеята за възраждане на породата с използване на родителски стада с кръстосване на други породи. "Получи се много добър хибрид, който в голяма степен се доближава до старата представа за  българско свинско месо", каза проф. Балев.

Той допълни, че друго голямо предимство е, че докато съвременните популации хибриди, които се отглеждат, са много податливи на стрес, то този е много стресоустойчив. Това го прави много подходящ за производството на висококачествени месни продукти.

Проф. Балев отбеляза, че има много работа по отношение на този хибрид и кръстоските, които се опитват да създадат и наложат на пазара, но качеството, което получават е на много високо ниво.

Проф. Алекси Стойков, един от доайените на свиневъдството в България, цитира данни, според които в края на 2023 г. у нас има едва 106 майки източнобалканска свиня в две стопанства с два нереза. "Това беше предпоставка да направим нещо, за да не бъде ликвидирана една порода, отглеждана от хилядолетия по българските земи", посочи проф. Стойков, допълвайки, че вторият мотив е бил създаването на национално сдружение за развъждане на традиционните местни породи свине. 

"Ние искахме да създадем един нов продукт, какъвто е хибридът "черните ангели", каза проф. Стойков.

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:20 на 14.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация